282, 20933

Zo vindt u de beste spaarrekening

Zo vindt u de beste spaarrekening

Het vertrouwde spaarboekje blijft enorm populair. Hoewel geen enkel torenhoge rentes biedt, zijn er onderling toch belangrijke verschillen. Volgende tips helpen om de spaarrekening te vinden die het best bij uw verwachtingen aansluit.

Goede redenen voor een spaarboekje

De belangrijkste troef van het spaarboekje is zijn flexibiliteit. Wilt u er vandaag geld op zetten en dat volgende week weer afhalen? Geen probleem. De rente is bovendien nog altijd hoger dan die van een zichtrekening. Dat maakt het spaarboekje ideaal als buffer voor onvoorziene omstandigheden of geplande investeringen. Daarom doen zelfs fervente beleggers er goed aan om het spaarboekje niet helemaal aan de kant te schuiven.

1. Wik en weeg basis- en getrouwheidspremies

Doorgaans biedt een spaarrekening een basisrente en een getrouwheidspremie. Bent u van plan om het geld langere tijd te laten staan, dan gaat u het best voor de spaarrekening met de stevigste getrouwheidspremie. ING Tempo Sparen, bijvoorbeeld, garandeert een relatief hoge getrouwheidspremie van 0,55%, terwijl de basisrente tot de minimumrente van 0,01% beperkt blijft.

U kunt ook kiezen voor de spaarrekening met de hoogste basisrente. In dat geval zullen frequente opnames minder grote gevolgen hebben. Zo verliest u ook niet veel als u van spaarboekje wil veranderen. Enkele banken bieden bovenop een mooie basisrente ook een behoorlijke getrouwheidspremie. Deutsche Bank DB Saving Plan met 0,90% basisrente en een getrouwheidspremie van 0,30% biedt momenteel een van de beste deals in de markt.

Een buitenbeentje is het niet-gereglementeerde spaarboekje. Dat draagt die naam omdat het niet voldoet aan de wettelijke voorwaarde die zegt dat een spaarrekening zowel een basis- als aangroeipremie moet hebben. Terwijl bij een gereglementeerd spaarboekje de renteopbrengsten tot 1.880 euro is vrijgesteld van belasting, komt op de inkomsten van de niet-gereglementeerde variant meteen 27% roerende voorheffing. Als compensatie hangt aan zo’n rekening meestal een hogere rente vast. Tot dit type horen de MeDirect-spaarrekeningen.

TIP: Hier kunt u verschillende spaarrekeningen met hun basis- en getrouwheidspremies vergelijken.

2. Let op voor beperkende voorwaarden

Vroeger kregen nieuwe klanten met ‘vers geld’ vaak de meest aantrekkelijke spaarrekeningen. Sinds 2013 kan dat niet meer. Wel kan de bank nog een aantal andere beperkende voorwaarden opleggen, zoals het minimumbedrag dat u op een spaarrekening moet storten.

Ook is het mogelijk dat banken een verschillende basisrentevoet hanteren naargelang het rekeningsaldo. Het kan ook gebeuren dat u niet vrij over uw geld kan beschikken of een verplichte maandelijkse storting moet doen. Houd dus niet alleen rekening met de rente maar ook met de algemene voorwaarden.

3. Optimaliseer uw rendement met een automatische spaaropdracht

Veel mensen denken er niet aan om geregeld geld van hun zichtrekening naar de spaarrekening te versluizen. Nochtans kunt u zo gemakkelijk het rendement van uw spaarboekje optimaliseren. Daarom is het interessant om een automatische spaaropdracht in te stellen, bijvoorbeeld aan het eind van de maand.

TIP: Kunt u behoorlijk wat sparen? Overweeg dan om automatisch een bedrag naar een beleggingsplan over te hevelen. Het risico is hier wat groter, maar ook het rendement ligt vaak een pak hoger.

4. Overschat uw spaarboekje niet

Hoewel een financiële buffer op een spaarboekje zeker zijn waarde heeft, is het goed om af en toe te evalueren of u voor een deel van het opgespaarde bedrag niet beter een meer lucratieve bestemming zoekt. Wilt u een veilige haven voor geld dat u tien jaar of meer kunt missen, dan vormt een pensioenspaarplan of een tak 21-verzekering een interessant alternatief.

Vergeet ook niet dat de Belgische depositogarantie maar 100.000 euro waarborgt, mocht uw bank over de kop gaan. Hebt u een groter bedrag op uw spaarboekje staan, dan is het sowieso tijd om uw spaarcenten te spreiden.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.