, 21989

Vijf fouten die spaarders moeten vermijden

Vijf fouten die spaarders moeten vermijden

Spaarders durven al eens ontevreden te zijn over de opbrengst van hun spaarrekening. Uiteraard speelt het huidige lage peil van de rente daarbij een rol, maar soms is het ook het gevolg van een verkeerde inschatting. We sommen vijf redenen op waarom het fout kan lopen.

 

  1. Let op met ‘totale rente’

De vergoeding op een spaarrekening bestaat doorgaans uit twee delen: een basisrente en een getrouwheidspremie. Het is verleidelijk om die gewoon bij mekaar op te tellen. Dat kan soms handig zijn, maar even vaak geeft het een foutief beeld.

De basisrente wordt gegeven voor elke dag dat er een bedrag op de rekening staat. De getrouwheidspremie komt daar bovenop voor gelden die twaalf maanden ongewijzigd behouden blijven. Doet u die termijn niet uit, dan heeft u dus alleen recht op de basisrente. En dat kan lelijk tegenvallen nu die bij de meeste spaarrekeningen beperkt blijft tot het wettelijke minimum van 0,01%.

De les: kunt u uw spaargeld geen twaalf maanden missen, dan mag u alleen naar de basisrente kijken en niet naar de totale vergoeding.

Tip: Kijk hier wat de basisrente is bij de rekeningen met de hoogste totale vergoeding

 

 

  1. Basisrente kan wijzigen

Uw bank heeft het recht om de basisrente elke dag aan te passen. Wat u vandaag heeft, kan morgen dus anders zijn. Uiteraard geldt de nieuwe rente pas vanaf de aankondiging. Als de basisrente halfweg het jaar van 0,40% naar 0,10% zou zakken, levert dat op een gespaard bedrag van 10.000 euro al een verschil van 15 euro op.

De getrouwheidspremie wordt vanaf de storting meteen voor de komende twaalf maanden vastgelegd. Eenmaal een renteperiode is ingegaan, verandert niets meer aan het rendement.

Tip: Hier vindt u de spaarrekeningen met de hoogste basisrente

 

 

  1. Vraag niet net voor de verjaardag op

Let op als u een grote som op de spaarrekening opvraagt. Doet u dat net voor het verstrijken van de periode voor de getrouwheidspremie, dan kan een heel pak rente verloren gaan.

Veronderstel dat u op een MeDirect Fidelity-spaarrekening met een basisrente van 0,05% en een getrouwheidspremie van 0,80% na 11,5 maanden een bedrag van 10.000 euro zou opvragen, dan gooit u zowat 80 euro weg, die u wel had gehad indien u nog veertien dagen had gewacht met uw afhaling. Door uw spaarbedrag geen volledig jaar te laten lopen, heeft u geen recht meer op de getrouwheidspremie en valt u louter terug tot de basisrente.

Elke bank is trouwens verplicht om op haar website een simulator te hebben, die het effect van een afhaling berekent. Maak er gebruik van.

Tip: Hier vindt u de spaarrekeningen met de hoogste getrouwheidspremie

 

 

  1. Let op met spaarabonnementen

Spaarabonnementen – rekeningen die erop gericht zijn dat u elke maand een beperkt bedrag stort en zo na verloop van tijd toch een mooi kapitaal bijeen spaart – zijn een mooi product. Toch zijn ze niet voor iedereen geschikt. Dat is onder meer het geval als u maar gedurende een beperkte tijd kan sparen.

Voor de storting die u in januari doet, moet u wachten tot in januari van het jaar nadien om naast de basisrente ook recht te hebben op de getrouwheidspremie. Voor de storting van februari is dat tot februari van het volgende jaar, voor de storting van maart tot … Mocht u de rekening al na bijvoorbeeld 14 maanden opzeggen, dan heeft u maar voor 2 maanden recht op een volledige intrestvergoeding van basisrente + getrouwheidspremie. Voor de andere krijgt u alleen een basisrente.

 

  1. Let op met niet-gereglementeerde spaarrekeningen

Op een klassieke spaarrekening met basisrente en getrouwheidspremie is de eerste schijf van 980 euro aan intresten vrijgesteld van belastingen. Dat zorgt ervoor dat de brutorente meteen ook de nettorente is. Bij een rekening met alleen een basisrente geldt dat niet. Die heeft geen recht op een fiscale voorkeursbehandeling. Daar moet vanaf de eerste cent intrest dus al 30% roerende voorheffing te worden betaald. Bij dergelijke rekeningen mag u alleen naar de nettorente kijken.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.