Wat u moet weten over de sociale leningen

0
Reageer

Wat u moet weten over de sociale leningen

AIs u een lening wil afsluiten voor een bescheiden woning en uw inkomen is niet te hoog, dan moet u zeker nakijken of u in aanmerking komt voor een sociale lening. Naast een lage rentevoet heeft u het bijkomende  voordeel dat u de volledige waarde van het pand kunt lenen.

Vlaams Woningfonds

U kunt een sociale lening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds of bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Sinds 1 januari 2014 zijn de voorwaarden er hetzelfde.

Het Woningfonds en de VMSW geven nu kredieten tegen 2,00%. De voorwaarde is dat uw belastbaar inkomen en de waarde van je woning niet te hoog mogen zijn. Een alleenstaande zonder personen ten laste mag een belastbaar inkomen hebben van 36.980 euro. Bij gezinnen mag dat oplopen tot 55.464 euro plus 3.693 euro per persoon ten laste. Ligt de woning in de Vlaamse rand rond Brussel of in een kernstad, dan wordt de grens van het toegelaten inkomen opgetrokken tot respectievelijk 38.740 euro en 58.105 euro plus 3.869 euro per persoon ten laste.

Voor de woning geldt dan weer dat haar verkoopwaarde niet hoger zijn dan 206.900 euro als ze gekocht wordt door een alleenstaande of door gezinnen met maximaal twee personen ten laste. Voor grotere gezinnen liggen de grenzen hoger. Dat is ook zo als de woning in de Vlaamse rand rond Brussel of in een Vlaamse kernstad ligt.

Een van de voordelen van een sociale lening is dat u tot 100% van de waarde van uw woning kunt lenen zonder een hogere rentevoet te krijgen. Bij commerciële banken dringt de Nationale Bank erop aan dat ze zich zouden beperken tot 80%. Doen ze dat niet, dan moeten ze strengere voorwaarden in acht nemen, wat kan leiden tot hogere rentevoeten.

Lees ook: Woonlening nodig? Deze 4 factoren bepalen hoeveel je kunt lenen.

Voor bescheiden woningen: Onesto

Betaalt u meer dan 2,00% rente en valt u uit de boot bij het Woningfonds en de VMSW, dan kunt u misschien nog terecht bij Onesto. Die hanteert geen inkomensgrens. De enige voorwaarden zijn dat het om een bescheiden woning moet gaan, dat de kandidaten geen andere woning bezitten en dat ze er zelf gaan wonen. Voor een alleenstaande mag de waarde van de woning niet hoger liggen dan 236.000 euro. In de rand rond Brussel stijgt dat tot 260.000 euro. Bij één persoon ten laste wordt dat respectievelijk 248.000 euro en 273.000 euro. Bij twee personen ten laste 260.000 en 285.000 euro. Enzoverder.

De tarieven bij Onesto bedragen 2,38% voor een lening met vaste rente op 20 jaar. Voor een krediet met vaste rente op 25 jaar wordt dat 2,59%.

Vergelijk met het aanbod van de banken

Komt u niet in aanmerking voor een sociale lening? Dan moet u terecht in het commerciële circuit van de banken. U kunt dan het beste aanbod vinden via onze vergelijkingstool. Maar ook als u wel in aanmerking komt, is het nuttig om wat alternatieven te bekijken.

Lees ook: 

Hoe ouders hun kinderen kunnen helpen met hun lening

Waarom je niet moet wachten om een huis te kopen

Deze 4 factoren bepalen hoeveel u kunt lenen

 

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen