282, 22042

Waarom crowdfunding in de lift zit

Waarom crowdfunding in de lift zit

Crowdfunding zit in de lift. Het heeft zowel voordelen voor wie geld wil ophalen als voor wie een goede opbrengst zoekt voor zijn spaarcenten. Bovenop een potentieel aantrekkelijk financieel rendement vallen er bovendien ook nog fiscale incentives te rapen.

Wie een project wil realiseren, kan bij de bank een lening aanvragen. Die gebruikt daarvoor het spaargeld dat ze bij andere klanten ophaalde.

Maar er zijn ook alternatieven. Een ervan is crowdfunding. Daarbij halen mensen met een project rechtstreeks geld op bij de spaarders. Dat gebeurt dan onder het motto ‘veel kleintjes maken een groot’. Crowdfunding betekent letterlijk trouwens ‘zich financieren bij het volk’.

Lening of aandelen

Er zijn diverse vormen van crowdfunding. De eerste ervan is dat spaarders gewoon geld lenen aan kredietnemers, die dat nadien moeten volgens een vooraf afgesproken kalender terugbetalen met een vaste rente er bovenop.

Een tweede mogelijkheid is dat spaarders inschrijven op aandelen. In dat geval heeft de geldschieter geen vooraf vastgelegde opbrengst, maar kan hij later een deel van de winst krijgen en mag hij rekenen op een meerwaarde op zijn aandelen. Als die er niet komen, kan de geldschieter zijn inbreng wel verliezen.

Ten slotte worden geregeld crowdfunding-acties opgezet waarbij mensen gewoon geld geven zonder dat ze daar een tegenprestatie voor willen. Bijvoorbeeld omdat ze een bepaald initiatief genegen zijn.

Tip: Hier vindt u diverse aanbiedingen inzake crowdfunding

Fiscale voordelen

Crowdfunding wordt onder bepaalde voorwaarden trouwens ook fiscaal aangemoedigd. Geeft u een lening aan een bedrijf dat nog geen vier jaar bestaat, dan worden de intresten vrijgesteld van roerende voorheffing, waardoor er geen 30 procent van uw opbrengst afgeroomd wordt. En dat is belangrijk. Wie een lening via crowdfunding geeft, vangt niet zelden een intrest van 6 procent. Als daar geen 30 procent aan vadertje staat van moet worden afgestaan, blijft het rendement 6 procent in plaats van 4,2 procent. Het bedrag van de leningen waarvan de intrest vrijgesteld is van belastingen is wel beperkt tot 15.630  euro.

Wie geld onder de vorm van een inschrijving op aandelen verschaft aan een kmo die nog een vier jaar bestaat, krijgt een belastingvermindering van 30 procent van het geïnvesteerde bedrag. Gaat het om geld dat u aan een micro-onderneming (maximaal 700.000 euro omzet en tien werknemers) toestopt, dan loopt de belastingvermindering zelfs op tot 45 procent. De voorwaarde is wel dat de investering gebeurt via een erkend crowdfundingplatform. Het mag niet gaan om een management- of patrimoniumvennootschap. U moet de aandelen ook minstens vier jaar houden. U mag jaarlijks tot 100.000 euro investeren.

Voor crowdfunding die louter afgestemd is op het verkrijgen van giften of die in een beloning in natura voorziet, is er geen fiscaal voordeel.

Risico’s

Toch mag u niet blind investeren in crowdfunding. U loopt altijd het risico dat u (een deel van) uw investering verliest. Daarom moet u bij het investeren via een erkend platform aangeven dat u zich bewust bent van de risico’s. Zeker indien u investeert in jonge bedrijven.

Vaak gaat een crowdfunding maar door als een kredietnemer erin slaagt om een bepaald bedrag te mobiliseren. Voor een commercieel bedrijf biedt dat een extra voordeel. Als het financiering zoekt bij het volk weet het meteen of er veel steun is voor zijn idee of niet

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.