282, 22084

Waarom lage inflatie een probleem is voor spaarders

Waarom lage inflatie een probleem is voor spaarders

De lage inflatie is op korte termijn een meevaller voor spaarders, maar op de lange termijn staat die wel hogere spaarrentes in de weg.

De inflatie in de eurozone veerde van 1,4 procent in maart op naar 1,7 procent in april. De oorzaak van die forse stijging ligt bij de paasvakantie. Tijdens die periode verhogen de touroperators de prijzen van hun pakketreizen, wat de inflatie hoger duwt. Het paaseffect is overigens een tijdelijk fenomeen en vermoedelijk valt de inflatie deze maand weer terug.

Voor spaarders is de evolutie van de inflatie heel relevant. Ze geeft aan in welke mate het algemene prijspeil stijgt. In een ideale wereld groeien uw spaarcenten sneller aan dan dat de prijzen stijgen. Maar dat is al lange tijd niet het geval. Zo gaat het Federaal Planbureau voor ons land dit jaar uit van een gemiddelde jaarinflatie van 1,7 procent. Dat is een groot verschil met de wettelijke minimumrente van 0,11 procent die veel spaarrekeningen vandaag bieden. Concreet: met zo’n spaarrekening verlies u 1,59 procent aan koopkracht. Met het geld dat u vandaag opzijzet, kan u dus volgend jaar minder kopen dan vandaag.

Tip: Deze banken bieden de hoogste spaarrente

 

Alternatieven

Spaarders kunnen vandaag enkel proberen om de schade te beperken, want er zijn geen spaarrekeningen waarvan de rente uitkomt boven de inflatie. Het DB Saving Plan van Deutsche Bank biedt met een totaalrente van 0,9 procent nog de hoogste spaarrente.

En ook bij de andere spaarproducten zijn er geen alternatieven die de inflatie kloppen. Sommige termijnrekeningen bieden wel een nettorente (dus na aftrek van roerende voorheffing) die in de buurt komt van de inflatie, maar dan moet u wel kiezen voor een looptijd van 7 tot 10 jaar. Gedurende die periode kan u niet ongestraft geld van de rekening halen. En spaarverzekeringen (de zogenaamde tak21-producten) bieden evenmin soelaas.

Enkel wie meer risico’s neemt, kan er momenteel in slagen om de inflatie te kloppen. Verschillende beleggingsplannen slaagden er de voorbije vijf jaar in om een jaarlijks gemiddeld rendement van 5 procent of meer te realiseren. Een positief rendement is bij beleggingen echter geen garantie en tijdens slechte beursjaren kan het rendement zelfs negatief uitvallen.

Tip: Vergelijk het rendement van beleggingsplannen

 

Het gevaar van lage inflatie

Sommige spaarders dromen misschien van een verdere daling van de inflatie, die het koopkrachtverlies kan beperken of zelfs ongedaan maken. Toch zou dat alleen maar op de hele korte termijn een goede zaak zijn voor spaarders. Bij te lage inflatie dreigt het gevaar dat consumenten hun aankopen uitstellen. Want waarom zou je vandaag iets kopen dat morgen amper duurder of zelfs goedkoper wordt? Dat mechanisme is nefast voor de economie en in zo’n scenario zal de Europese Centrale Bank (ECB) zeker niet snel geneigd zijn om de rente op te trekken. Gevolg: te lage inflatie kan ervoor zorgen dat de spaarrente zeker niet stijgt. Daarom streeft de ECB naar een inflatie van net geen 2 procent, want aan dat niveau stijgen de prijzen niet te traag en ook niet te snel voor de economie. Maar voorlopig slaagt de ECB er niet in die doelstelling te realiseren, wat een renteverhoging bemoeilijkt.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.