Minder aanvragen voor gratis verzekering gewaarborgd wonen

0
Reageer
Minder aanvragen voor gratis verzekering gewaarborgd wonen

De verzekering gewaarborgd wonen, die mensen helpt bij de afbetaling van hun woonlening als ze werkloos worden, lijkt minder populair geworden. In 2016 vroegen maar 11.324 mensen ze aan. Het jaar voordien waren het er nog 14.652. En in 2014 zelfs 16.194. Nochtans is de verzekering gratis. De premies worden betaald door de Vlaamse overheid.

De verzekering gewaarborgd wonen kan worden aangevraagd door werknemers die de jongste twaalf maanden onafgebroken aan de slag waren. Wie werkloos is, komt dus niet in aanmerking. Dit geldt evenmin voor zelfstandigen.

Er gelden wel enkele voorwaarden voor zowel de lening als voor de woning waarvoor ze is afgesloten.

Het geleende bedrag moet minstens 50.000 euro bedragen als het krediet is afgesloten voor het bouwen, het kopen of het kopen en renoveren van een woning. Voor een loutere renovatie bedraagt het minimum 25.000 euro.

De woning waarop de lening slaat, moet bovendien de enige woning zijn en de hoofdverblijfplaats van de kredietnemers zijn of worden. Voorts mag de waarde van woning en bouwgrond niet hoger zijn dan 320.000 euro voor woningen in het Vlaamse Gewest en 368.000 euro in het Vlabinvestgebied.

Er zijn geen inkomensgrenzen voor de aankoop van een woning, wel voor een nieuwbouw. De maxima inzake belastbaar inkomen zijn 42.090 euro voor een alleenstaande of 60.120 euro voor wettelijk of feitelijk samenwonenden, te verhogen met 3.370 euro per persoon ten laste en 60.120 euro voor een alleenstaande persoon met een persoon te laste, te verhogen met 3.370 euro per persoon ten laste vanaf de tweede persoon ten laste.

Dat het aantal aanvragen de jongste jaren is gedaald, is wellicht het gevolg van de wijziging in het fiscale voordeel op woonleningen begin 2015. Daarom werden eind 2014 nog veel leningen afgesloten, wat in die periode en begin 2015 leidde tot een groot aantal aanvragen voor de verzekering, stelde minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) in antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V).

Het huidig systeem van de verzekering wordt inmiddels geëvalueerd. Zo wordt er o.a. nagegaan welke doelgroep wordt bereikt en of deze verder kan worden uitgebreid zodat bijvoorbeeld ook zelfstandigen kunnen worden verzekerd bij inkomensverlies bij een gedwongen stopzetting.

Via Spaargids.be kunt u een goedkope woonlening en bijhorende schuldsaldoverzekering opzoeken.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen