, 23527

Zomermaanden behoren tot moeilijkste spaarmaanden

Zomermaanden behoren tot moeilijkste spaarmaanden

76% van de Belgische werknemers is niet in staat maandelijks te sparen. De moeilijkste periodes? De feestdagen (december-januari), de zomermaanden en de periode rond de eerste schooldag (augustus-september), blijkt uit onderzoek van personeelsdienstenverlener Partena Professional. Hoe zorg je ervoor dat je die periode met een minimum aan financiële stress overbrugt?

De studie bij ruim 800 werknemers uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel bracht het financiële welzijn van de Belg tijdens de crisis in kaart. Het onderzoek schept een weinig rooskleurig beeld, aangezien 76% aangeeft niet in staat te zijn om maandelijks te sparen. Bij werknemers tussen 50 en 60 jaar is 16% daartoe niet bij machte, tegenover 8% bij de leeftijdscategorie van 18 tot 34 jaar.

 

Moeilijke maanden

De bevraging belicht ook het fenomeen van de ‘moeilijke maanden’. Daartoe behoren naast de feestmaanden ook de zomermaanden en de aanloop naar en het begin van het schooljaar. Die periodes leiden mogelijk tot het uitstel van aankopen. 40% van de werknemers spreekt zijn spaargeld aan en 5% moet zelfs lenen om geplande aankopen te realiseren.

Tot de meest uitgestelde aankopen behoren vakanties (30% van de gevallen), kleding (23%) en vrijetijdsbesteding (22%). Daarna volgen basisboodschappen, zoals voeding (20%), terwijl veel mensen ook een bezoek aan de tandarts (13%) en de dokter (11%) op de lange baan schuiven.

 

Spaarbuffer

Om je in te dekken tegen dergelijke probleemmaanden biedt een spaarbuffer soelaas. Het gaat daarbij om een soort oorlogskas die je aanspreekt bij noodgevallen, waardoor je niet hoeft te beknibbelen op basisboodschappen of medische raadplegingen.

 

Zes tot twaalf nettomaandlonen

Idealiter parkeer je die spaarbuffer op een spaarrekening. Je geld blijft er toegankelijk, maar in tegenstelling tot de zichtrekening kan je ze niet aanspreken voor impulsaankopen in de winkel.

Over hoe groot de ideale buffer dan wel moet zijn, gelden verschillende theorieën. Een populaire vuistregel stelt dat die best overeenkomt met zes tot twaalf nettomaandlonen of zes tot twaalf keer de maandelijkse uitgaven. Veel hangt af van je gezinssituatie, het beschikbare inkomen en de vaste lasten, zoals de afbetaling van de woning of het huurgeld. Bovendien moet je uiteraard ook vermogend genoeg zijn om zo’n buffer op te bouwen.

 

Wat brengt een spaarrekening op?

Wie de spaarmarkt afspeurt, vindt verschillende spaarrekening die een bovengemiddeld rendement bieden. Aion Bank komt als primus uit het rijtje met een totale jaarlijkse rente van 1,00% (0,10% basisrente + 0,90% getrouwheidspremie), maar je moet er wel een betalend lidmaatschap afsluiten. MeDirect afficheert een rendement van 0,70% (0,05% basisrente + 0,65% getrouwheidspremie). Dat de maandelijkse maximuminlage geplafonneerd is op 5.000 euro vormt in het geval van het aanleggen van een spaarbuffer niet meteen belemmering.

 

70 euro intrest

Wanneer je bij MeDirect een spaarbuffer van 10.000 euro hebt opgebouwd en die een jaar onaangeroerd laat, dan levert die spaarijver je toch 70 euro op. Een reis naar een tropische bestemming kan je er niet mee bekostigen, maar het zal wel helpen om die moeilijke maanden te overbruggen. Voor de volledigheid: Santander Consumer Bank biedt met 0,60% (0,05% basisrente + 0,55% getrouwheidspremie) het hoogste rendement zonder verplicht lidmaatschap of maandelijkse maximuminlage.

Tip: Bekijk hier zelf welke spaarrentes een hogere rente bieden dan de meeste grootbanken.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.