282, 24203

Welke spaarproducten brengen meer op dan staatsbons?

Welke spaarproducten brengen meer op dan staatsbons
Gianni D’Angelo

Na een pauze van drie jaar gaf de Belgische overheid dit jaar opnieuw staatsbons uit. In juni leverde dat haar bijna 40 miljoen euro op. De uitgifte van september was goed voor 20,6 miljoen euro. Op vijf, acht en tien jaar halen de staatsobligaties van september een brutorendement van 1,05%, 1,40% en 1,70% of netto respectievelijk 0,735%, 0,98% of 1,19% netto. Welke vergelijkbare spaarproducten brengen meer op?

Een staatsbon kunt u beschouwen als een investering. U leent uw geld gedurende een aantal afgesproken jaren uit aan de overheid. In ruil betaalt die u elk jaar een afgesproken intrest. Als de looptijd van de staatsbon ten einde is, krijgt u uw kapitaal terug. 

 

Vooral voor particulieren

Staatsbons of obligaties uitgegeven door de Belgische overheid hebben de particuliere beleggers als voornaamste doelgroep. De plaatsing van staatsbonnen gebeurt door een groep instellingen. Die instellingen zijn voor een periode van één jaar aangeduid door de minister van Financiën.

De overheid geeft in principe vier keer per jaar een staatsbon uit. Tijdens de coronacrisis was dat niet het geval. In juni was het de eerste keer in drie jaar dat nieuwe staatsbons verkrijgbaar waren. In september gebeurde dat voor de tweede keer in 2022. Op 4 december is nog een uitgifte voorzien. Zo’n obligatie bevat een jaarlijkse coupon, de intrest. De looptijd van een staatsbon varieert van drie tot tien jaar.

Bij een staatsbon is uw kapitaal gegarandeerd. In crisistijden is dat een belangrijk gegeven. Veel mensen willen niet het risico lopen geld kwijt te spelen door bijvoorbeeld in aandelen of fondsen te investeren. Dit neemt niet weg dat sommigen naar spaarproducten met een betere rentevoet zoeken.

Tip: Staatsbons brengen meer dan 1 procent op

 

OLO

Ook OLO’s (Obligation Linéaire/Lineaire Obligatie) genieten momenteel ruime interesse. Dit jaar haalde de overheid dankzij OLO’s meer dan 41,2 miljard euro op. De Belgische schatkist geeft de  lineaire obligatie uit met looptijden van twee tot dertig jaar. Terwijl staatsbons zich richten tot voornamelijk particulieren, zijn OLO’s vooral bestemd voor institutionele beleggers zoals banken en verzekeraars.

Maar ook particulieren kunnen ze op de kop tikken. Nadat ze zijn genoteerd op de beurs bieden de meeste Belgische banken en makelaars ze aan particulieren aan. De rentevergoeding van OLO’s is doorgaans hoger dan bij staatsbons. Een OLO met een looptijd van tien jaar kon je recentelijk op de beurs kopen met een rendement van 2,49% bruto, terwijl de onlangs uitgegeven staatsbon met dezelfde looptijd 1,70% opbrengt. Let er wel op dat je ook rekening houdt met je aankoopkosten op de beurs.

Tip: Hier zit u de rente-evolutie van OLO’s op tien jaar

 

Termijnrekening

Een ander alternatief dat meer opbrengt dan een staatsbon is de termijnrekening. Zo kunt u bij Deutsche Bank terechtvoor een termijnrekening met een looptijd van tien jaar met een brutorente van 2,14%. De nettorente na aftrek van 30% roerende voorheffing bedraagt 1,498%.

Tip: Vergelijk hier de opbrengst van termijnrekeningen in België

 

Kasbons

Kasbons met een looptijd van tien jaar kunnen ook meer opbrengen dan de jongste staatsbons met dezelfde looptijd. Zo geeft t Deutsche Bank zulke kasbons uit met een brutorente van 1,89%. Na aftrek van 30% roerende heffing rest een nettorendement van 1,323%.

Tip: Vergelijk hier de opbrengst van de kasbons in België.

 

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.