282, 23918

Wat is het verschil tussen tak 21 en tak 23?

Wat is het verschil tussen tak 21 en tak 23

Spaarproducten in de vorm van een levensverzekering bieden een alternatief voor de lage rente op onze spaarboekjes. De meest populaire vormen zijn de tak 21-spaarverzekering en de tak 23-beleggingsverzekering. Hoewel ze verschillende parallellen vertonen, vormen vooral het potentiële rendement en het risiconiveau onderscheidende factoren.

Zowel een tak 21-spaarverzekering als een tak 23-beleggingsverzekering sluit u af bij een verzekeraar. Een tak 21-spaarverzekering biedt u kapitaalbescherming en een vooraf bepaald vast rendement, aangevuld met een eventuele winstdeling indien de verzekeringsmaatschappij erin slaagt om uw storting met winst te herbeleggen en haar financiële resultaten dat toelaten. U bouwt dus op een zekere manier en zonder risico een kapitaal op. Een tak 21-spaarverzekering is ook vrijgesteld van roerende voorheffing wanneer u die minstens acht jaar en één dag houdt.

Met een tak 23-beleggingsverzekering belegt u in een of enkele fondsen. U kiest bij de meeste verzekeraars tussen een veeleer defensieve of een dynamische variant met grotere risico’s en een hoger potentieel rendement. Kapitaalverlies is daarbij niet uitgesloten. De opbrengst van een tak 23-beleggingsverzekering is vrijgesteld van roerende voorheffing, ongeacht wanneer u het kapitaal opvraagt. Bij een vroegtijdige verkoop bent u doorgaans wel uitstapkosten verschuldigd.

 

Rendement

De tak 21-spaarverzekering en tak 23-belegginsverzekering zijn op maat van wie zijn kapitaal op een middellange of lange termijn wil laten aandikken. Spaargids.be bundelt de prestaties die een twintigtal populaire tak 21-spaarverzekeringen de voorbije jaren hebben neergezet. Op de cijfers van 2021 is het nog even wachten, maar de gegevens van 2019 en 2020 maken duidelijk dat het nettorendement veelal tussen 1 en 1,5% schommelt.

Tak 23-beleggingsverzekeringen correleren sterk met de prestaties op de financiële markten. Uw rendement hangt dus sterk af van de evolutie van de inventariswaarde van de onderliggende fondsen en de weging van elk fonds binnen de beleggingsportefeuille.

 

Begunstigde

U legt zowel bij een tak 21- als een tak 23-levensverzekering een of meer begunstigden bij leven en bij overlijden vast. De begunstigde bij leven ontvangt het kapitaal van de levensverzekering wanneer de verzekerde op de eindvervaldag van de verzekering nog in leven is. Daarbij kunnen de verzekeringsnemer, de verzekerde en de begunstigde dezelfde persoon zijn.

De begunstigde bij overlijden ontvangt het kapitaal wanneer de verzekerde tijdens de looptijd van het contract sterft.

 

Fiscaal voordeel via pensioensparen en langetermijnsparen

Bepaalde levensverzekeringen komen in aanmerking voor een fiscaal voordeel. Wie aan pensioensparen doet, met het oog op een aanvullend pensioen, geniet een belastingvermindering van 30% bij een maximaal gestort bedrag van 990 euro of een belastingvermindering van 25% wanneer u tussen 990 euro en 1.270 euro stort. Het fiscale voordeel bedraagt op die manier maximaal respectievelijk 297 euro en 317,50 euro.

Tip: Bekijk hier de prestaties die pensioenspaarverzekeringen de voorbije jaren hebben neergezet.

Daarnaast kunt u ook een contract voor langetermijnsparen afsluiten via een tak 21- of tak 23- verzekering. Dat levert een belastingvoordeel op van 30% voor alle premies die u in het loop van het jaar stort. Het maximaal te storten bedrag bedraagt 2.350 euro, wat u een voordeel van 705 euro oplevert. U hoort wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel. Zo moet het contract een looptijd van minstens 10 jaar hebben en moet u het voor uw 65ste verjaardag onderschrijven. Wie voor zijn 55ste verjaardag start, kan zijn geld ten vroegste op zijn 60ste verjaardag opvragen als hij wil genieten van een gunstige eindbelasting van 10%. Wie na zijn 55ste start kan dat ten vroegste tien jaar naar de start van het contract. Vraagt u uw geld vroeger op, dan bedraagt de eindbelasting 33%.

Goed om weten is dat pensioensparen en langetermijnsparen perfect combineerbaar zijn.

Tip: Vergelijk hier de prestaties van langetermijnsparen met tak 21- spaarverzekeringen.

Kosten

Bij beide types lvan evensverzekering betaalt u een premietaks of verzekeringstaks van 2%, behalve wanneer u die aanwendt voor pensioensparen of wanneer u in de loop van de contractduur – of op het einde ervan – het opgebouwde kapitaal opvraagt of overdraagt naar een ander tak 21-of 23-product.

Verzekeraars rekenen zowel voor tak 21- als tak 23-producten iook nstapkosten aan. Die kunnen in beide gevallen stevig oplopen, al wijken de geafficheerde percentages mogelijk af van de tarieven die u uiteindelijk bij de verzekeraar betaalt. Wie bijvoorbeeld via Spaargids.be een levensverzekering afsluit, geniet van stevige reducties of zelfs een eliminatie van die vergoeding. Bij de meeste levensverzekeringen bent u ook lopende kosten verschuldigd. In het geval van een tak 23-fonds betaalt u bovenop de overkoepelende kosten mogelijk ook nog de kosten van de onderliggende externe fondsen.

Tip: Vergelijk hier de kosten en opbrengsten van tak 21- spaarverzekeringen en tak 23-beleggingsverzekeringen.

 

Risico

Tak 21-spaarverzekeringen zijn beschermd door het Garantiefonds. Dat betekent dat u bij een  faillissement van de verzekeringsmaatschappij maximaal 100.000 euro per persoon per instelling recupereert. Die bescherming geldt niet voor tak 23-beleggingsverzekeringen. Een tak 23-product biedt ook geen verzekerd rendement of garantie op kapitaalbehoud. Presteren de onderliggende fondsen slecht, dan lijdt u mogelijk verlies.

 

Tak 44

Wie het midden zoekt tussen de tak 21-spaarverzekering en de tak 23-beleggingsverzekering kan opteren voor een tak 44-verzekeringscontract. Dat bestaat uit een gemengde belegging die beide binnen hetzelfde verzekeringscontract combineert.

Tip: Hier vindt u een aantal tak23-beleggingsverzekeringen

 

 

Lees ook:

Andere tips over TAK 21 en TAK 23

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.