, 22846

Zo wordt u een echte spaarkampioen

Zo wordt u een echte spaarkampioen

Het is niet altijd moeilijk om meer geld opzij te zetten, zolang u maar enkele goede gewoontes aanhoudt.

Net voor de zomer deed een onderzoek bij 2.000 Belgen door verzekeraar NN enkele alarmbellen afgaan. Daaruit bleek dat 55% van de Belgen niet genoeg spaargeld heeft om drie maanden te kunnen overbruggen. En vier op de tien Belgen kunnen niet sparen. Hoe kan dat beter?

 

1/ Begin klein

Soms is het moeilijkste aan sparen gewoonweg om eraan te beginnen. Wie het gevoel heeft dat er toch niet genoeg geld overblijft om te sparen, is al snel geneigd om helemaal geen moeite meer te doen. Nochtans is het beter om elke maand 25 euro aan de kant te zetten dan om helemaal niet te sparen. Wie maandelijks 25 euro opzij zet, heeft na een jaar 300 euro bijeen gespaard. Over een periode van vijf jaar gaat het al om 1500 euro en na tien jaar gaat het al om 3.000 euro, zonder zelfs nog maar rekening te houden met de intrest. Om maar aan te geven: zelfs kleine beetjes lopen op.

 

2/ Zet aan het begin van de maand geld opzij

Iedereen kent wel het gevoel dat er op het einde van de maand niets overblijft om te sparen. Voor sommige mensen is dat een keiharde realiteit. Maar voor veel mensen is hun spaarcapaciteit toch groter dan ze denken. Alleen stellen ze vaak op het einde van de maand vast dat er nog wel geld op de zichtrekening staat, maar geven ze er de voorkeur aan om dat aan iets leuks uit te geven. Op de korte termijn geeft die aankoop nu eenmaal meer voldoening dan het louter parkeren van dat geld op een spaarrekening. Het is een psychologische valkuil die spaarders eenvoudig kunnen uitschakelen door al aan het begin van de maand geld opzij te zetten op de spaarrekening. De meeste mensen zullen dat bedrag niet meer van de spaarrekening halen voor een aankoop die ze niet echt nodig hebben.

Lees ook: Hoe vindt u een spaarrekening die bij u past?

 

3/ Zorg voor een automatisme

Niet iedereen denkt eraan om rigoureus elke maand geld over te schrijven naar de spaarrekening. Met een automatische spaaropdracht moet u zich daarover al geen zorgen maken. Daarmee geeft u de opdracht om bijvoorbeeld maandelijks geld over te schrijven van de zicht- naar de spaarrekening. Veel spaarders kiezen voor een vast bedrag, bijvoorbeeld maandelijks 100 euro. Maar er is ook een variabele variant. Daarbij geeft u aan dat er een vast bedrag op de zichtrekening moet blijven staan, waarna het restsaldo op vaste tijdstippen automatisch naar de spaarrekening wordt overgeschreven.

 

4/ Zet geld op een aparte rekening, desnoods bij een andere bank

Er zijn nogal wat boeken geschreven over de psychologie achter geldzaken. Daarin wordt vaak aangeraden om een zo groot mogelijk mentale afstand te creëren tussen de spaar- en de zichtrekening. Spaarders zijn doorgaans al minder geneigd om geld van de spaarrekening te halen voor kleinere uitgaven. Maar de verleiding is toch nog groter wanneer beide rekeningen naast mekaar staan in het overzicht van uw home banking, dan wanneer de spaarcenten geparkeerd staan bij een andere bank. Hoewel uw spaarcenten daar even bereikbaar zijn, blijkt de drempel toch groter om geld van de rekening te halen.

Tip: Vergelijk spaarrentes

 

5/ Vergeet de spaarrente niet

Even een open deur intrappen: de spaarrentes zijn laag en zullen dat nog lang blijven. Toch mag dat geen excuus zijn om geen aandacht te hebben voor opbrengst van een spaarrekening. Het gros van de spaarrekeningen biedt momenteel slechts de wettelijke minimumrente van 0,11%. Toch zijn er nog spaarrekeningen die 0,55% of meer aanbieden. Ook dat is niet veel, maar het is wel het vijfvoudige van het wettelijke minimum. Voor een spaarrekening met 20.000 euro is dat het verschil tussen een renteopbrengst van 22 of van 110 euro. Er is geen enkele reden om dat te laten liggen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.