282, 24038

Uw spaargedrag is weer normaal: wat doet u het best met uw centen?

Uw spaargedrag is weer normaal

Uw spaargedrag heeft weer zijn vertrouwde niveau bereikt. Een gemiddeld Belgisch gezin slaagde er in het laatste kwartaal van 2021 in om 12,5% van zijn inkomen te sparen. In volle coronacrisis was de spaarquote – het percentage van het inkomen dat mensen sparen – nog op hol geslagen. Maar wat doet u best met dat geld?  

Het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) berekende ze, de Nationale Bank van België publiceerde ze: de cijfers van de laatste drie maanden van 2021 over het spaargedrag van de Belgische gezinnen. Een gemiddeld gezin spaarde in het laatste kwartaal van vorig jaar 12,5% van zijn inkomen. Daarmee is de spaarquote gezakt naar het niveau van vóór covid, eind 2019. Toen bedroeg de Belgische spaarquote 12,3 %.

Volgens Statbel verdiende een Belg in 2019 bruto gemiddeld 3.758 euro. Omgerekend is dat ongeveer 2.328 euro netto. Als we uitgaan van een gezin met twee kostverdieners bedraagt het gezamenlijke inkomen dan iets meer dan 4.656 euro netto. Het spaarquote van dat gemiddelde gezin – 12,5% dus – bedraagt zo maandelijks 582 euro. Voor een gezin met één kostwinner en een gemiddeld netto-inkomen van 2.328 euro, bedraagt het maandelijks gespaarde bedrag 291 euro.

Tip: Wat is de ideale spaarbuffer?

 

Spaarbuffer

Wat kunt u het beste doen met het geld dat u maandelijks aan de kant zet? Misschien heeft u plannen waarvoor u spaart: van renovatiewerken aan uw huis, tot een verre reis of de aankoop van een elektrische wagen.

Wellicht denkt u ook aan uw spaarbuffer. Hoeveel houdt best achter de hand, zodat u uw reserve in noodgevallen snel kan aanspreken? Dat moeten we gezin per gezin uitvissen. Of beter gezegd: inkomen per inkomen.

Het makkelijkst is de vuistregel die stipuleert dat een bedrag van zes tot twaalf nettomaandlonen een ideale spaarbuffer vormt. Als u 2.300 euro netto per maand verdient, dan moet u mikken op een vast spaarpotje van minstens 13.800 euro tot 27.600 euro. Heeft u een nettomaandloon van 4.700 euro, dan zou u volgens datzelfde principe over minstens 28.200 tot 56.400 euro spaarbuffer moeten beschikken. De reden dat de spaarbuffer in het eerste voorbeeld maar de helft bedraagt van het tweede, heeft alles met uw levensstandaard te maken. Heeft u een hogere levensstandaard, dan groeien ook uw kosten doorgaans mee, waardoor een grotere spaarbuffer aangewezen is.

Een andere manier om uw ideale spaarbuffer te bereken, gebeurt op basis van uw uitgaven. In dat geval houdt u rekening met zes tot twaalf keer uw maandelijks terugkerende uitgaven, zoals voeding, internet en telefonie, energie, huur en leningen. Vergeet daarbij ook niet de jaarlijks terugkerende betalingen, onder meer voor belastingen en verzekeringen.

Tip: Zo achterhaal ik mijn hoogste rendement

 

Rendement 

Sparen doet de Belg nog altijd bij voorkeur op een spaarrekening. Wie niet tevreden is met het minimumrendement dat de meeste banken kiezen, doet er goed aan de vergelijking te maken. Er zijn banken die een hogere opbrengt aanbieden, ook al blijft dat in het licht van de hoge inflatie relatief. Heeft u meer middelen dan uw spaarbuffer vereist? Dan zijn er andere mogelijkheden om meer rendement te behalen, zoals investeren in vastgoed of effecten zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of exchange traded funds (ETF’s).

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.