282, 20717

Welk effect hebben de nieuwe erfenisregels op uw nalatenschap?

Welk effect hebben de nieuwe erfenisregels op uw nalatenschap

Op 1 september worden de nieuwe regels inzake erfenissen van toepassing. Ze bieden een grotere vrijheid om geld na te laten aan wie u wil. Dat maakt het ook interessanter om tijdig een testament te maken als u wil afwijken van het gebruikelijke Volgende tips helpen u op weg naar een doordachte successieplanning in het licht van het nieuwe erfrecht.

1. Tijd om uw testament te (her)bekijken

Een groot voordeel van het nieuwe erfrecht is dat u voortaan de helft van uw vermogen mag nalaten aan wie u maar wilt. Dat maakt vooral een verschil als u meer dan één kind hebt. Zo kunt u in dat geval – tot 1 september – maar over een derde van uw vermogen vrij beschikken. Binnen het nieuwe erfrecht wordt dat de helft. Als u bijvoorbeeld twee kinderen hebt, dan kunt u die dus voortaan elk een vierde toekennen en de helft geven aan pakweg de kleinkinderen of een goed doel. Wenst u dat, dan kunt u best tegen 1 september een afspraak maken met de notaris.

2. Wat gebeurt er als u niets doet?

Zelfs al wilt u niets aan uw testament veranderen, dan nog is het raadzaam om het er even bij te nemen. Sommige formuleringen kunnen namelijk tot verwarring leiden als u – en daar rekenen we toch op – na 1 september overlijdt. Zo staat momenteel in heel wat testamenten dat ‘het grootst beschikbare gedeelte’ naar pakweg de kleinkinderen moet gaan. Hebt u twee kinderen, dan is de vraag vanaf 1 september of die kleinkinderen een derde (volgens de oude regeling) of de helft (volgens het nieuwe erfrecht) mogen krijgen. Wilt u misverstanden vermijden, dan is het raadzaam om voor een eenduidige formulering te zorgen.

Voor alle duidelijkheid: u bent nog altijd niet verplicht om een testament op te maken. In dat geval zullen uw erfgenamen hun deel krijgen volgens de wettelijke regels.

Tip: Wilt u zowel voor uzelf als uw nabestaanden een mooi vermogen opbouwen, begin dan tijdig met pensioensparen. Hier vindt u een aantal interessante pensioenspaarformules.

3. Heeft het nieuwe erfrecht impact op schenkingen?

Het antwoord luidt ja, met name als uw erfgenamen op een verschillend tijdstip een schenking krijgen. Dat komt door de andere waarderingsregeling binnen het nieuwe erfrecht. Elke erfgenaam moet namelijk de ontvangen schenkingen inbrengen als de notaris uw vermogen weer samenstelt om de erfenis te verdelen. Vandaag moet ieder evenveel inbrengen, ongeacht het tijdstip waarop de schenking gebeurde. Vanaf 1 september zullen personen die vroeger een schenking kregen meer moeten inbrengen. Dat komt doordat de waarde van roerende of onroerende goederen wordt geïndexeerd tot de dag van het overlijden. Dat kan vervelend zijn als u elk kind bijvoorbeeld 20.000 euro geeft op hun twintigste, maar tegelijk wilt dat ze na uw overlijden precies evenveel krijgen.

Voor gedane schenkingen is een overgangsregeling voorzien, die zorgt dat uw kinderen na uw overlijden toch evenveel krijgen, zelfs al kregen ze hun schenking op een ander moment. Het is bijgevolg raadzaam om bij uw notaris langs te gaan om uw wensen klaar en duidelijk in uw testament te laten opnemen.

4. Overweeg alternatieve regelingen voor uw nalatenschap

Als het op successieplanning aankomt, is een testament een handig instrument. Maar er zijn nog andere manieren om uw nalatenschap te regelen. Met name de levensverzekering wint de laatste jaren aan populariteit als alternatief voor een testament of schenking.

Een troef van de levensverzekering is dat u zo de notariskosten vermijdt om een testament op te maken. Bovendien laat een levensverzekering toe om tijdens de looptijd van het contract de begunstigden te wijzigen. Het is uiteraard niet zo dat u via een levensverzekering wettige erfgenamen kunt omzeilen. Een ander voordeel: bij een levensverzekering blijft het geld van uzelf tot u er niet meer bent, wat bij een schenking niet het geval is.

Verder spaart u via een levensverzekering niet alleen voor uw nabestaanden maar ook voor uzelf, aangezien een levensverzekering voor aanvullend pensioenkapitaal zorgt als u een lang leven beschoren is. Er bestaat bovendien een uiteenlopende waaier aan levensverzekeringen.

Een tak 21-levensverzekering is bijvoorbeeld een veilig product met een gewaarborgd rendement.

Tip: Hier vindt u een overzicht van ruim 25 tak 21-spaarverzekeringen met de laagste instapkosten.

 

 

Lees ook:

Andere tips over pensioenspaarfondsen, pensioensparen en TAK 21

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.