85, 24452

AXA Bank en Crelan gaan samen: wat verandert er voor u?

AXA Bank en Crelan gaan samen

Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor u als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke zijn er op til? Een stand van zaken.

“De overname van AXA Bank Belgium is een belangrijke stap in de rijke en lange geschiedenis van Crelan en versterkt de positie van beide banken”, klonk het ruim een jaar geleden op de website van Crelan. Wat er voor u, de klant, wijzigde? “In eerste instantie weinig tot niets. Beide merken blijven afzonderlijk op de markt opereren, de vertrouwde kantoren en producten blijven beschikbaar.”

Maar dan volgde meteen: “In een latere fase is het wel de bedoeling om beide banken te fuseren en alle activiteiten onder het Crelan-logo verder te zetten. De fusie is gepland voor het voorjaar van 2024.” Maar hoever staan de banken met de uitvoering van de fusie? En wat betekent het vandaag of morgen voor u als klant?

 

Breder aanbod, geharmoniseerde tarieven

In de praktijk groeien AXA Bank en Crelan naar elkaar toe. Zo harmoniseerden beide banken al hun tarieven in de meeste domeinen, zoals kredieten, beleggen, sparen en dagelijks bankieren. Bovendien hebt u vandaag als klant bij Crelan toegang tot beleggingsproducten van AXA Investment Managers, en bij AXA Bank tot producten van Amundi, de grootste Europese vermogensbeheerder, en Econopolis, de vermogensbeheerder waarmee Crelan een exclusief partnership heeft.

Het aanbod verbreedt en harmoniseert dus. Ook al met nieuwe producten, trouwens. Op 1 februari 2023 lanceerden Crelan en AXA Bank elk een spaarboekje met een andere naam, Crelan Horizon Plus Boekje en Start2bank fidelity plus, maar met dezelfde kenmerken: 0,20% basisrente en 0,80% getrouwheidspremie, voor maximaal 250.000 euro.

 

Aantal kantoren halveert

Nog een gevolg van de fusie: het aantal kantoren neemt stevig af. Crelan wil hooguit nog 420 tot 500 van zijn 790 vestigingen overhouden, verdeeld over een vijftigtal commerciële regio’s. Crelan wil zo komen tot minder, maar grotere agentschappen, met meer experten per bankkantoor. Welke kantoren samen zullen gaan, is nog niet duidelijk. 

Door hun kantorennet te halveren, volgen Crelan en AXA Bank een trend die we al veel langer bij de grootbanken zien. KBC heeft nog 420 kantoren, ING nog 390, Belfius nog 413. En dan zit er straks nog een stevige inkrimping aan te komen. Ook BNP Paribas Fortis en bpost bank gaan namelijk samen, waarbij BNP Paribas Fortis zijn netwerk verder vermindert van 386 naar 220 kantoren en 657 bpost bank-kantoren overneemt. In die overgenomen bpost-kantoren zal u alleen basisdiensten vinden en courante verzekeringen kunnen afsluiten. Een woonkrediet afsluiten, bijvoorbeeld, zal er niet meer lukken. Tegen eind 2027 moet de oefening rond zijn.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.