, 23082

Winwinlening wint aan populariteit

Winwinlening wint aan populariteit

De winwinlening kent almaar meer bijval. Ze biedt ondernemingen de kans om op een voordelige manier een bijkomende financiering op de particuliere markt aan te trekken, terwijl de kredietgever een fiscaal voordeel geniet. Aan de formule zijn wel enkele risico’s verbonden.

 

Intrest + fiscaal voordeel

De winwinlening bestaat al sinds 2006 en heeft als doel om investeringen in kmo’s aan te moedigen. Van een online yogaplatform tot IT-oplossingen voor het onderwijs … Het type bedrijven dat geld ophaalt via zo’n lening is heel divers.

De Vlaamse overheid heeft de voorwaarden in coronatijden tijdelijk uitgebreid. Een particulier kan tot 75.000 euro aan de onderneming lenen voor een looptijd van vijf tot tien jaar. De kredietgever krijgt hiervoor een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal van de winwinlening. Dat belastingkrediet kunt u van uw belastbaar inkomen aftrekken, waardoor u minder belastingen moet betalen.

De wettelijke intrestvoet voor 2021 bedraagt 1,75% en mag niet lager zijn dan de helft daarvan: 0,875%. Die bruto-rentevoet is onderhevig aan roerende voorheffing van 30%.

 

Risico op kapitaalverlies

Wanneer we die rentepercentages naast de opbrengst van de meest courante spaarboekjes leggen, dan doet u puur qua rendement een goede zaak. Daar tegenover staat wel dat een winwinlening stevige risico’s met zich brengt. Ze is immers een achtergestelde lening. In het geval van faillissement van de kredietnemer bent u achtergesteld in de positie van schuldeiser: u komt in de volgorde van schuldeisers dus achteraan te staan. Wanneer de kmo waaraan u geld leende niet meer in staat is om uw centen terug te betalen, dan kent de Vlaamse overheid wel een schadevergoeding van 40% toe in de vorm van een eenmalig belastingkrediet. Dat betekent dus dat u nog altijd het risico loopt om 60% van uw verstrekte kapitaal te verliezen.

 

Win informatie in

Het komt er dus alleszins op aan van u vooraf goed te informeren. Kijk daarbij zeker verder dan de aantrekkelijke bedrijfsvoorstelling waar de kredietnemer mee uitpakt. Dat almaar meer particulieren zich niet door de risico’s laten afschrikken, blijkt uit de steile opmars die de winwinlening maakt. In de eerste zes maanden van 2020 kenden particulieren 1.633 leningen aan Vlaamse kmo’s toe, voor een bedrag van bijna 36 miljoen euro. Dat is een record. In 2019 ging het voor dezelfde periode om 1.334 leningen voor een bedrag van bijna 31,6 miljoen euro.

 

Liever zekerheid?

Voor wie veiligheid en zekerheid verkiest, kan het lonen om op zoek te gaan naar spaarrekeningen die de wettelijke minimumrente ruimschoots overtreffen. 

Tip: Hier vindt u de spaarrekeningen met de hoogste opbrengst

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.