282, 22607

Niet tevreden over uw pensioenspaarfonds? Verander dan

Niet tevreden over uw pensioenspaarfonds? Verander dan

Door de recente beurscrash kijken pensioenspaarders soms door een andere bril naar hun pensioenspaarfonds. Maar is het wel mogelijk om van fonds te veranderen?

Het coronavirus heeft ook de financiële markten heel hard geraakt. In de loop van maart incasseerde de Bel20-index, de korf met Belgische steraandelen, een mokerslag van bijna 40 procent. Sindsdien zijn de koersen weer gestaag gestegen, maar de sterindex noteert nog altijd zo’n 20 procent lager tegenover de hoogste koers in maart. De malaise op de beursvloer had onvermijdelijk ook een impact op de pensioenspaarfondsen, die vooral investeren in obligaties en aandelen.

Zeker gezien de grote koersval van de wereldwijde aandelenmarkten wisten de Belgische pensioenspaarfondsen de schade toch nog enigszins te beperken. BNP Paribas B Pension Sustainable Growth Classic noteert zo’n 9 procent lager tegenover het begin van het jaar. Het verlies is gelijklopend bij de andere pensioenfondsen die overwegend in aandelen investeren: Argenta Pensioenspaarfonds (-8%), ING Star Fund (-8%), Crelan Pension Fund Sustainable Growth Classic (-9%) en Pricos-fonds van KBC (-12%).

Op zich is zo’n daling geen probleem, want de stortingen in pensioenspaarfondsen gebeuren bij uitstek met een langetermijnhorizon. Het is niet de bedoeling dat u het kapitaal van uw pensioenspaarfonds voor uw zestigste opvraagt. Dat kan, maar de fiscus straft zo’n vervroegde opname wel af. Bent u nog verschillende jaren verwijderd van de pensioenleeftijd, dan heeft de beleggingsportefeuille in principe nog voldoende tijd om te recupereren van de recente beurscrash. Wie dit jaar nog geen storting had gedaan in het pensioenspaarfonds kan van de daling zelfs gebruik maken om voor hetzelfde bedrag meer deelbewijzen van het fonds te kopen.

Tip: Vergelijk het rendement van pensioenfondsen

 

Van dynamisch naar defensief

Tegelijkertijd is het ook goed mogelijk dat sommige spaarders geschrokken zijn van de impact van de beursperikelen op hun pensioenspaarpotje of niet tevreden zijn over de prestaties van hun pensioenspaarfonds. Gelukkig zijn pensioenspaarders niet voor het leven gebonden aan hun pensioenspaarfonds.

Om te beginnen is het perfect mogelijk om binnen dezelfde bank van pensioenspaarfonds te veranderen. Bij zowat alle banken is dat ook gratis. Zo gebeurt het geregeld dat pensioenspaarders binnen dezelfde bank overstappen van een dynamisch naar een meer defensief pensioenspaarfonds. Jongere mensen krijgen vaak het advies om te kiezen voor een dynamisch pensioenspaarfonds, dat belegt meer in aandelen dan in obligaties. Het potentieel rendement is doorgaans hoger, maar het risico is navenant. Maar net omwille van de lange beleggingshorizon is dat hogere risico meestal geen probleem.

Spaarders met een dynamisch pensioenspaarfonds krijgen wel het advies om over te stappen naar een defensiever fonds naargelang de pensioenleeftijd nadert. Zo vermijden pensioenspaarders dat een beurscrash – zoals we die recent hebben meegemaakt – in de laatste rechte lijn voor het pensioen nog een groot deel van het opgebouwde pensioenkapitaal wegvaagt.

Lees ook: Welke formule van pensioensparen brengt het meest op?

 

Veranderen van bank

Het is ook mogelijk om het opgebouwde pensioenkapitaal over te hevelen naar het pensioenspaarfonds van een andere bank. Belfius en KBC rekenen daarvoor geen kosten aan. Bij zowat alle andere banken betalen pensioenspaarders wel transactiekosten voor zo’n externe transfer. De tarieven verschillen sterk van bank tot bank, maar bedragen meestal 15 à 75 euro. BNP Paribas Fortis spant de kroon en rekent 150 euro aan voor de transfer naar een pensioenspaarfonds van een andere financiële instelling. Sommige banken, waaronder Argenta, betalen de transferkosten wel terug die de huidige bank aanrekent voor de transfer van de pensioenreserves.

 

Transfer naar pensioenspaarverzekering?

Pensioenkapitaal overhevelen van een pensioenspaarfonds naar pensioenspaarverzekering ligt veel moeilijker dan een transfer van het ene fonds naar het andere. Fiscaal wordt de transfer van een pensioenspaarfonds naar een pensioenspaarverzekering (of omgekeerd) zwaar afgestraft omdat u het kapitaal dan vervroegd moet opvragen. Het is dan beter om de pensioenspaarverzekering en het pensioenspaarfonds naast mekaar laten bestaan. Enkel de storing in één van beide geeft dan recht op de belastingvermindering.

 

 

Lees ook:

Andere tips over pensioenspaarfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.