Verhoging pensioensparen en taks op effectenrekening op regeringstafel

0
Reageer
Verhoging pensioensparen en taks op effectenrekening op regeringstafel

De federale regering hoopt dit weekend te kunnen uitpakken met een groot akkoord over de manier waarop ze de economie wil stimuleren, alsook over het op koers houden van de begroting. En dus worden weer allerlei ideeën gelanceerd. Daarbij ook zaken die de spaarder aangaan.

Volgens De Tijd wil minister van Financiën Johan Van Overtveldt het maximumbedrag dat aan pensioensparen kan worden besteed optrekken van 940 euro naar 1.200 euro. Bij een gelijkblijvende fiscale aftrekbaarheid doet dat het mogelijke fiscale voordeel voor de spaarder stijgen van 282 euro naar 360 euro. Met de inleg van het pensioensparen worden onder meer aandelen gekocht, wat de economie moet ondersteunen.

Volgens De Standaard denkt premier Michel dan weer aan een nieuwe 'kleine' taks op de effectenrekening. Hoe groot en op welke producten hij zou slaan, is niet bekend. Het voorstel zou CD&V moeten doen afstappen van haar vraag om een meerwaardebelasting.

Nog volgens De Standaard zou het tevens de bedoeling zijn om het plafond van de fiscale vrijstelling van intresten op spaarrekeningen te verlagen. Nu wordt op de eerste schijf van 1.880 euro aan intresten geen belastingen geheven. In ruil voor de verlaging zou de vrijstelling dan weer worden uitgebreid naar andere spaarinkomsten zoals dividenden op aandelen of intresten van obligaties.

 

Lees ook:

- Wie biedt de beste pensioenspaarverzekering aan? 
- Pensioensparen bracht laatste jaar 8,27% op
- Sparende Belgen leggen 346 euro per maand opzij

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(5 stemmen, gemiddeld 2.6 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen