282, 22039

Vergeet de kosten van uw effectenrekening niet

Vergeet de kosten van uw effectenrekening niet

Vooraleer u aan de slag kan als belegger moet u een effectenrekening openen. Maar die is niet gratis.

In de zoektocht naar de beste effectenrekening maakt u maar beter meteen de juiste keuze, want effecten transfereren van de ene naar de andere instelling is soms een dure aangelegenheid. De kosten liggen vaak rond 60 à 75 euro per lijn (dus grofweg voor elke aandelentitel of elk afzonderlijk beleggingsfonds). Hebt u 15 effectenlijnen in uw portefeuille, dan kunnen de transferkosten snel oplopen tot 900 à 1.125 euro. Soms spelen instellingen daar op in met interessante promoties, waarbij ze de transferkosten op zich nemen wanneer een belegger effecten transfereert naar die instelling.

De kosten

Het openen van een effectenrekening is overal gratis. Wel rekenen de banken of onlinebrokers geregeld kosten aan van zodra u een effectenrekening hebt geopend. Zo moeten beleggers vaak jaarlijks een bewaarloon betalen. Meestal gaat het om een percentage op de waarde van de effecten of een vast bedrag per effectenlijn, al dan niet met een minimum- of maximumgrens. Zo rekent Deutsche Bank jaarlijks een bewaarloon aan van 10 euro per effectenlijn, met een maximum van 100 euro. Voor klanten die ook al betalen voor vermogensbeheer is het evenwel gratis. BNP Paribas Fortis rekent 0,242 procent aan, met een minimum van 4,84 euro per effectenlijn. Verschillende banken rekenen helemaal geen bewaarloon aan. Dat geldt voor Keytrade Bank, MeDirect, Argenta, Binckbank, Bolero, Evi, KBC, Lynx en Triodos.

Naast het bewaarloon worden er soms nog beheerskosten aangerekend. Het gaat dan telkens om een vast bedrag per jaar. De beheerskosten liggen afhankelijk van de instelling meestal tussen 9 en 15 euro. Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, Crelan en ING en Nagelmaeckers rekenen beheerskosten aan. 

Tip: Vergelijk het aanbod van effectenrekeningen

Transacties

Bij de keuze voor een effectenrekening mag u zich niet alleen laten leiden door het bewaarloon en de beheerskosten. Veel belangrijker zijn de transactiekosten, zeker als u een actieve belegger bent die regelmatig koopt en verkoopt. Want de transactiekosten betaalt u bij elke koop- en verkooporder. Vooral daar kunnen de verschillen tussen de talrijke banken en brokers snel oplopen. Zo betaalt u bij Keytrade Bank en Bolero 7,5 euro (voor orders tot 2.500 euro) elke keer u een Belgische aandeel koopt of verkoopt, ongeacht de waarde van de transactie. Bij grootbank Belfius betaalt u 20 euro transactiekosten per schrijf van 5.000 euro (en vanaf een transactie van 250.000 euro wordt dat 0,4 procent op het hele bedrag). Van zodra u ook aandelen uit andere regio’s wil kopen of verkopen – bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen – kunnen de verschillen tussen de verschillende banken nog veel hoger oplopen. Goed vergelijken is dus de boodschap.

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.