Aantal aanvragen voor energielening daalt

0
Reageer
Aantal aanvragen voor energielening daalt

4.215 Vlamingen hebben bij het Energiehuis van hun gemeente een lening aangevraagd om investeringen die hun energieverbruik kunnen beperken te financieren. Het jaar voordien waren het er nog 4.520, blijkt uit een overzicht van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). Het tarief van de lening bedraagt 2% of 0%.

Behalve de inwoners van Linkebeek en Wezenbeek-Oppem kan elke Vlaming een energielening aanvragen bij het Energiehuis van zijn gemeente voor onder meer de financiering van isolatiewerken, het plaatsten van hoogrendementsglas of een zuinige verwarmingsinstallatie en energiezuinige ventilatiesystemen.

U kunt momenteel maximaal 10.000 euro lenen. Het geleende bedrag moet op vijf jaar tijd terugbetaald worden. De intrest bedraagt 2%.

Een aantal mensen leent zelfs zonder intrest. Het gaat onder meer om personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1). Voorts om personen met een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan 18.002,48 euro, te verhogen met 3.332,74 euro per gezinslid dat niet de aanvrager is. Personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen en mensen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen, hebben eveneens recht op een gratis lening. Ten slotte geldt dit ook voor eigenaars die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor aan personen uit bovenstaande doelgroepen.

De voorwaarden zullen nog dit voorjaar worden versoepeld. Zo zal het bedrag dat kan worden geleend, worden verhoogd tot 15.000 euro en de terugbetalingstermijn worden verlengd naar 8 jaar. Bovendien zal iedereen die het sociaal tarief voor gas en elektriciteit krijgt, straks interestloos kunnen lenen.

Wie liever niet bij de overheid aanklopt voor een energielening of andere voorwaarden wil, kan een energiekrediet afsluiten bij een commerciële bank.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(3 stemmen, gemiddeld 5 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen