282, 22108

Welke intresten moet u aangeven?

Welke intresten moet u aangeven

Niet al te veel Belgen nemen hun ontvangen intresten op in hun belastingaangifte. Toch is die aangifteplicht niet beperkt tot de ‘happy few’. U komt sneller aan de grens voor aangifte dan u denkt. Bovendien kan het in een beperkt aantal gevallen nog voordelig zijn om dat te doen?

Spaarboekjes

Op spaarboekjes is de eerste schijf van 960 euro (inkomsten 2018) vrijgesteld van belastingen. Maar die grens geldt wel voor al uw spaarrekeningen samen. Bovendien moet u daarbij ook de intresten van het spaargeld van uw minderjarige kinderen meetellen.

Het kan perfect zijn dat uw bank u in 2018 geen belastingen afhield omdat u per individuele spaarrekening nergens boven de grens van 960 euro uitkwam, maar dat u toch globaal hoger afsloot. In dat geval moet u het bedrag boven 960 euro opnemen in uw aangifte. Het zal worden belast tegen 15%.

De grens geldt wel per persoon. Hebt u een gemeenschappelijke rekening, dan mag u de ontvangen intresten over beide partners verdelen. Hetzelfde geldt voor de intresten van de gemeenschappelijke minderjarige kinderen.

Tip: Hier vindt u de spaarrekeningen met de hoogste opbrengst

 

Niet-gereglementeerde spaarrekeningen

De vrijstelling van 960 euro (inkomsten 2018) op de spaarrekening geldt overigens alleen op de zogenaamde gereglementeerde spaarrekeningen. Dat zijn spaarrekeningen die zowel een basisrente als een getrouwheidspremie bieden. Doen ze dat niet en bieden ze bijvoorbeeld alleen een basisrente, dan geldt geen vrijstelling en houdt de bank vanaf de eerste euro aan intresten 30% voorheffing in.

U hoeft deze intresten niet aan te geven. Ze zijn al volledig belast.

 

Buitenlandse spaarrekeningen

Hebt u intresten op buitenlandse spaarboekjes of zichtrekeningen ontvangen, dan moet u die sowieso aangeven. De Belgische fiscus zal ze dan tegen 30% belasten. Ze ‘vergeten’ op te nemen in de aangifte heeft geen zin. Tussen heel wat landen zijn afspraken gemaakt waardoor informatie over uitbetaalde intresten aan buitenlandse rekeninghouders automatisch tussen de fiscale diensten wordt uitgewisseld. Uw Belgische belastingcontroleur is dus op de hoogte van de intresten die u in een aantal andere landen ontving.

 

Obligaties, termijnrekeningen

Bij de uitbetaling van rente op obligaties en termijnrekeningen houden de Belgische banken sowieso 30% roerende voorheffing af. Ook hier geldt dit als eindbelasting. U hoeft ze dus niet meer aan te geven.

Tip: Hier vindt u kasbons en termijnrekeningen met de hoogste opbrengst

 

Opgelet

Voor sommigen kan het interessant zijn om de niet-verplicht aan te geven intresten toch te melden. Dat geldt met name voor mensen met een laag inkomen dat volledig belast wordt in de laagste schijf van 25%. Als de belasting van de globale inkomsten (hier dus 25%) lager is dan de individuele belasting (voorheffing van 30%) kunnen ze een deel van de betaalde voorheffing toch recupereren.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.