282, 20677

Waarom inflatie aan ons spaargeld knabbelt

Waarom inflatie aan ons spaargeld knabbelt

Wie spaart, wordt armer. Dat was de jongste jaren al zo en het zal ook de komende maanden zo blijven. Hoe dat komt? Omdat het verlies aan koopkracht van ons geld  (een pak) groter is dan de rente die we ontvangen.

Met duizend euro kunnen we vandaag minder doen dan vijf jaar geleden. Dat komt omdat de goederen en diensten die we kopen duurder zijn geworden. Anders gezegd: de koopkracht van ons geld is verminderd. In vaktaal noemen we dit geldontwaarding of inflatie.

Die permanente waardevermindering van ons geld heeft ook gevolgen voor ons spaargeld. Veronderstel dat we vandaag 1.000 euro op een spaarrekening hebben staan. Daarmee zouden we net een korf goederen van eveneens 1.000 euro kunnen kopen. Doen we dat niet en laten we het geld nog twaalf maanden staan, dan hebben we bij een totale rente van 0,12% over een jaar 1.001,2 euro op onze rekening staan. Dat zal evenwel niet volstaan om op dat moment diezelfde goederen te betalen. Bij een inflatie van 1,52% zullen ze tegen dan namelijk 1.015,20 euro kosten. Of: wie zijn geld vandaag niet uitgeeft en dus spaart, kan er dan minder mee doen.

U vindt dit nog eens uitgelegd in bijhorend filmpje van Keytrade Bank.

{youtube}gpMrTFvJVSw{/youtube}

Het verschil tussen de rente op de spaarrekening en de inflatie wordt ook wel de reële rente genoemd. Is de geldontwaarding groter dan de rentevergoeding, dan spreken we van een negatieve reële rente. Ze houdt in dat de spaarder aan koopkracht verliest, zoals nu het geval is.

Om de koopkracht te bewaren, zal de opbrengst van het spaargeld hoger moeten zijn dan de inflatie. Iets wat met een spaarrekening vandaag niet lukt. Wie dat toch wil bereiken, moet voor andere spaar- of beleggingsformules kiezen.

Als u de situatie over meerdere jaren bekijkt, moet u ook rekening houden met een sneeuwbaleffect. Aan de opbrengstenkant krijgt u ook rente op uw rente uitgekeerd, langs de uitgavenkant speelt inflatie op inflatie.

 

Lees ook:

Bpost bank lanceert Cocoon Spaarrekening voor regelmatig sparen door jongeren
Spaarrekeningen KBC blijven aandikken
CKV maakt renteverhoging ongedaan

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.