Banken willen lijst met fraudeurs aanleggen

0
Reageer
Banken willen lijst met fraudeurs aanleggen

De Belgische banken willen een lijst met fraudeurs kunnen aanleggen. Op die manier willen ze vermijden dat iemand bij meerdere financiële instellingen kan toeslaan. Het initiatief botst echter op de weigering van de Privacycommissie, schrijft De Tijd.

Volgens de bankensector gaat het niet om een zwarte lijst. Wie erop belandt, zal immers niet automatisch financiële diensten geweigerd zien worden. Alleen zal het de instellingen aanzetten om waakzamer te zijn en misbruiken sneller te kunnen vaststellen, heet het.

Toch stapt de Privacycommissie niet mee in het preventieve verhaal. Volgens haar is er geen wettelijke basis voor de lijst. Er geldt immers een verbod om gerechtelijke gegevens en gegevens over misdrijven bij te houden.

De bankenfederatie Febelfin wijst er dan weer op dat een dergelijke lijst in Nederland en het Verenigd Koninkrijk wel werkt. Ze bekijkt nu samen met minister van Financiën Johan Van Overtveldt en staatssecretariis voor Privacy Philippe De Backer hoe dit kan worden opgelost.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(3 stemmen, gemiddeld 3.33 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen