Investor Protection start rechtszaak tegen AXA over levensverzekeringsproduct TwinStar

2
Reageer
Investor Protection, het adviesbureau van belegger Albert Biebuyck ,is een rechtszaak gestart tegen de Belgische vestiging van AXA. De aanklager vindt dat de klanten onvoldoende waren geïnformeerd over een belegging in het product TwinStar.

Twinstar biedt aan klanten van minstens 50 jaar de mogelijkheid om levenslang een uitkering te krijgen. Hoe ouder men is bij de start, hoe hoger de uitkering. Die uitkering kan maandelijks, tweemaandelijks, driemaandelijks, zesmaandelijks of jaarlijks verkregen worden.

AXA haalt het rendement om de uitkeringen te kunnen garanderen uit een belegging in fondsen. Is dit rendement voldoende, dan blijft het gestorte kapitaal intact. Is dit niet het geval, dan teert de belegger in op zijn kapitaal.

Door de slechte gang van zaken op de financiële markten consumeerden heel wat instappers een deel van hun kapitaal op. Bij sommigen is al 40% weggesmolten. Alleen op die manier kon AXA de uitkeringen blijven volhouden.

Heel wat mensen blijken volgens Biebuyck op het verkeerde been te zijn gezet. Er werd hen een rendement van zowat 8,5 procent voor kosten voorgeschoteld. Maar dat kon door de crisis niet worden behaald.

Een aantal van die Belgische AXA-klanten stapten nu naar Investor Protection, die de werking van het product onderzocht en nu dus een rechtszaak startte.

Volgens Biebuyck is het "geen slecht product als de markten goed draaien. Maar AXA heeft het in 2007 vlak voor de crisis gelanceerd zonder uit te leggen wat de risico's zijn bij een dalende markt. Bij AXA in Frankrijk is er heel wat duidelijker over gecommuniceerd." In de financiële fiche van TwinStar stond nochtans wel dat het risico - behalve voor de waarborg bij overlijden - volledig bij de belegger lag.

Investor Protection nam eerder al stappen tegen KBC (voor de 5-5-5-obligatie), ING en Petercam.

Hoe interessant vond u dit artikel?
(4 stemmen, gemiddeld 2.25 van de 5)
Categorie: Axa Bank nieuws over sparen, Sparen bij Axa Bank