, 23625

Waarop moet u letten als u spaarboekjes vergelijkt?

Waarop moet u letten als u spaarboekjes vergelijkt

Het spaarboekje vormt voor veel Belgen een veilige haven. Al boet u er met de almaar stijgende inflatie fors aan koopkracht mee in. Wie goed vergelijkt, vindt op de markt wel nog spaarrekeningen met een hoger rendement dan het wettelijke minimum van 0,11%. Waarin verschillen ze van elkaar en waar moet u op letten?

 

1. Gereglementeerde versus niet gereglementeerde spaarboekjes

De meeste spaarboekjes in België zijn gereglementeerde rekeningen. Ze bieden een basisrente en een getrouwheidspremie. De basisrente geldt voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat, de getrouwheidspremie komt daar bovenop voor bedragen die u twaalf maanden onaangeroerd laat. U betaalt geen roerende voorheffing op de eerste intrestschijf van 980 euro per persoon.

Bij niet-gereglementeerde spaarboekjes zijn de banken niet verplicht een getrouwheidspremie uit te keren. U betaalt vanaf de eerste cent aan intresten een roerende voorheffing van 30%. Net zoals bij een gewone spaarrekening valt een niet-gereglementeerde spaarrekening onder het depositogarantiestelsel. Dat beschermt bedragen tot 100.000 euro per persoon en per bank.

 

2. Maandelijkse maximuminlage

Verschillende uitdagers op de spaarmarkt koppelen hogere spaarrentes aan een maandelijkse stortingslimiet. Dat bedrag is bij Maandsparen Max van MeDirect bijvoorbeeld begrensd tot 5.000 euro per maand. Het rendement ligt met 0,70% (0,05% basisrente + 0,65% getrouwheidspremie) wel meer dan zes keer hoger dan de wettelijke minimumrente.

 

3. Lidmaatschap

Aion is de primus wat de totale jaarlijkse rente betreft. Wie er zijn centen één jaar op een spaarboekje parkeert, ontvangt 1% intrest (0,10% + 0,90%). Daar koppelt de bank wel een verplicht betalend lidmaatschap aan vast: een Light-lidmaatschap kost maandelijks 3,90 euro, terwijl u voor een Premium-lidmaatschap 19 euro per maand neertelt. Zeker bij kleinere spaarbedragen roomt dat lidmaatschap een groot deel van uw rendement af.

 

4.  Leeftijdsgrens

Banken hanteren mogelijk ook een leeftijdslimiet. Dat is het geval voor de Cocoon Spaarrekening van Bpost Bank (0,40% + 0,15%). Stortingen zijn er niet meer mogelijk vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de veertigste verjaardag van de eigenaar. Voor de volledigheid: aan de spaarrekening kleeft tevens een maandelijkse stortingslimiet van 500 euro vast.

 

5. Dienstverlening en digitalisering

Veel klanten waarderen nog altijd de nabijheid van een bankagent. De meeste nichebanken zetten evenwel in op een volledig gedigitaliseerde dienstverlening.

 

6. Ethiek en duurzaamheid

Duurzaamheid prijkt bij veel banken bovenaan de agenda. De coöperatieve bank NewB biedt haar klanten geen intresten aan, maar wil de consument vooral overtuigen met zijn handvest rond het sociale waarden en zorg voor het milieu.

Tip: Via de spaarvergelijker van Spaargids.be vindt u het rendement en de mogelijke beperkingen van de spaarrekeningen in één beeld.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.