Basisrente groepsverzekeringen blijft in 2018 op 1,75%

1
Reageer
Basisrente groepsverzekeringen blijft in 2018 op 1,75%

Het wettelijk minimumrendement voor de groepsverzekeringen blijft ook volgend jaar gehandhaafd op 1,75%.

De groepsverzekering zorgt voor een aanvullend pensioen. Doorgaans betalen zowel de werkgever als de werknemer een deel van de premie.

De opbrengst ervan is gereglementeerd. Tot 2016 werd een wettelijk minimumrendement opgelegd van 3,25% op de stortingen van de werkgever en van 3,75% op de stortingen van de werknemer.

Door de lage stand van de rente waren die percentages echter niet meer haalbaar zonder risico's te nemen. Bovendien is de werkgever verplicht om bij te passen indien de verzekeraar het vooropgestelde rendement niet haalt.

Om daaraan te verhelpen, onderhandelden de beroepsorganisaties van werkgevers en werknemers na vele jaren van klaagzang uit de verzekeringssector dan ook een oplossing. Sinds 2016 is de gegarandeerde opbrengst gekoppeld worden aan de evolutie van de rente op staatsleningen op 10 jaar. De minimale opbrengst is 65% van de rente op staatsleningen op tien jaar, dit weliswaar met een minimum van 1,75% en een maximum van 3,75%.

Door de huidige lage rente ligt het minimum nu al sinds 2016 op 1,75%. En dat verandert in 2018 niet.

De controleautoriteit heeft overigens de mogelijkheid om de ondergrens in 2018 op 75% en in 2020 op 85% te brengen indien ze van mening is dat die verhoging verzekerbaar is, maar ook dat zit er dus niet meteen in.

Lees ook:

- Zeven op de tien Belgen halen neus op voor beleggingen
- Best minstens zes maanden loon op uw spaarrekening
- Wanneer start u best met pensioensparen

Hoe interessant vond u dit artikel?
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)
Categorie: Algemeen nieuws over sparen