282, 22889

Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?

Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld

Ik heb 100.000 euro aan spaargeld. Wat moet ik daar nu mee doen? Velen stellen zich die vraag, een pasklaar antwoord krijgen ze zelden.

Volgens AXA Bank heeft een spaarder op de vijf vandaag minimaal 50.000 euro beschikbaar die hij zou kunnen beleggen. Daarbij wordt zelfs rekening gehouden met een buffer aan spaargeld voor onverwachte uitgaven. Meer dan de helft van deze groep (58 procent) heeft zelfs een beschikbaar kapitaal van 100.000 euro of meer. Dat alles leerde de instelling uit een marktonderzoek dat ze voerde voor de lancering van haar Delegio Privilege-dienstverlening voor mensen die meer dan 100.000 euro kunnen investeren.

Het is niet verwonderlijk dat heel wat mensen worstelen met de vraag over wat ze met hun spaargeld moeten doen. De rente op spaarrekeningen, termijnrekeningen, obligaties, staatsbons en kasbons is laag. En beleggen in aandelen is voor velen geen alternatief wegens de grote risico’s.

 

De basistrap

Hoe pakt u dit dan best aan? De eerste bekommernis moet altijd zijn: zorgen voor liquiditeit. Dat geldt zowel voor bedrijven als voor particulieren. Kan u de uitgaven van volgende maand betalen? Heeft u straks geld nodig voor een nieuwe auto? Heeft u een onverwachte tegenvaller? Dan moet u die kunnen betalen. En dus moet u geld hebben dat meteen of op zeer korte termijn beschikbaar is. Het meest geschikt daarvoor is nog altijd de spaarrekening, ook al brengt die vandaag maar bitter weinig intrest op.

Tip: Hier vindt u een overzicht met de opbrengsten van de spaarrekeningen op de Belgische markt

 

De veilige trap

Een tweede trap van uw beleggingsopbouw is beleggen in ‘veilige’ producten. Wellicht heeft u op een bepaalde datum een vast bedrag nodig. Denk aan een aanvullend kapitaal dat u wil opbouwen tegen het moment dat u met pensioen gaat. Of misschien wil u over een aantal jaren wel een grote reis maken? Of denkt u eraan een startkapitaal te geven aan uw kinderen als ze 18 zijn en hogere studies willen aanvangen?

Hiervoor kunt u kiezen uit termijnrekeningen, kasbons en tak21-spaarverzekeringen. Alle garanderen ze u op een bepaalde dat u een (minimum)kapitaal bereikt.

Tip: Hier vindt u een overzicht met de opbrengsten van termijnrekeningen op de Belgische markt.

Tip: Hier vindt u een overzicht met de opbrengsten van tak21-spaarverzekeringen op de Belgische markt.

 

De gespreide trap

Heeft u al uw liquiditeitsbehoeften op korte en langere termijn afgedekt, dan kunt u met het saldo gaan beleggen. Hiervoor houdt u zich best aan de gouden regel van de spreiding: beleg nooit al uw geld in één product. Loopt het daarmee fout, dan stort heel uw spaaropbouw in elkaar.

Daarom is het aan te raden om eerst te kiezen voor beleggingsfondsen of beleggingsverzekeringen.

Tip: Hier vindt u een overzicht van een aantal bekroonde beleggingsfondsen op de Belgische markt

Tip: Hier vindt u een overzicht van een aantal beleggingsverzekeringen op de Belgische markt

U kunt nog een bijkomende veiligheidsgordel inbouwen: beleg niet alles op hetzelfde moment. Zo vermijdt u dat u alles tegen een piekprijs hebt betaald. Kies daarom bijvoorbeeld voor een beleggingsplan, waarbij u uw investeringen over een aantal maanden spreidt. U vindt al spreidingsplannen vanaf 25 euro per maand, maar niets belet u om bijvoorbeeld tien maanden lang elke maand 5.000 euro te storten.

Tip: Hier vindt u een ruime keuze aan beleggingsplannen

 

De vrije trap

Heeft u alle voorzienbare uitgaven afgedekt en een gespreide portefeuille opgebouwd, dan kunt u ook kiezen voor een aantal accenten. Bijvoorbeeld door een aantal welgekozen aandelen te selecteren. Die geven uw beleggingsportefeuille niet alleen wat kleur, ze zorgen er ook voor dat u de berichtgeving over de betrokken bedrijven blijft volgen en dus ook op financieel vlak bijblijft.

 

Verdeling

Hoe moet u dit alles nu spreiden over de verschillende trappen? Heel wat banken werken met voorbeeldportefeuilles met daarin een verdeling tussen aandelen, obligaties, cash en alternatieve beleggingen. Veel belangrijker is echter dat uw beleggingen zijn afgestemd op uw eigen financiële behoeften en plannen. Komt u bijvoorbeeld in de rats omdat de beurs daalt? Dan heeft u geen goede mix in uw spaar- en beleggingsgedrag.

Vergeet ook niet om geregeld een check te doen. Uw behoeften en plannen kunnen in de loop van de jaren wijzigen. Bovendien kan uw spaar- en beleggingsportefeuille uit evenwicht zijn geraakt. Dat is voor iedereen anders.  En dus moet ook uw spaar- en beleggingsgedrag hieraan aangepast zijn. Is de beurs bijvoorbeeld sterk gestegen en is daardoor het pakket aandelen en aandelenfondsen te dominant geworden in uw mix, zorg dan voor een bijsturing.

Sparen en beleggen is dus meer dan een eenmalige keuze die u moet maken. U moet ook alles blijven opvolgen zodat u niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen, beleggingsfondsen, beleggingsplannen, kasbons, spaarrekeningen, TAK 21, TAK 23 en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.