"Gezin betaalt 270 euro te veel aan instapkosten op beleggingsfondsen"

0
Reageer
Gezin betaalt 270 euro te veel aan instapkosten op beleggingsfondsenDe Belgische spaarder gooit een belangrijk deel van het rendement op zijn beleggingen zomaar weg.

Alleen al voor de aankoop van zijn beleggingsfondsen betaalde hij in 2016 1,3 miljard euro aan instapkosten. “Duur en zinloos”, zegt topman Xavier De Pauw van de online bank MeDirect.

Volgens De Pauw zijn de instapkosten op de beleggingsfondsen een anomalie uit vervlogen tijden. “Je betaalt toch ook niet om een supermarkt binnen te mogen, laat staan dat je meer zou betalen naarmate je meer winkelt.”

Bovendien zorgen de banken goed voor zichzelf. “Op jaarbasis wordt meer dan de helft van alle fondsen omgeruild voor andere fondsen. Waarbij uiteraard telkens opnieuw instapkosten betaald moeten worden”, aldus nog De Pauw.

Volgens berekeningen van MeDirect komt de 1,3 miljard euro die vorig jaar werd betaald aan instapkosten neer op zowat 270 euro per gezin. “Dat is ruim vijf keer de zo fel gecontesteerde en bekritiseerde stijging van de elektriciteitsfactuur, die voor dit jaar op 50 euro per gezin wordt geraamd.”

De Pauw: “Het is zonde dat de Belg elk jaar zoveel geld weggeeft aan zijn financiële instelling. Geld dat hij beter zou beleggen in zijn eigen appeltje voor de dorst in plaats van het te schenken aan de aandeelhouders van die instelling.”

Dat het trouwens anders kan, wordt bewezen in onder meer Zweden. Daar bestaan geen instapkosten en wisselen beleggers of investeerders eenvoudig van het ene naar het andere fonds, zonder dat ze daarbij telkens bestraft worden, besluit De Pauw.

Bron: De Tijd 23/06/2017

 

Categorie: Algemeen nieuws over beleggen