Belgen betalen gemiddeld 1,3% minder voor zichtrekening

1
Reageer
Belgen betalen gemiddeld 1,3% minder voor zichtrekening

De Belgen betalen gemiddeld 1,3% minder voor hun zichtrekening dan vorig jaar. Dat is echter louter het gevolg van het feit dat heel wat consumenten overstappen van duurdere naar goedkopere formules en dan vooral naar een elektronische zichtrekening zonder kredietkaart.

De FOD Economie volgt op vraag van de minister van Economie jaarlijks de evolutie van de kostprijs van een zichtrekening voor particulieren op. Zijn berekening is gebaseerd op een representatieve selectie van zichtrekeningen bij acht banken.

Vier mogelijke profielen van gebruikers worden daarbij gehanteerd: een elektronisch profiel met kredietkaart, een elektronisch profiel zonder kredietkaart, een traditioneel profiel met kredietkaart en een traditioneel profiel zonder kredietkaart.

Globaal leverde de oefening een gemiddelde daling van de kostprijs van de zichtrekening met 1,3% op. Dat was echter louter het gevolg van de daling van de kostprijs van een elektronische zichtrekening zonder kredietkaart met 5,8%. Alle andere opties werden immers duurder.

Vooral het bezit van een kredietkaart kan zwaar doorwegen. Voor rekeningen zonder kredietkaart betaalde het elektronisch profiel 21,40 euro op 1 januari 2017 tegenover 29,46 euro voor het traditioneel profiel. Voor rekeningen met kredietkaart was de prijs die het elektronisch profiel betaalt nagenoeg gelijk aan de prijs die het traditioneel profiel betaalt (45,75 euro tegenover 45,80 euro).

Spaargids maakte voor u een handige vergelijkingsmodule waarmee u de goedkoopste zichtrekening kunt opsporen. Voorts bieden we u de mogelijkheid om de kostprijs en de voordelen van de diverse kredietkaarten te vergelijken.

Lees ook:

Geld afhalen met kredietkaart duurder bij Hello Bank
Test-Aankoop neemt Visa-kaart Carrefour in het vizier
Contactloos betalen vooral populair in voedingshandel

 

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over betalen en kaarten