Vergelijk alle soorten verzekeringen

Een breed gamma verzekeringen vergelijken is mogelijk bij Spaargids.be. Van de gangbare schadeverzekeringen zoals: autoverzekering, brandverzekering en reisverzekering tot de levensverzekeringen zoals schuldsaldoverzekering, het langetermijnsparenen, het pensioensparen, alsook de spaarverzekeringen (TAK 21 en TAK 23). Ook oplossingen voor zelfstandigen (VAPZ, IPT, POZ) worden door Spaargids.be vergeleken.

Levensverzekering
Er is een groot aanbod van levensverzekeringen. Ontdek en vergelijk de verschillende producten en mogelijkheden.
Schadeverzekering
Kies de voordeligste verzekering voor uw woning, voertuig, gezondheid of vakantie.
Beleggings- verzekering
Via TAK 23 belegt u in fondsen via een levensverzekering. Vergelijk waar u het beste aanbod krijgt.
Tools
Vergelijk meerdere aanbieders en ontvang gratis de beste offertes.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief & ontvang tips om te besparen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief & ontvang tips om te besparen

Wat is een verzekering?

Belgen houden er niet van om veel risico’s te nemen. We zijn doorgaans voorzichtig in de omgang. Toch sluit dat niet uit dat we het slachtoffer kunnen worden van een ongeval. Gelukkig kunnen we ons daar kunnen we ons tegen verzekeren. Dat betekent dat een verzekeringsmaatschappij de schade die we veroorzaken in onze plaats betaalt. Voor die geruststelling moeten we wel (jaarlijks) een premie betalen.

U kunt een verzekering afsluiten bij een verzekeringsmakelaar (die voor meerdere maatschappijen werkt), bij een verzekeringsagent (die voor één maatschappij werkt), bij een bank (die als makelaar of agent optreedt) of direct bij de verzekeringsonderneming.

Is een verzekering verplicht?

Voor een aantal zaken moet u zich verplicht verzekeren. Zo hebt u een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid nodig vooraleer u met een wagen de baan opgaat. Die autoverzekering verzekert u voor schade die u bij een ongeval zou toebrengen aan een andere weggebruiker.

Hetzelfde geldt voor de huur van een woning. Bent u in Vlaanderen huurder of verhuurder van een woning waarvan het contract na 1 januari 2019 is ingegaan, dan moet u zich in beide gevallen eveneens verplicht verzekeren.

Voor andere verzekeringen hebt u de vrije keuze. Dat geldt zelfs voor een brandverzekering. Hoewel de meeste gezinnen die hebben, is ze niet verplicht, al kan de bank ze wel opleggen als voorwaarde om u een woonlening toe te staan. Als u ze neemt, hebt u er automatisch een dekking tegen natuurrampen bij.

Wat is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid?

Als door uw toedoen iemand schade lijdt, bent u verplicht die te vergoeden. Dit heet de burgerlijke aansprakelijkheid, afgekort B.A. U kunt zich hiervoor verzekeren. Als u dan een ongeval in fout heeft, zal de verzekeraar de vergoeding op zich nemen.

Wie met een auto de weg opgaat, moet verplicht een verzekering B.A. hebben.

Autoverzekering

Is een omniumverzekering verplicht?

Neen. Waar een verzekering B.A. de schade van iemand anders vergoedt, dekt een omnium uw eigen schade.

U bent niet verplicht om een dergelijke verzekering voor uw auto te nemen. Toch sluiten veel mensen een omnium af als ze zich een nieuwe auto aanschaffen, omdat die nu eenmaal een grote waarde heeft. Bij een ongeval zou meteen een groot kapitaal vernietigd kunnen worden.

Welke soorten omniumverzekering zijn er?

Met een omnium verzekert u eventuele eigen schade zoals een steentje dat in uw ruit belandt of uw eigen schade na een ongeval dat u zelf hebt veroorzaakt.

Er bestaan verschillende soorten omniumverzekering.

Vooreerst kunt kiezen voor ‘een kleine omnium’ of een mini-omnium of een partiële omnium. Die beschermt u tegen diefstal, brand en glasbreuk. Met andere woorden: tegen schadegevallen die niet het gevolg zijn van een ongeval op de weg.

Een grotere bescherming biedt de ‘grote omnium’ of de ‘volledige omnium’. Die verzekert u naast diefstal, brand en glasbreuk ook voor schade aan uw eigen voertuig als u een ongeval in fout heeft.

Wat is een kilometerverzekering?

De meeste maatschappijen werken voor hun autoverzekering met een premie op jaarbasis. U betaalt dan een vast bedrag, ongeacht de afstand die u rijdt.

Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die uitpakken met een kilometerverzekering. U betaalt dan enkel voor de afstand die u werkelijk aflegt. Hoe minder u op de baan bent, hoe lager het risico op een aanrijding is en hoe lager de premie kan zijn.

Bij een kilometerverzekering wordt vooraf een schatting van de afstand gemaakt. Rijdt u uiteindelijk meer, dan moet u bijbetalen. Rijdt u minder, dan kunt u geld terugkrijgen.

