282, 21269

Zet uw eindejaarspremie aan het werk

Rentabilisez votre prime de fin d’année

Heel wat werknemers ontvangen binnenkort hun dertiende maand. Het is meteen het ideale moment om te starten met sparen. Onderstaand overzicht helpt om het beste spaarproduct voor uw persoonlijke situatie uit te kiezen.

Hoeveel is uw dertiende maand waard?

Wellicht kijkt ook u in deze periode van het jaar reikhalzend uit naar het moment dat de dertiende maand op uw rekening verschijnt. Aangezien dat bedrag bovenop uw gewone loon komt, laat de eindejaarspremie toe een fiks bedrag opzij te zetten, waar u later nog meer van kunt genieten. 

Om een idee te geven van wat u mag verwachten: verdient u als bediende met twee kinderen ten laste 3.500 euro bruto, dan mag u rekenen op een eindejaarspremie van ongeveer 1.600 euro. Zelfs al knabbelt u daaraan om cadeautjes te kopen, dan nog blijft er een mooie som over. Dit is dus het geknipte moment om uw goede voornemens op spaarvlak vorm te geven.

TIP: Reken zelf uit op welke eindejaarspremie u recht hebt.

 

Sparen op maat

Waar u de eindejaarspremie het best parkeert, hangt af van uw financiële situatie en de risico’s die u wil nemen om het geld zoveel mogelijk te laten opbrengen.

 

1. Spek uw spaarboekje

Het vertrouwde spaarboekje is een prima keuze als u spaardoelen hebt op korte termijn, zoals de aankoop van een huis of een nieuwe wagen, of als u weinig overschot hebt om financiële tegenslag te overbruggen.

Het goede nieuws is dat een spaarboekje een van de veiligste manieren is om te sparen. Het Garantiefonds verzekert namelijk dat maximaal 100.000 euro op uw spaarrekening altijd beschermd blijft. De keerzijde van de medaille is dat de meeste spaarboekjes zo goed als niets opbrengen. Vandaag ligt de rente vaak niet veel hoger dan de verplichte minimumrente van 0,11%. Een manier om iets meer uit een spaarboekje te halen is het  afsluiten van een spaarplan, waar u periodiek automatisch een bepaald bedrag op stort. Zo kan bij Deutsche Bank DB Saving Plan het geld toch nog een rente van 0,90% opleveren.

TIP: Vergelijk hier de opbrengst van verschillende spaarrekeningen.

 

2. Stort voor uw pensioen

Hebt u op korte termijn geen grote dromen en beschikt u over voldoende financiële buffer, dan is het slim om met uw eindejaarspremie aan pensioensparen te doen. Hebt u dat dit jaar nog niet gedaan, dan is het nu of nooit. U kunt voor 2018 maximaal 960 euro of 1.230 euro storten. In het eerste geval geniet u van een belastingvermindering van 30%, ofwel maximum 288 euro. Stort u 1.230 euro, dan geldt een belastingvermindering van 25% op het totale bedrag, goed voor een belastingvermindering van maximum 307,5 euro.

Sowieso is het interessant om een deel van uw eindejaarspremie al begin volgend jaar in uw pensioenspaarplan te stoppen. Hoe vroeger op het jaar u dat doet, hoe vlugger het geld intrest gaat opleveren.

TIP: Ontdek welke pensioenspaarplannen vandaag het interessantst zijn.

 

3. Kies een tak 21-verzekering

Nog een optie om uw eindejaarspremie te laten renderen, is via een tak 21-verzekering, die u een vaste basisrente garandeert. Vorig jaar overstegen de rendementen vaak de 1,40% en soms zelfs kaap van 2%. Bovenop die vergoeding komt soms nog een extra winstdeelname.

Een tak 21-verzekering is met name geschikt als u het geld acht jaar of langer kunt missen. Zo vermijdt u 30% roerende voorheffing. Sommige tak 21-verzekeringen kunnen ook een fiscaal voordeel opleveren. Door een overlijdensdekking in de polis mee te nemen, kunt u binnen een tak 21-verzekering bovendien iemand anders als begunstigde aanduiden. Een cadeautje met – hopelijk zo lang mogelijk – uitstel, dus.

TIP: Hier vindt u tak 21-verzekeringen tegen de laagste instapkosten.

 

4. Start een beleggingsplan

Bent u bereid om iets meer risico te nemen in ruil voor een hoger rendement, dan kunt u met uw eindejaarspremie ook in een beleggingsplan stappen. Doorgaans kiest u zelf hoe veel en hoe vaak u wil storten, bijvoorbeeld elke maand of elk kwartaal.

De bank zal het plan voorstellen dat het best past bij uw risicoprofiel en spreidt daarna uw geld over diverse beleggingsfondsen, wat het risico beperkt. Die spreiding vermijdt dat u te veel geld op een ‘slecht moment’ belegt. Zeker op langere termijn zal een beleggingsplan vaak een pak meer opleveren dan een spaarboekje. Zo bracht Sivek Global Medium van KBC een rendement van 4,10% op over de laatste vijf jaar.

TIP: Deze lijst geeft u een idee van de rendementen die bij verschillende banken te verwachten vallen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsplannen, pensioenspaarfondsen, pensioensparen, spaarrekeningen en TAK 21

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.