282, 21233

Zo vermijdt u dat uw potje van pensioensparen verdampt

Zo vermijdt u dat uw potje van pensioensparen verdampt

Doet u aan pensioensparen via een offensief pensioenspaarfonds? Dan doet u er goed aan de laatste jaren voor het pensioen over te schakelen naar een minder risicovoller alternatief.

De pensioenspaarverzekering biedt een gegarandeerde rente, eventueel aangevuld met een winstdeelname als de onderliggende beleggingsportefeuille (die grotendeels bestaat uit obligaties) goed heeft gepresteerd. De risico’s zijn gering, maar het potentieel rendement ligt niet zo hoog als bij de pensioenspaarfondsen. Want pensioenspaarfondsen zijn echte beleggingsfondsen: de belegger is voor het rendement volledig afhankelijk van de prestaties van de beleggingsportefeuille. Concreet? Het potentieel rendement is hoger, maar er is geen enkele rendementsgarantie en tijdens slechte beursjaren is een negatief rendement niet uitgesloten, waardoor op dat moment een deel van de pensioenspaarpot in rook opgaat.

 

Risico’s nemen in de jonge jaren

Beginnende pensioenspaarders laten zich soms afschrikken door de risico’s die eigen zijn aan een pensioenspaarfonds,  zeker als dat grotendeels in aandelen investeert. Maar zeker wie vroeg begint met pensioensparen – als twintiger of als dertiger – heeft nog een beleggingshorizon voor zich van minstens dertig jaar. Dat is een voldoende lange periode om voluit de profiteren van het rendementspotentieel van de beurs en tegelijk ook de onvermijdelijke beurscrashes op te vangen. Dat pleit voor de pensioenspaarfondsen.

Geen enkele pensioenspaarder wil natuurlijk meemaken dat een deel van het pensioenkapitaal net voor de pensionering in rook opgaat. Net dat gebeurde na de financiële crisis van 2008. Tot dan belegden veel pensioenspaarfondsen vaak tot 70 procent in aandelen. De financiële crisis zadelde die pensioenfondsen op met verliezen die soms opliepen tot meer dan 20 procent. Dat was vooral zuur voor de oudere pensioenspaarders waarvoor het moment van de opvraging heel dichtbij was. Zij zagen vlak voor hun pensioen een aanzienlijk deel van hun pensioenspaarpot in rook opgaan.

Tip: Welke pensioenspaarfondsen bieden het hoogste rendement?

 

Defensieve fondsen

Net daarom brachten de banken na de financiële crisis ook defensievere pensioenspaarfondsen op de markt, die meer beleggen in obligaties en minder in aandelen. Het potentieel rendement is lager, maar dat geldt ook voor de risico’s.

Pensioenspaarders kunnen van bij het begin kiezen voor zo’n defensief fonds, maar ze kunnen die keuze ook uitstellen. Een mogelijke strategie voor pensioenspaarders is bijvoorbeeld om tijdens de jonge jaren te sparen via een offensiever pensioenfonds dat grotendeels in aandelen investeert (maar op de lange termijn wel een hoger potentieel rendement biedt), maar wel om op latere leeftijd het kapitaal over te zetten naar een minder risicovol fonds.

Banken raden vaak aan om dat zeker te doen tegen de leeftijd van 55 jaar. Ze rekenen daar geen extra kosten voor aan wanneer de pensioenspaarder kiest voor de defensieve variant binnen dezelfde bank. Pensioenspaarders die willen overschakelen naar een fonds bij een andere bank krijgen wel uitstapkosten aangerekend.

 

Overstappen naar een pensioenspaarverzekering?

Let op: een defensief fonds is dan wel minder risicovol, dat betekent nog niet dat het helemaal zonder risico is. Het blijft een beleggingsfonds natuurlijk. Wie de risico’s helemaal tot nul wil herleiden, moet opteren voor een pensioenspaarverzekering.

Het is echter niet mogelijk om de laatste jaren voor het pensioen het opgebouwde kapitaal over te hevelen van een pensioenfonds naar een pensioenspaarverzekering. Dat kan alleen van fonds naar fonds en van verzekering naar verzekering.

Wie de laatste jaren voor het pensioen nul risico’s wil nemen met het pensioenkapitaal, moet dus van bij het begin kiezen voor de pensioenspaarverzekering en er vrede mee nemen dat het pensioenkapitaal op de pensioenleeftijd mogelijk lager zal uitvallen. Dat is de prijs die spaarders betalen voor hun gemoedsrust.

Tip: Wat brengt een pensioenspaarverzekering op?

 

Een tussenoplossing?

Voor pensioenspaarders die toch voluit in aandelen willen investeren om de laatste jaren voor het pensioen alles over te zetten naar een pensioenspaarverzekering ontwikkelden de verzekeraars de zogenaamde tak44-verzekering: die combineert een gewone tak21-spaarverzekering met een tak23-beleggingsverzekering. Via de beleggingsverzekering is het mogelijk om voluit voor aandelen te gaan, waarna het mogelijk is om het opgebouwde kapitaal vervolgens te transfereren naar de spaarverzekering.

Het aanbod van dergelijke tak44-verzekeringen is echter niet zo groot en er zijn ook kosten aan verbonden. Daardoor zijn dergelijke pensioenspaarverzekeringen niet altijd interessant.

 

 

Lees ook:

Andere tips over pensioenspaarfondsen en pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.