282, 22072

Vergeet de voorheffing op uw dividenden niet te recupereren

Vergeet de voorheffing op uw dividenden niet te recupereren

Binnenkort mag/moet u weer uw belastingaangifte invullen. Maar deze keer kunt u er wellicht ook iets aan verdienen. Zo kunt u voor het eerst (een deel van) de roerende voorheffing terugvorderen op de dividenden die u in 2018 ontving. Wie een vooraf ingevuld voorstel van aangifte ontvangt, moet daarbij extra attent zijn.

Vrijstelling op dividenden

De eerste schijf van 640 euro aan dividenden die u in 2018 ontving, waren vrijgesteld van roerende voorheffing. Maar dat gebeurt wel via een omweg. Eerst moest u toch roerende voorheffing betalen om die nu terug te vorderen via uw belastingaangifte.

Daarbij zal u zelf ook moeten rekenen. Op de meeste dividenden wordt 30 procent voorheffing ingehouden, op andere kan dat minder zijn. U kiest er dan ook best de dividenden met de hoogste inhouding uit. Vergeet daarbij niet dat op dividenden van coöperatieve aandelen – bijvoorbeeld in Cera – vroeger geen voorheffing werd ingehouden, maar vorig jaar wel.

Let wel: de banken geven hiervoor wellicht geen attest. U zult dus zelf in uw bankuittreksels moeten duiken om het bedrag te kunnen samenstellen.

Het bedrag dat u terug kan vorderen van de betaalde voorheffing op uw dividenden noteert u in vak VII van de aangifte naast de codes 1437 en 2437.

Deze rubriek is ook van belang voor mensen die rechtstreeks een voorstel van vereenvoudigde aangifte krijgen en dus zelf geen eigen belastingaangifte meer moeten doen. Op dat voorstel is die belastingvrijstelling niet aangeduid. Wil u er toch van genieten, zal u dus een correctie moeten aanvragen. Doet u dat niet, dan kunt 640 euro x 30% voorheffing of 192 euro mislopen.

Let wel: de vrijstelling geldt alleen voor dividenden van aandelen, niet voor ingehouden voorheffing op dividenden van bijvoorbeeld fondsen. De overheid wil een rechtstreekse investering in aandelen aanmoedigen.

Meldplicht

De vrijstelling van roerende voorheffing op dividenden is niet de enige verandering op de belastingaangifte.

In vak XIV moet u voortaan ook melden of u het voorbije jaar al dan niet titularis was van meer dan één effectenrekening. Had u er slechts één, dan kon de bank u de taks van 0,15% afhouden op de tegoeden als er meer dan 500.000 euro aan waarde opstond. Had u meer dan één rekening, dan diende u zelf een betaling te doen indien niets werd ingehouden en u na samentelling toch boven 500.000 euro kwam.

Ook als u in totaal minder dan 500.000 euro aan waardepapieren bezit en u meer dan één effectenrekening had, moet u dit melden. Dat laat de fiscus toe om gerichter te controleren.

Tip: u kunt ook besparen door te kiezen voor een goedkope effectenrekening. U vindt hier een overzicht met alle effectenrekeningen die in ons land worden aangeboden.

Belastingverminderingen

Ten slotte kent de overheid nog een aantal nieuwe belastingverminderingen toe. Het gaat onder meer om uitgaven voor de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (codes 1342 en 2342), de aankoop van aandelen in startende kmo’s (codes 1134 en 2234), verliezen op private privaks (codes 1329 en 2329) en adopties via een erkende dienst (code 1341).

Tip: Een aantal spaarvormen wordt fiscaal aangemoedigd. Dit is onder meer het geval met het langetermijnsparen. Een aantal aanbiedingen voor dit langetermijnsparen vindt u hier.

 

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.