Bent u op zoek naar de beste autoverzekering of wilt u gewoon een aantal autoverzekeringen vergelijken, hou dan rekening met deze diverse opties. Via Spaargids.be kunt u ook geheel vrijblijvend voor uw autoverzekering een simulatie opvragen. Op die manier vindt u zeker en vast een goedkope autoverzekering.

Wat is een motorverzekering?

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motor kan je vergelijken met een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto. Bij een ongeval in fout zal de verzekeraar de schade die u veroorzaakt aan een andere weggebruiker op zich nemen. De motorverzekering is dan ook een wettelijk verplichte verzekering.

Wat is een fietsverzekering?

Een fietsverzekering kan uiteenvallen in twee luiken. Het eerste is een klassieke verzekering die u dekt tegen diefstal en beschadiging van uw tweewieler. Als zich een dergelijk schadegeval voordoet, zal de verzekeraar met geld over de brug komen. Daarnaast kan de polis ook een luik fietsbijstand omvatten. Als u onderweg pech krijgt, kunt u een beroep doen op iemand die u helpt met het herstellen van uw fiets.

Welke verzekering heb ik nodig voor mijn huis?

Het gros van de Belgen bezit een brandverzekering – ook een woonverzekering genoemd - voor zijn huis of appartement. Die dekt de kosten van brand, explosies, implosies, rookschade en waterschade aan het pand. Daarnaast komt ze ook met een vergoeding over de brug bij bliksemschade, storm- en hagelschade en natuurrampen als een aardbeving.

Als u dat wil, kunt u de verzekering nog uitbreiden met een dekking tegen diefstal en vandalisme. Dat kan onder meer met een inboedelverzekering.

Wat is een familiale verzekering?

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privéleven – in de volksmond de familiale verzekering genoemd – dekt de eventuele schade die u berokkent aan derden. Dit kan heel ruim zijn. Bijvoorbeeld als u onvoldoende uitkijkt als u een voetpad oversteekt en een fietser omver loopt. Of: uw hond veroorzaakt schade in de tuin van de buren. Of nog: uw zoontje heeft de bril van een schoolvriendje kapotgemaakt.

Wat is een levensverzekering?

Als u vroegtijdig overlijdt, kunnen uw nabestaanden misschien wel in de problemen komen. Dat kunt u opvangen met een tijdelijke overlijdensverzekering. Sterft u binnen die periode, dan ontvangen de mensen die u aanduidt een afgesproken bedrag. Dat kan handig zijn om hen door een moeilijke periode heen te loodsen.

Maar ook aan ouder worden kleeft een risico. Zal u erin slagen om uw levensstandaard te behouden als u stopt met werken? Misschien is een levensverzekering waarmee u een kapitaal opbouwt dan wel handig.

Momenteel worden evenwel vooral gemengde levensverzekeringen aan de man gebracht. Dat zijn verzekeringen die zowel bij een voortijdig overlijden als bij leven op een bepaalde datum een bedrag uitkeren. Een tak21-spaarverzekering is hiervan een goed voorbeeld.

Wat is een tak21-spaarverzekering?

Bij een tak21-spaarverzekering spaart u bij een verzekeringsmaatschappij. In ruil voor een eenmalige betaling of een reeks periodieke betalingen garandeert een TAK 21 spaarverzekerin, dat u op een bepaalde datum wordt terugbetaald, met een interest er bovenop. Die opbrengst bestaat uit twee delen. Vooreerst is er een gegarandeerde basisrente. Daar bovenop kunt u nog een winstdeelneming krijgen als de verzekeraar erin slaagt om uw storting met winst te herbeleggen en zijn financiële toestand dat toelaat. Die winstdeelnemingen worden jaarlijks vastgesteld. Ze zijn niet gegarandeerd.

De inlage in een Belgische tak21-spaarverzekering wordt gewaarborgd door de overheid. Gaat uw verzekeraar over de kop, dan krijgt u gegarandeerd uw tegoeden tot 100.000 euro terug.

Spaargids.be maakte voor u een overzicht van het rendement van tak21-spaarverzekeringen.

Wat is een tak23-beleggingsverzekering?

Bij een tak23-beleggingsverzekering belegt u bij een verzekeringsmaatschappij. In ruil voor een eenmalige betaling of een reeks periodieke betalingen garandeert de verzekeraar dat hij u op een bepaalde datum een som betaalt. Het bedrag is evenwel niet op voorhand gekend. Het hangt af van de evolutie van de waarde van een beleggingsfonds. Dat betekent dat die gekoppeld is aan de koersen van aandelen en obligaties op de beurs. U kunt hiermee dus zowel (grote) winsten boeken als verliezen lijden.

De tegoeden in een tak23-beleggingsverzekering worden niet gewaarborgd door de overheid.

Wat is een rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering staat u bij als u een geschil hebt. Vaak voorziet ze ook in de mogelijkheid om op kosten van de verzekeringsmaatschappij een advocaat te kiezen en worden uw gerechtskosten tot een bepaald bedrag terugbetaald.

Sinds de herfst van 2019 moedigt de overheid het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering ook aan. Wie een polis neemt die aan een aantal voorwaarden inzake dekking voldoet, heeft recht op een belastingvermindering van 40% van de eerste schijf van 310 euro die de verzekering kost. Dat komt neer op een fiscaal voordeel van 124 euro.

