Fraude met internetbankieren explodeert

0
Reageer

Fraude met internetbankieren explodeert

De fraude met internetbankieren explodeert. Tussen januari en september van dit jaar werden al 2.561 gevallen geteld. Daarbij werd iets meer dan 2 miljoen euro buitgemaakt. Deze cijfers zijn toe te schrijven aan phishing, waarbij fraudeurs naar uw persoonlijke gegevens en bancaire codes vissen.

De voorbije jaren bleef de fraudelast beheersbaar. In 2014 werden 277 gevallen geteld, voor een bedrag van 653.082 euro. In 2015 waren het er 283 voor een bedrag van 1,018 miljoen euro. En in 2016 475 dossiers voor een som van 441.214 euro.

Dit jaar staat de teller na de eerste negen maanden al op 2.561 gevallen voor een totaalbedrag van 2.067.251 euro, meldt de bankenorganisatie Febelfin.

Deze fraudegevallen zijn te wijten aan phishing, waarbij fraudeurs via valse berichte proberen om de codes van een slachtoffer te bekomen. Hoewel het principe steeds hetzelfde blijft, passen de fraudeurs daarbij wel voortdurend hun werkwijze aan. Momenteel leggen ze zich vooral toe op kleinere bedragen, en dit om zo lang mogelijk onder de radar te kunnen blijven. De voorbije jaren waren er in verhouding minder fraudeaanvallen, maar viel het fraudeverlies per aanval hoger uit.

Lees ook:
- Wat verandert voor uw spaargeld in 2018
- Vergeet uw fiscaal eindejaarsgeschenk niet 
- Wat kan u doen met uw eindejaarspremie

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(2 stemmen, gemiddeld 5 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over betalen en kaarten