282, 22221

Sparen voor uw kind: hoe dikt het spaarpotje het snelst aan?

Sparen voor uw kind: hoe dikt het spaarpotje het snelst aan

Als ouder zet u graag een centje opzij voor de kinderen. Driekwart van de mama’s en papa’s geeft hun kroost op die manier een duwtje in de rug. Maar hoe zorgt u ervoor dat het spaarpotje het sterkst is aangedikt wanneer uw zoon of dochter achttien kaarsjes uitblaast?

 

Vijfhonderd euro per jaar

Marktonderzoek in opdracht van Argenta bij ouders van kinderen tussen 2 en 19 jaar wijst uit dat 68% van de ouders maandelijks spaart voor hun kind. Slechts 25% spaart via een andere spaarmethode dan de spaarrekening. Wie spaart voor zijn kind, voorziet daartoe in gemiddeld 821 euro per jaar. Gulle spaarders krikken dat bedrag fors op. Met 500 euro per jaar bevindt u zich mooi in de mediaan.

 

Spaarrekening op naam kind

Ondanks de lage rente blijft de spaarrekening voor veel ouders nog steeds een vaste waarde. U kunt daartoe een rekening openen op naam van het kind. Zodra het kind meerderjarig is, krijgt het de volledige zeggenschap over de rekening.

Van een rekening of verzekering op naam van uw kind is het niet mogelijk om zomaar weer geld af te halen. U mag het spaargeld ook niet verhuizen naar een spaar- of beleggingsformule met een hoger risico.

Wie graag de toegang tot het spaargeld behoudt, stort best op een eigen spaarrekening. Een tussenoplossing bestaat in de spaarrekening met derdenbeding. U opent in dat geval de rekening op uw eigen naam, maar wijst uw kind als begunstigde aan. U bepaalt zelf het moment dat uw kind over het geld mag beschikken.

Tip: Vergelijk hier de opbrengst van spaarrekeningen voor kinderen en jongeren

 

94,5 euro intrest na 18 jaar

De meeste spaarrekeningen afficheren vandaag de wettelijk vastgelegde minimale intrestvoet van 0,11% (0,01% basisrente + 0,10% getrouwheidspremie). Uw kind ontvangt bij een jaarlijkse storting van 500 euro na achttien jaar 94,5 euro intrest. Toch vindt u bij sommige banken betere voorwaarden. MeDirect biedt met Fidelity Sparen bijvoorbeeld een rendement van 0,85% (0,05% basisrente + 0,80% getrouwheidspremie). De totale intrest van 759 euro oogt al net iets fraaier. U hoort er uiteraard rekening mee te houden dat die interestvoet de komende jaren kan evolueren.

Tip: Vergelijk hier alle spaarrekeningen

 

Termijnrekening

De termijnrekening vormt een tweede optie. U spaart dan aan een vaste rente gedurende een afgesproken termijn. Die formule is minder geschikt om jaarlijks 500 euro te storten, aangezien u die rekening niet kunt aanvullen en dus jaarlijks een nieuwe rekening moet openen. De termijnrekening is onderhevig aan een roerende voorheffing van dertig procent.

De hoogste nettorente vindt u bij Izola Bank met 1,82% voor een looptijd van tien jaar. Dat percentage is gegarandeerd voor het gestorte bedrag. Wilt u het volgende jaar opnieuw 500 euro opzij zetten, dan gebeurt dat aan de geldende rentevoet van het moment.

Tip: Ontdek hier de termijnrekeningen met het hoogste rendement

 

Tak 21: doorgaans hoger nettorendement, maar meer kosten

De tak 21-verzekering (ook wel spaarverzekering genoemd) is een spaarproduct op middellange of lange termijn in de vorm van een levensverzekeringscontract. Ze biedt u kapitaalbescherming en beloont uw spaarijver met een gegarandeerde intrestvoet en eventueel een niet-gegarandeerde winstdeling.

Het contract kan een eindvervaldag en dus een vaste looptijd hebben, maar kan ook van onbepaalde duur zijn. 

Een spaarverzekering gaat gepaard met verschillende kosten, zoals een verzekeringstaks van 2% op elke gestorte premie, instapkosten, mogelijke uitstapkosten en periodieke beheerskosten. Bij een opvraging binnen de eerste acht jaar bent u eveneens 30% roerende voorheffing verschuldigd. De nettorendementen (brutorendement min beheerskosten) bedroegen vorig jaar bij verschillende verzekeraars 2% en meer.

Tip: Welke spaarverzekeringen scoorden afgelopen jaar het best?

 

Voor de durvers …

Wie een hoger rendement beoogt en het risico niet schuwt, kan opteren voor beleggingsfondsen of een beleggingsverzekering (tak 23). U koopt dan een beleggingsproduct dat onder andere belegt in obligaties, aandelen en vastgoed en bewaart het in een effectendossier op naam van uw kind. Dankzij de jaarlijkse gespreide inbreng en lange beleggingshorizon – al dan niet via een beleggingsplan – verhoogt u de kans op een mooi rendement. Daar tegenover staat uiteraard dat de beurs soms forse bokkensprongen maakt. Elke beleggingsvorm gaat bijgevolg gepaard met risico’s en biedt u geen kapitaalgarantie.

Tip: Bekijk hier de verschillende beleggingsfondsen en beleggingsverzekeringen

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen, beleggingsplannen, spaarrekeningen, TAK 21, TAK 23 en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.