, 21877

Waarom toch nog kiezen voor een kasbon of termijnrekening?

Waarom toch nog kiezen voor een kasbon of termijnrekening

Enkel en alleen voor de rente is het niet de moeite om te kiezen voor een kasbon of termijnrekening. Maar voor sommige spaarders kunnen deze spaarproducten toch nog interessant zijn.

"De lage langetermijnrentevoeten en de roerende voorheffing zorgen ervoor dat de interesse bij onze klanten voor deze veilige spaarformules historisch laag is’, zegt woordvoerster Ulrike Pommée van Belfius over de huidige ‘populariteit’ van termijnrekeningen en kasbons. Dat is niet zo verwonderlijk. Terwijl de rente op spaarboekjes tot 980 euro vrijgesteld is van roerende voorheffing, moet er op de renteopbrengst van termijnrekeningen en kasbons wel meteen 30 procent roerende voorheffing worden afgehouden. Daar komt nog eens bij dat termijnrekeningen en kasbons spaarproducten zijn die gekoppeld zijn aan een bepaalde looptijd, die varieert van 1 maand tot 10 jaar. Gedurende die looptijd is het niet mogelijk om geld van de rekening te halen zonder daarvoor een boete te betalen. Ook dat schrikt spaarders af.

 

De opbrengst

Maar wat leveren termijnrekeningen en kasbons nu op? Een termijnrekening met een looptijd van 1 jaar levert bij Izola Bank een nettorente op van 0,6%, dus na aftrek van roerende voorheffing. De bank biedt veruit meer dan de andere banken, want de op een na hoogste rente - bij Europabank - bedraagt slechts 0,18 procent. Voor een looptijd van 3 jaar liggen de rentevergoedingen tussen 0,02 procent en 0,91 procent, voor een looptijd van 5 jaar varieren de nettorentes van 0,04 tot 1,26 procent en voor een looptijd van 10 jaar is dat 0,28 tot 1,82 procent. Ter vergelijking: de spaarrentes bij spaarrekeningen variëren van 0,11 tot 1,2 procent.

Tip: Hier vergelijkt u de rentes van alle termijnrekeningen en kasbons

 

Risicoschuw

"Er blijven nog steeds vooral zeer risicoaverse klanten beleggen in termijnrekeningen en kasbons. Dat doen ze om diverse redenen", zegt Pommée. Zo is de rentecurve in Europa nog steeds normaal: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Het is mogelijk om met termijnrekeningen een (netto)rente op te strijken van meer dan 1 procent, maar dan moeten spaarders wel kiezen voor een looptijd van 4 à 10 jaar. Spaarders moeten dus de afweging maken of ze voor die toch nog altijd povere rentevergoeding hun spaarcenten zo lang wil blokkeren.

Nog een voordeel van termijnrekeningen en kasbons is de kapitaalbescherming op eindvervaldag. Spaarders zijn zeker dat ze hun spaarcenten op het einde van de looptijd terugkrijgen. Die kapitaalbescherming is er niet wanneer spaarders hun spaarcenten toevertrouwen aan een beleggingsfonds of rechtstreeks in aandelen investeren. Het kapitaal op termijnrekeningen en kasbons valt trouwens onder de depositobeschermingsregeling: het geld op alle zicht-, spaar-, termijnrekeningen en kasbons samen is tot 100.000 euro per bank en per persoon beschermd als de financiële instelling failliet gaat.

Lees ook: 4 veilige alternatieven voor het spaarboekje

 

Extra mogelijkheden

Termijnrekeningen en kasbons zijn dus in de eerste plaats spaarproducten voor hele risicoaverse spaarders. Of voor spaarders met hele specifieke wensen. Zo bieden termijnrekeningen de mogelijkheid om de rente te kapitaliseren: de jaarlijkse rentevergoeding wordt dan niet uitbetaald, maar wordt bij het kapitaal gevoegd, wat weer meer rente oplevert. Spaarders kunnen termijnrekeningen ook gebruiken om centen te plaatsen in vreemde valuta zoals de Amerikaanse dollar, het Britse pond of de Noorse kroon. Het uiteindelijke rendement is dan niet enkel afhankelijk van de rentevergoeding maar ook van de wisselkoers.

Lees ook:

Andere tips over kasbons en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.