Zo dicht u de kloof tussen het wettelijk pensioen en uw huidig loon

Hoe krijgt u de kloof tussen het wettelijk pensioen en uw huidig loon dicht

De kans is groot dat uw wettelijk pensioen een stuk lager ligt dan uw huidige loon. Als u uw levensstandaard op peil wil houden, zal u dus moeten zorgen voor een aanvulling. Bijgevolg moet u tijdig starten met het opzij zetten van een appeltje voor de dorst. Maar hoe groot moet dat zijn om op uw oude dag safe te zitten?

De pensioenkloof

De pensioenkloof is het verschil tussen uw salaris en uw wettelijk pensioen. Als u weet welk pensioen u mag verwachten, kunt u berekenen welk kapitaal nodig is om die kloof te dichten.

We geven u alvast een voorbeeld. Onze man (35) verdient 3.000 euro bruto, zijn vrouw (30) 2.500 euro. Samen is dat 5.500 bruto, goed voor een maandelijks netto-inkomen van zowat 3.600 euro.

Op basis van die gegevens mogen ze samen een netto wettelijk pensioen van circa 2.800 euro verwachten, op voorwaarde dat ze allebei met pensioen gaan op 67, na een loopbaan van 45 jaar. Anders gezegd: vanaf hun pensioen moeten onze man en vrouw het maandelijks met 800 euro minder doen.

Tegen de tijd dat man en vrouw de pensioenleeftijd bereiken, vallen wel verschillende uitgaven weg. De hypothecaire lening is afbetaald en de kinderen zijn het huis uit. Mogelijk komen er andere kosten voor in de plaats. Er is meer tijd om te reizen. En er kunnen medische uitgaven opduiken. Bovendien moet het koppel er rekening mee houden dat het misschien ooit in een (duur) rusthuis terecht komt. De opbouw van een flinke spaarbuffer is hoe dan ook aangewezen.

Hoeveel zet u opzij?

Om als dertiger in te schatten hoeveel u moet sparen om de pensioenkloof te dichten, is wat denkwerk vereist. Veel hangt uiteraard af van uw levensstandaard. Om daar een zicht op te krijgen, kunt u uw gemiddelde maandinkomen nemen en daar alle uitgaven van aftrekken. Wat overblijft, is uw spaarcapaciteit. Onderzoek leert dat het bij de Belg gemiddeld om zowat 350 euro per maand gaat.

We gaan ervan uit dat het gezin uit onze voorbeeld per maand 500 euro spaart, goed voor 6.000 euro per jaar. De kans is reëel dat daar af en toe iets vanaf gaat, voor een onverwachte uitgave of een reis bijvoorbeeld. Laten we daarom veronderstellen dat het koppel tot aan zijn pensioen jaarlijks 3.500 euro effectief spaart. Houden ze dat dertig jaar vol, dan hebben ze tegen hun pensioenleeftijd 105.000 euro vergaard, waarbij we voor de eenvoud even de intresten niet meetellen. Daar kunnen ze de pensioenkloof van 800 euro in principe bijna 11 jaar mee overbruggen. Tenminste, mocht de inflatie geen roet in het eten gooien.

Inflatie opvangen via pensioensparen

De inflatie heeft een grotere impact dan u op het eerste zicht zou denken. Sinds midden de jaren ‘80 schommelt dit rond de 2% per jaar. Verandering hoeven we niet meteen te verwachten. Wanneer ons koppel met pensioen gaat, zal het bij het maandelijkse verschil van 800 euro dus jaarlijks 2% moeten tellen om zijn koopkracht te behouden.

Wil het koppel zijn koopkracht behouden, zal ook het kapitaal tijdens de spaarperiode minstens moeten opbrengen. Tijdig een goede spaarstrategie uitstippelen, moet dan ook vermijden dat uw spaarbuffer al te veel onder de inflatie lijdt.

U kunt al het geld tot de pensioenleeftijd op een klassieke spaarrekening parkeren. Hoewel de rendementen van elkaar verschillen, garandeert momenteel geen enkel spaarboekje een rendement van meer dan 1,2%. Onvoldoende dus om weerwerk te bieden tegen de inflatie.

Interessanter is het om het geld dat u lang kunt missen in een pensioenspaarplan te stoppen. Spaargids.be vergeleek voor u het rendement van de diverse pensioenspaarverzekeringen. Een globaal rendement van 2% lijkt nog haalbaar. Zo werkt ons koppel alvast tijdens de spaarperiode de impact van de inflatie weg. Bovendien is pensioensparen fiscaal interessant. U recupereert 30% van uw storting in de vorm van belastingvermindering als u hoogstens 980 euro spaart. Spaart u tussen 980 euro en 1.260 euro, dan bedraagt de belastingvermindering nog 25% van het gestorte bedrag.

Wie iets meer risico aankon, kan ook kiezen om aan pensioensparen te doen via een pensioenspaarfonds. In dat geval worden uw bijdragen in een beleggingsfonds gestopt. Het rendement daarvan hangt volledig af van de verdere evolutie van de beurzen. En die kan zowel (erg) positief als (erg) negatief zijn. Op lange termijn lag het rendement van aandelen niettemin altijd boven dat van gelijk welke andere belegging.

De vier pensioenpijlers: wat houden ze precies in?
Waarom zou ik aan pensioensparen doen?
Groepsverzekering maakt individueel pensioensparen niet overbodig
Wat is het beste? Pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering?
Pensioensparen via een bank of een verzekeraar. Wat is het verschil?
Hoe werkt pensioensparen via een bank?
Wanneer haalt u fiscaal voordeel uit het pensioensparen?
Wanneer start u het best met pensioensparen?
Hoe wordt het pensioensparen bij een bank belast?
Hoe wordt het pensioensparen via een verzekeringsmaatschappij belast?
Pensioensparen: opvragen of uitbetalen?

Andere tips over pensioenspaarfondsen en pensioensparen