Klanten van Belfius kunnen in de winkel met hun smartphone betalen

1
Reageer
Klanten van Belfius kunnen in de winkel met hun smartphone betalen

Klanten van Belfius Bank kunnen binnenkort in handelszaken betalen door hun smartphone even in de nabijheid van een betaaltoestel te houden. Bedragen tot 20 euro hoeven ze daarbij zelfs niet meer te bevestigen met een pincode.

Sinds 2013 zijn alle nieuwe betaalterminals van Worldline in België uitgerust met de NFC-technologie (Near Field Communication), waarmee men zijn kleine aankopen al kan betalen gewoon door zijn bankkaart bij het toestel te houden. Tegen het einde van het jaar zal die technologie ook beschikbaar zijn op alle oude terminals, wat nieuwe perspectieven opent voor elektronisch betalen in handelszaken.

Belfius schakelt nu een versnelling hoger en laat ook toe dat klanten met een compatibele Android-smartphone (vanaf versies 4.4. met de NFC-technologie) binnenkort om het even welk bedrag contactloos kunnen betalen.

De werkwijze is eenvoudig. Bij het afrekenen verschijnt het te betalen bedrag op de terminal van de handelaar, net als bij een klassieke betaling met de kaart. De klant controleert het bedrag en houdt zijn smartphone (met opgelicht scherm en geopende app) vlak bij de terminal. Dankzij de NFC-technologie wordt er een verbinding tot stand gebracht tussen de terminal en de Belfius Mobile app, die meteen de betaling uitvoert. Er verschijnt een bevestigingsboodschap op het scherm van de terminal van de handelaar.

Voor betalingen tot maximaal 20 euro - ongeveer de helft van de betalingen in winkels in België zit in die categorie -  kan de klant zijn geheime code invoeren om de transactie te valideren, maar hij is dat niet verplicht. Als hij zijn smartphone even vlak bij de terminal houdt, geeft die een bieptoon en verschijnt er een bevestigingsboodschap op het scherm.

Is het te betalen bedrag groter dan 20 euro, dan blijft het principe grotendeels hetzelfde: de klant houdt zijn smartphone even vlak bij de terminal, controleert het bedrag en valideert de transactie door zijn PIN-code in te geven op zijn smartphone. De terminal laat vervolgens een bieptoon horen en er verschijnt een bevestigingsboodschap op het scherm van de terminal. De klant moet dus op geen enkel ogenblik zijn kaart tevoorschijn halen. Hij hoeft ze zelfs niet bij zich hebben.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(2 stemmen, gemiddeld 2.5 van de 5)


Categorie: Belfius Bank nieuws over betalen en kaarten