282, 21994

Scoorden tak 21-spaarverzekeringen vorig jaar beter dan spaarboekjes?

Scoorden tak 21-spaarverzekeringen vorig jaar beter dan spaarboekjes?

In tijden waarin het spaarboekje weinig opbrengt, loont het de moeite om op zoek te gaan naar een alternatief. Het rendement op een tak 21-spaarverzekering ligt veelal hoger dan de opbrengsten op spaar- en termijnrekeningen. Bovendien vormt ze ook op fiscaal vlak een interessante optie. Wij gingen na wat de tak 21-spaarverzekeringen vorig jaar opbrachten en of er addertjes onder het gras schuilen.

Wat is tak 21?

Een tak 21-spaarverzekering is een spaarproduct in de vorm van een levensverzekeringscontract. De verzekeringsmaatschappij verbindt er zich toe om een opbrengst uit te keren op een bepaald moment, bijvoorbeeld na tien jaar of op de pensioenleeftijd. Het contract kan ook van onbepaalde duur zijn.

U mag bepaalde tak 21-spaarverzekingen ook aanwenden met het oog op een aanvullend pensioen, bijvoorbeeld via het  langetermijnsparen. In dat geval kunt u een belastingvermindering van 30% op de gestorte bedragen krijgen. In Vlaanderen is het ook mogelijk om de fiscale voordelen van het langetermijnsparen te combineren met die van de woonbonus.

 

Gewaarborgde rente + winstdeelname

De opbrengst van een spaarverzekering omvat twee luiken. Het eerste deel is de gewaarborgde rente. De verzekeringsmaatschappij kan daarnaast ook een winstdeelname of ristorno uitbetalen, die van jaar tot jaar kan verschillen.

De gewaarborgde rente kan niet zakken tijdens de looptijd van het contract, tenzij dat vooraf anders is bepaald. Er bestaan ook formules waarbij de gewaarborgde rente nul is. In dat geval ontvangt u alleen de opbrengst van de winstdeling.

Ondanks de lage rente konden de meeste verzekeraars vorig jaar opnieuw mooie resultaten voorleggen. Hoewel ze doorgaans lager lagen dan in 2017 overtroffen ze nog altijd ruimschoots de opbrengst van een spaarrekening. Zo brachten de contracten die recht gaven op een fiscaal voordeel zowel bij AG Insurance als bij Allianz minstens 1,90% op. Voor de contracten zonder fiscaal voordeel kwam de som van de gewaarborgde rente en de winstdeelname bij AG Insurance uit op minstens 1,15%. Voor stortingen in Allianz Safe bedroeg het nettorendement 0,65%.  Baloise klokte met de tak 21-spaarverzekering Invest af op 1,20% rendement.

Bekijk hier de rendementen van een aantal spaarverzekeringen in 2018. 

 

Kosten

Aan een tak 21-spaarverzekering zijn kosten verbonden. Op elk gestort bedrag geldt een eenmalige premietaks van 2%. Daarnaast moet u ook instapkosten betalen. Die zijn bestemd voor de verzekeraar en de verkoper van de spaarverzekering. Soms kunt u over het bedrag onderhandelen. Hoe langer u de spaarverzekering houdt, hoe minder de kosten doorwegen.

Wie het geld van een spaarrekening vervroegd opneemt, krijgt de rekening gepresenteerd onder de vorm van uitstapkosten en roerende voorheffing. Die laatste bent u namelijk verschuldigd indien u het geld binnen de acht jaar afhaalt. Nadien niet meer.

 

Conclusie

U moet zelf de afweging maken tussen kosten en opbrengsten. Wie goed onderhandelt, kan de instapkosten reduceren. Tak 21-spaarverzekeringen zijn pas interessant wanneer u uw centen voor langere tijd parkeert.

Andere tips over TAK 21

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.