Wat is een reisverzekering?

Reizen is leuk en leerzaam. Toch kan er bij de organisatie van zo’n reis veel misgaan. Dat kan al starten bij het vertrek. Misschien zorgt een sterfgeval in de familie er wel voor dat u de reis moet afzeggen. En op de reis zelf kunt u worden geconfronteerd met het verlies of de diefstal van uw bagage, met pech, een ongeval of zelfs een gedwongen hospitalisatie.

Tegen al deze zaken bij het reizen kunt u zich verzekeren. En ook hier bevat dat twee luiken. Ten eerste een financieel luik, dat de annuleringskosten op zich neemt en u vergoedt voor opgelopen schade. En ten tweede: mocht u met de wagen in panne vallen of mocht u ter plaatse medicatie of documenten nodig hebben, dan krijgt u bijstand.

U kunt kiezen voor een annuleringsverzekering die aan één enkele reis is gekoppeld. Hetzelfde geldt voor een tijdelijke reisverzekering, die u enkel tijdens de duurtijd van de geplande reis dekking geeft.

Maar u kunt ook kiezen voor een jaarcontract. Als u meerder malen per jaar op reis gaat, is dat laatste wellicht goedkoper. Kijk wel goed na wat precies is verzekerd en wat niet.

Spaargids.be biedt u alvast de mogelijkheid om een aantal reisverzekeringen te vergelijken.

Hoe sluit u een verzekering af?

Verzekeringen kunt u afsluiten op diverse manieren. Zo kunt u naar een verzekeringsmakelaar stappen. Dat is iemand die polissen van diverse verzekeringsmaatschappijen kent en voor u op zoek gaat naar de meest geschikte aanbieding. Of u kunt kiezen voor een maatschappij met agenten. Zij vertegenwoordigen slechts één verzekeraar. Of nog: u kunt ook in de meeste banken verzekeringen afsluiten. Zij werken dan doorgaans als een verzekeringsagent of een verzekeringsmakelaar. Ten slotte kunt u ook rechtstreeks bij een verzekeraar een verzekeringspolis onderschrijven.

Hoe zegt u een verzekering op?

U kunt op elke jaarlijkse vervaldag van een verzekering stoppen met een verzekeringspolis. Kijk wel na wanneer en hoe je hem moet opzeggen. Doet u dat niet volgens de regels, dan bent u nog een bijkomend jaar verzekeringspremie verschuldigd. Zo is de looptijd van een autoverzekering weliswaar beperkt tot één jaar, maar wie ze wil opzeggen moet dat minstens drie maanden voor de vervaldag doen, zoniet wordt ze stilzwijgend met een jaar verlengd.

Wat is een zorgverzekering?

Medische zorgen zijn duur. Dat geldt vooral als u in het ziekenhuis belandt. Gelukkig kent België een wettelijk systeem van zorgverzekering, waardoor de meeste kosten door de openbare ziekteverzekering worden gedekt. Voor de betaling ervan doet die een beroep op de ziekenfondsen.

Toch worden lang niet alle kosten terugbetaald. Voor de meeste medische tussenkomsten moet de patiënt zelf een eigen bijdrage – het zogenaamde remgeld – leveren, voor andere krijgt hij helemaal geen tussenkomst van de ziekteverzekering.

Wilt u ook voor deze laatste kosten ontzorgd worden, dan kunt u een bijkomende privéverzekering afsluiten. Dit kan zowel bij de ziekenfondsen als bij een klassieke verzekeraar. Zo dekt een hospitalisatieverzekering het gros van de kosten die niet door de openbare ziekteverzekering ten laste worden genomen als u in de kliniek belandt en eventueel nog een aantal kosten van de naverzorging.

Naast hun wettelijke taak als terugbetalingsinstelling voor de openbare ziekteverzekering, kunnen ziekenfondsen nog een reeks andere diensten aanbieden. Ze doen dat met de ledenbijdrages die ze innen. Spaargids.be maakte er een overzicht van. Het laat u toe het aanbod van de ziekenfondsen te vergelijken.

Hoe verzekeringen vergelijken?

Voor een verzekering als de burgerlijke aansprakelijkheid auto is het vergelijken gemakkelijk. Het gaat hier om een verplichte verzekering, waarbij de overheid bepaalt wat ze moet dekken. Het enige verschil zit dan nog in de prijs.

Bij niet-verplichte verzekeringen is het al wat moeilijker. U moet om te beginnen kijken wat allemaal verzekerd is en wat niet. Wat is voor u belangrijk en wat niet? Daarnaast moet u rekening houden met de franchise. Dat is het bedrag dat u bij een schadegeval zelf moet dragen. Hoe hoger die franchise, hoe goedkoper de verzekering zal zijn. Uw verzekeringskantoor kan u zeker helpen bij het maken van de juiste keuze. Via een gespecialiseerde website als Spaargids.be kunt u ook voor uw verzekering bij diverse maatschappijen geheel vrijblijvend een simulatie van de kostprijs laten maken.