, 21865

Pensioensparen: bestaat het januari-effect nog?

Pensioensparen: bestaat het januari-effect nog

De meeste spaarders storten maandelijks een vast bedrag in hun pensioenspaarpot. Toch is het ook mogelijk om aan het begin van het jaar een eenmalige, maximale storting te doen. Uw geld brengt bij een traditionele pensioenspaarverzekering op die manier meteen intrest op. In het geval van een pensioenspaarfonds spelen ook de schommelingen op de beurs een rol. Uit historisch perspectief lijkt januari de ideale maand om het volledige bedrag te storten, maar is het mysterieuze januari-effect nog actueel?

Pensioenspaarverzekering: hoe sneller, hoe beter

Met pensioensparen bouwt u op een fiscaalvriendelijke manier een aanvullend pensioenkapitaal op. Vorig jaar genoot u in ruil voor een spaarbedrag tot 960 euro of 1.230 euro een belastingvermindering van respectievelijk 30% en 25%. Dit jaar bedragen die plafonds respectievelijk 980 euro en 1.260 euro.

Het moment waarop u stort, heeft hierop geen invloed, zolang u de deadline van 31 december maar respecteert. Wie spaart volgens een pensioenspaarverzekering (tak 21), kiest voor een vooraf vastgelegde opbrengst, aangevuld met eventuele winstdelingen van de bank of verzekeraar. Uw geld levert rente op vanaf het moment dat u stort. Hoe vroeger u stort, hoe hoger de opgebouwde intresten. Hebt u het volledige bedrag in januari beschikbaar? Dan loont het om de pensioenspaarpot voor dit jaar meteen volledig te vullen.

Pensioenspaarfonds: timing

Bij het pensioenspaarfonds liggen de kaarten anders. De waarde ervan schommelt onder invloed van de beurskoersen. In het ideale scenario stort u het volledige bedrag op het moment dat het fonds zijn laagste jaarpeil kent. Die perfecte timing valt moeilijk in te schatten. Beleggers adviseerden lange tijd een storting kort na de jaarwisseling omwille van het januari-effect.

Eén van de hoofdredenen is de zogenaamde ‘windowdressing’, waarbij fondsenbeheerders in december slecht presterende aandelen verkopen om hun jaarresultaten op te smukken. Het vrijgekomen bedrag investeren ze opnieuw in januari, waardoor de koersen een hoge vlucht nemen. Wat de oorzaak ook was, de toonaangevende Amerikaanse Dow Jones aandelenindex sloot de jaargang tussen 1975 en 2018 slechts twaalf keer slechter af dan ze begon.

Januari-effect en de actualiteit

Helaas bieden resultaten uit het verleden geen garantie op toekomstig succes. Tijdens de beurscrisis van 2008 daalde de waarde van veel pensioenspaarfondsen met twintig procent en meer. In het rampzalige beursjaar 2018  haalde geen enkel pensioenspaarfonds een positief rendement. De verliezen schommelden tussen 4,5 procent en bijna 12 procent. Een storting van het volledige jaarbedrag in januari had dus een negatief effect.

Aangezien beursspecialisten 2019 niet bepaald met een roze bril tegemoet kijken, lijkt het ons aangewezen om uw pensioenspaarfonds dit jaar periodiek aan te dikken en op die manier de risico’s te spreiden. De magie van het januari-effect lijkt immers al eventjes uitgewerkt. Wie liever voor zekerheid opteert, ontdekt via de vergelijkingssite Spaargids.be welke pensioenspaarverzekering het hoogste gewaarborgd rendement biedt.

Wat op uw zestigste?

De fiscus int op uw zestigste verjaardag een belasting van 8%. U stort dat jaar dus best na uw verjaardag, aangezien de staat dat bedrag niet meer zal belasten. Tot 31 december van het jaar waarin u 64 wordt, kunt u bovendien nog altijd aan pensioensparen doen. U geniet telkens van een belastingvermindering, maar hoeft die resterende jaren niet langer een eindbelasting te betalen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over pensioenspaarfondsen en pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.