282, 24188

Zijn kasbons en termijnrekeningen aan een revival toe?

Zijn kasbons en termijnrekeningen aan een revival toe
Gianni D’Angelo

Onlangs liet VDK Bank de rente op kasbons stijgen. Volgen straks meer banken dat voorbeeld? En volstaat het om kasbons en termijnrekeningen weer aantrekkelijker te maken?

 

Vaste looptijd, vast rendement

Als u opteert voor kasbons of een termijnrekening, dan zet u uw geld gedurende een vooraf bepaalde looptijd vast. U ontvangt er een vaste rentevoet voor. Zodra de looptijd ten einde is, krijgt u uw geld inclusief de rente terug. Een andere mogelijkheid is dat u uw rente jaarlijks ontvangt.

Een voordeel van beide spaarproducten is het recht op de volledige terugbetaling van het belegde kapitaal op de eindvervaldag. Aan kasbons zijn geen instap- en uitstapkosten verbonden. U betaalt ook geen bewaarloon, tenzij u de kasbon bij een andere dan de uitgevende bank plaatst. Het spaargeld op kasbons en termijnrekeningen valt ook onder het Garantiefonds. Bij Belgische banken is uw geld, op al uw zichtrekeningen, spaarrekeningen, termijnrekeningen en kasbons samen, gewaarborgd tot 100.000 euro per bank en per persoon.

 

Roerende voorheffing

Op de rente van kasbons en termijnrekeningen betaalt u 30% roerende voorheffing. Om die reden communiceren financiële instellingen zowel een bruto- als nettorente.

 

Concurrentie met het spaarboekje

De vaak iets hogere rentes en een vaste rentevoet zouden de voornaamste redenen moeten vormen om voor een termijnrekening of kasbon te kiezen. Al ontsnapten beide spaarproducten de voorbije jaren niet aan de dalende rentevoeten, waardoor ze aan populariteit hebben ingeboet. Door de minder aantrekkelijke rentes verkozen almaar meer spaarders de spaarrekening, omwille van de continue beschikbaarheid van hun centen.

De hoogste rente die u momenteel op een spaarrekening kunt krijgen, bedraagt nu  0,60% (0,05% basisrente en 0,55% getrouwheidspremie). UI vindt ze op de Vision plus-rekening van Santander Consumer Bank.  

De best renderende termijnrekening op de markt, Izola Bank Saver+  doet het met een nettorendement van 1,40% een stuk beter, maar dan moet u er uw spaarcenten wel tien jaar onaangeroerd laten.

Opteert u voor een kasbon met een even lange looptijd, dan ontvangt u bij Deutsche Bank een nettorente van 1,358% voor een minimaal spaarbedrag van 25.000 euro.

Tip: Vergelijk hier de rentevoeten op kasbons  en termijnrekeningen 

 

 

Lees ook:

Andere tips over kasbons en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.