282, 24037

Pensioenspaarders van 54: opgelet!

Pensioenspaarders van

54-jarigen die aan pensioensparen doen denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten.

Het bedrag dat u jaarlijks kunt storten voor het fiscaal aangemoedigde pensioensparen is beperkt. In 2022 bedraagt het gewone maximum 990 euro. Daarnaast is er een verhoogd maximum van 1.270 euro. Opteert u voor dit laatste, dan moet u dit expliciet aanvragen aan uw bank of verzekeraar.

U kunt aan pensioensparen doen tot 31 december van het jaar waarin u 64 wordt. Stortingen tot 990 euro leveren een belastingvermindering op van 30% van de gestorte bedragen. Voor stortingen tussen 990 euro en 1.270 euro zakt dat fiscale voordeel tot 25%.

Tip: Hier vindt u het aanbod aan pensioenspaarfondsen en hun opbrengst

Tip: Hier vindt u een aanbod aan pensioenspaarverzekeringen en hun rendement

 

Bij de pinken

Wie 54 is, is niettemin toch best bij de pinken. Indien hij dit jaar niet het maximumbedrag stort, krijgt voor de komende jaren immers een individueel plafond toegewezen. Hij zal dan nog slechts voor het bedrag van dit jaar of het gemiddelde van zijn effectieve stortingen tussen 50 en 54 jaar mogen intekenen. Daarbij wordt niet naar de absolute bedragen gekeken, maar naar het percentage van het maximumbedrag dat in dat jaar mag worden gestort. Stort u bijvoorbeeld nu 1.100 euro, dan zal u de komende jaren maar 1.100/1.270 of 87% van het plafondbedrag mogen storten.

Stort de pensioenspaarder de volgende jaren toch meer dan het individuele plafond, dan wordt dit gezien als een nieuw contract en dat vanaf de datum van de storting die dit plafond overschrijdt.

En dat is vaak niet interessant. Om te beginnen, moet elk nieuw contract voor pensioensparen dat vanaf 55 jaar wordt afgesloten minstens tien jaar lopen. Bij een pensoenspaarfonds bij de bank zit dan automatisch vast tot u 65 jaar wordt of zelfs nog langer als u de verhoogde storting na uw 55ste jaar doet. Doet u bijvoorbeeld een verhoogde storting in het jaar waarin u 57 wordt, dan moet u het spaargeld laten staan tot u 67 bent. Vraagt u het toch vroeger op, dan kunnen uw opvragingen tegen 33% worden belast.

 

Eindbelasting

Maar nog belangrijker is dat u op de stortingen in dit ‘nieuwe’ contract wordt belast na die periode van tien jaar, dus ook op 65 jaar of later. In het klassieke geval wordt de zogenaamde anticipatieve heffing van 8% al op zestig jaar afgehouden. Dit belet niet dat u nadien mag blijven stortingen. Meer zelfs. De stortingen die u nadien nog doet, geven nog steeds recht op een belastingvermindering, maar worden niet meer in aanmerking genomen voor de berekening van de heffing. De stortingen tussen 60 en 64 jaar zijn dus wellicht de meest lucratieve stortingen en die misloopt u bij een verhoogde storting.

Voor mensen met een pensioenspaarverzekering geldt dezelfde redenering, maar hier moet u ermee rekening houden dat u het kapitaal krijgt uitgekeerd op de contractuele datum, momenteel de pensioenleeftijd van 65 jaar. Dat heeft voor gevolg dat het ‘nieuwe contract’ geen 10 jaar meer kan lopen en de verhoogde stortingen dus geen recht meer geven op belastingvermindering.

Samengevat: stort de 54-jarige dit jaar het maximum, dan behoudt hij zijn vrijheid om de komende jaren te storten wat hij wil. Een indexering van de bedragen die gestort kunnen worden of een verhoging van het fiscale grensbedrag wordt niet gezien als een verhoging die van de consument uitgaat.

Tip: Naast pensioensparen kunt u ook aan fiscaal aangemoedigd langetermijnsparen doen.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over pensioenspaarfondsen en pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.