Autolening nodig? Dit bepaalt hoeveel u kunt lenen

0
Reageer
Autolening nodig? Dit bepaalt hoeveel u kunt lenen

We lenen steeds hogere bedragen wanneer we een nieuwe wagen kopen. Dat blijkt uit de analyse die BNP Paribas Fortis maakte van zijn portefeuille aan autoleningen. Toch krijgt u niet om het even welke som bij de bank. Dat hangt namelijk af van verschillende factoren. Maar welke?

Net zoals bij elke andere lening checkt de bank uw kredietwaardigheid als u een autolening aanvraagt. Dit houdt in dat ze nagaat of u in staat bent om het geleende geld volledig terug te betalen. En daarbij kijkt ze naar verschillende factoren.

1. Zwarte lijst

In de eerste plaats controleert een bank of u uw lopende leningen naar behoren aflost. Daarvoor raadpleegt ze de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Die databank registreert informatie over alle kredietovereenkomsten van consumenten.

Betaalt u alles tijdig af? Dan is er geen probleem. Als u voor een bepaalde lening een achterstand heeft opgelopen, dan belandt u op de zogeheten ‘zwarte lijst’. In geval van een autolening geldt dat al vanaf het moment dat u drie maanden uw aflossingen niet betaald heeft. Voor sommige kredietverstrekkers is dit een reden om geen nieuwe lening goed te keuren. Andere zijn bereid u toch een lening te geven, maar de kans is groot dat die duurder uitkomt op het einde van de rit.

2. Inkomsten vs. uitgaven

Wanneer u uw aanvraag indient, moet u ook steeds uw recentste loonbrief bijvoegen. Haalt u ook een deel van uw inkomen uit het verhuur van eigendom of krijgt u alimentatie? Geef dat dan ook aan bij de bank.
Bent u een zelfstandige ondernemer? Dan moet u uw inkomen bewijzen op basis van een balans met tussentijdse resultaten en de laatst ingediende aangifte voor de personenbelasting.

Tip: Verschillen uw inkomsten per maand? Tel de inkomsten van enkele maanden op en neem daarvan het gemiddelde.

Naast het overzicht van uw inkomsten vraagt de bank ook vaak een lijst van uw (gemiddelde) uitgaven. Op die manier berekenen ze of u maandelijks voldoende overhoudt om de aflossingen te betalen.

3. De persoonlijke geschiedenis

Uw persoonlijke relatie met de bank is zeker ook van belang. Als u in het verleden al geleend heeft bij de bank in kwestie en zonder problemen alles heeft afgelost, dan speelt dit natuurlijk mee bij een nieuwe aanvraag.

Verder heeft werkzekerheid een invloed op de beslissing. Wie een vast contract kan voorleggen, heeft een streepje voor op iemand die werkt via tijdelijke contracten.

Doel van de lening

Leent u voor een nieuwe wagen, of voor een tweedehands? Ook dat is een bepalende factor voor het bedrag dat u uiteindelijk in handen krijgt. Voor een tweedehandswagen kunt u minder lenen dan voor een nieuwe auto en het jaarlijks kostenpercentage (JKP) ligt doorgaans hoger.

Beheer uw budget

Voor u naar de bank stapt, is het een goed idee om zelf uw autofinanciering te berekenen. Zo vermijdt u dat u met een onrealistisch beeld bij uw bank aanklopt. En maak zeker ook geen al te optimistische berekening. Bouw genoeg marge in, zodat u nog wat kunt sparen voor onverwachte tegenvallers zoals jobverlies of onverwacht hoge kosten. 

Benieuwd welk bedrag u bij welke bank kunt lenen? Ontdek het met onze vergelijkingstool.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(3 stemmen, gemiddeld 3.33 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen