282, 22209

Welke spaarformules brengen nog iets op?

Welke spaarformules brengen nog iets op

Op het gros van de spaarboekjes krijgt u nog amper 0,11% intrest en dan moet uw geld er nog een heel jaar op staan. Zijn er geen alternatieven die meer opbrengen?

1. Spaarrekeningen met hogere opbrengst

De meeste spaarrekeningen bieden nog slechts het wettelijke minimum. Dat is een basisrente van 0,01% voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat plus eventueel nog een getrouwheidspremie van 0,10% voor gelden die een jaar ongewijzigd behouden blijven.

Toch zijn er nog altijd een beperkt aantal spaarrekeningen die een hogere opbrengst bieden. Zo afficheert MeDirect Fidelity Sparen een basisrente van 0,05% en een getrouwheidspremie van 0,80%. Bij Santander Consumer Bank Vision+ is dat een basisrente van 0,15% en een getrouwheidspremie van 0,65%.

Tip: Hier vindt u de meest interessante spaarrekeningen van het moment

 

2. Pensioensparen

Heeft u de spaarrekeningen met hogere opbrengst gehad, dan kunt u denken aan spaarformules die fiscaal worden aangemoedigd. In de eerste plaats is er het pensioensparen, dat openstaat voor mensen tussen 18 en 64 jaar.

Pensioensparen kan op twee manieren. Ofwel wordt uw storting in een pensioenspaarverzekering belegd, ofwel in een pensioenspaarfonds geïnvesteerd.

In het eerste geval heeft u recht op een gewaarborgde rente. Daar bovenop kan nog een winstdeelneming komen als de financiële markten en de resultaten van de verzekeraar dat toelaten. Uw inleg kan dus alleen maar aandikken.

In het tweede geval wordt uw geld geïnvesteerd in aandelen en obligaties en volgt uw tegoed de schommelingen van de beurzen. U kunt in dit geval meer winnen, maar ook verliezen.

Wie hoogstens 980 euro stort, heeft recht op een belastingvermindering van 30%. Wie tussen 980 en het maximumbedrag van 1.260 euro stort, krijgt nog een belastingvermindering van 25%.

Anders gezegd: een storting van 980 euro in een pensioenspaarfonds of een pensioenverzekering levert een belastingbesparing van 294 euro op. Wie 1.260 euro neertelt, moet 315 euro minder aan belastingen betalen.

Het pensioensparen staat zowel open voor werknemers als voor zelfstandigen.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de pensioenspaarfondsen met hun rendement

Tip: Hier vindt u een aantal aanbiedingen van pensioenspaarverzekeringen

 

3. Langetermijnsparen

Nog een andere mogelijkheid om met een steuntje van de fiscus een extra pensioenkapitaal op te bouwen, is het langetermijnsparen. Ook dat gebeurt via een tak21-spaarverzekering.

U kunt dit jaar voor 2.350 euro aan langetermijnsparen doen. De stortingen leveren hier eveneens een belastingvermindering van 30% op. Wie het maximumbedrag spaart, moet dus 705 euro minder aan belastingen betalen.

Tot voor enkele jaren werd het langetermijnsparen samen met de kapitaalaflossingen van een woonlening en de premies voor de schuldsaldoverzekering in eenzelfde pot gestopt, waardoor het langetermijnsparen zelden zinvol was voor wie nog een lening afbetaalde. Nu is dat niet meer het geval. Beide fiscale voordelen kunnen worden gecombineerd.

Tip: Hier vindt u een aantal aanbiedingen van langetermijnsparen

 

4. Tak21-spaarverzekeringen

Zijn de fiscale mogelijkheden uitgeput of kunt u het geld niet missen tot de pensioenleeftijd, dan kunt u ook een gewone tak21-spaarverzekering afsluiten. U heeft dan recht op een gewaarborgde rente. Daar bovenop komt nog een winstdeelneming als de financiële markten en de resultaten van de verzekeraar dat toelaten. Uw inleg kan dus alleen maar aandikken.

Tip: Hier vindt u een aantal aanbiedingen van tak21-spaarverzekeringen

 

 5. Tak23-beleggingsverzekeringen of beleggingsfondsen

Wie een extra rendement wil halen, kan ook kiezen voor een investering in een beleggingsfonds of in een tak23-beleggingsverzekering. In beide gevallen wordt uw geld belegd in een hele korf aandelen, obligaties of andere financiële producten. De evolutie van de waarde ervan zal afhangen van de gang van zaken op de financiële markten. Zitten die mee, dan kunt u hoge winstcijfers behalen. Zitten ze tegen, dan kunt u verlies lijden.

Het precieze rendement hangt uiteraard af van het fonds waarin wordt geïnvesteerd. Omvat dat veel aandelen? En welke? Of veel obligaties? Of nog andere zaken? Kies in elk geval een fonds dat bij uw beleggingsprofiel past. Centraal staat de vraag hoe u reageert op de mogelijkheid dat u een deel van uw spaarinleg kwijtraakt, mocht alles tegenzitten.

Een beleggingsfonds kunt u aankopen bij de bank, een tak23-beleggingsverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Deze laatste heeft het voordeel dat u een begunstigde kunt aanduiden, wat de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld voor uw (klein-)kinderen te sparen.

Tip: Hier vindt u een overzicht met beleggingsfondsen

Tip: Hier vindt u een overzicht met tak23-beleggingsverzekeringen

Tip: Ook door geregeld kleine bedragen te storten kunt u een mooi kapitaal opbouwen. Hier vindt u een overzicht met beleggingsplannen.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen, beleggingsplannen, langetermijnsparen, pensioenspaarfondsen, pensioensparen, spaarrekeningen, TAK 21 en TAK 23

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.