, 23143

Sparen op zijn Japans: de Kakeibo-methode

Sparen op zijn Japans: de Kakeibo-methode

Kakeibo is de Japanse kunst van het leren sparen. Waar opruimcoach Marie Kondo predikt om enkel te bewaren wat je echt nodig hebt, gaat het er bij deze minimalistische budgetmethode om te sparen voor wat je echt belangrijk vindt. Hoewel de techniek al van 1904 dateert, maakt ze door wereldwijde boekvertalingen nu ook in Europa furore.

Kakeibo - spreek uit als ka-ke-bo - betekent vrij vertaald ‘huishoudboekje’. Veel Japanners zien het al sinds 1904 als een houvast om te budgetteren en spaardoelen vast te leggen. Verwacht dus geen hoogtechnologische apps of rekenbladen. Kakeibo grijpt terug naar het fysiek neerschrijven van uw financiële huishouding in een boekje, waardoor u langer stilstaat bij en reflecteert over uw uitgavepatroon. Voor wie Kakeibo zorgvuldig toepast, zou het – als we het boek ‘Kakeibo: de Japanse kunst van het boekhouden’ mogen geloven – zelfs moeten uitgroeien tot een onderdeel van uw dagelijkse leven.

 

Hoe werkt het?

Waar de meeste apps en huishoudboekjes zich beperken tot het noteren van inkomsten en uitgaven, vraagt Kakeibo al een denkoefening bij het begin van de maand. U schrijft op hoeveel centen u ter beschikking hebt en hoeveel u wilt sparen en uitgeven. Op basis van die analyse kunt u wekelijks en maandelijks nagaan of u goed op weg bent om uw doelstellingen te bereiken en nadenken over waar volgende maand verbetering mogelijk is.

De weg naar bewuster sparen, schuilt onder meer in het indelen van de uitgaven. Kakeibo deelt die op in vier categorieën:

Overleven: huisvesting, voeding, medicijnen …

Optioneel: kledij, restaurantbezoek…

Cultuur:  boeken, musea, bioscoop …

Extra: uitzonderlijke en onvoorziene uitgaven zoals een herstelling, een nieuwe wasmachine …

 

Stilstaan bij uitgaven

De Kakeibo-methode moet er u toe aanzetten om bepaalde uitgaven ter discussie te stellen. Heb ik dat gadget wel nodig? Kan ik het mij veroorloven en zal ik het wel voldoende gebruiken? Hoe voel ik me op het moment dat ik die uitgave plan? Gaat het om een impulsaankoop of een beredeneerde investering? Die inzichten leiden als alles goed gaat tot een groter financieel bewustzijn, wat op zijn beurt resulteert in een gericht uitgavepatroon en een grotere besparing.

 

Spaarinzicht kost centen

Tegenwoordig vindt u het Kakeibo-huishoudbudgetboek in allerlei prijsklassen bij de (online) boekhandel. Ze zijn veelal mooi vormgegeven en geven u een handig overzicht van uw budgetplannen. Even goed kunt u ook aan de slag met een blanco notitieboekje. Al komt het er in beide gevallen op aan van de nodige discipline aan de dag te leggen.

 

Rendement bevordert spaarinspanningen

Het spreekt voor zich dat wie bewust spaart, best ook zoekt naar de hoogste rentevoeten. Toen Kakeibo meer dan honderd jaar geleden ontstond, was er nog geen sprake van online vergelijken. Toch kan het u vandaag helpen om uw spaardoelen dichterbij te brengen!

Tip: Ga hier na welke banken uw centen het beste laten renderen

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.