282, 18671

Wat verandert in 2017?

Wat verandert in 2017

Elk jaar veranderen een aantal regels, ook op financieel gebied. Dat is begin 2017 niet anders. De bankenfederatie Febelfin zette een en ander op een rij.


Fiscaliteit

- Vanaf 1 januari wordt de roerende voorheffing op de meeste dividenden en intresten van 27% naar 30% verhoogd.

- De taks op de beursverrichtingen blijft ongewijzigd voor wie zijn orders in België uitvoert, maar de bovengrens verdubbelt. Zo wordt de taks voor aandelentransacties behouden op 0,27%, maar gaat het maximum per transactie van 800 euro naar 1.600 euro. Dit betekent dat er alleen impact is op orders van meer dan 300.000 euro.

- De toepassing van de taks op de beursverrichtingen wordt wel uitgebreid tot de verrichtingen die Belgische residenten in het buitenland uitvoeren. Tot nog toe ontsnapten die aan de taks

- De speculatietaks op overdrachten van beursgenoteerde aandelen binnen de zes maanden na hun aankoop wordt afgeschaft.

- In de loop van 2017 zal de uitwisseling van financiële informatie tussen de belastingdiensten van de Europese lidstaten gebeuren volgens de Common Reporting Standard die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft opgesteld. Die uitwisseling van informatie slaat niet alleen op intresten (in tegenstelling tot de vroegere Spaarrichtlijn) maar ook op dividenden en meerwaarden.

Hypotheekleningen

Vanaf 1 april 2017  moet er een Europees gestandardiseerd informatieblad (ESIS) worden gebruikt bij kredietoffertes, waardoor de consumenten de verschillende aanbiedingen beter kunnen vergelijken. Ook komt er een jaarlijks kostenpercentage (JKP), zoals bij de consumentenkredieten. Het JKP drukt uit hoeveel kosten er in totaal (alles inbegrepen, dus met schattingskosten, waarborgkosten, notariskosten,…) bij een krediet komen kijken.

Bankmobiliteit

In 2017 (vermoedelijk in het tweede kwartaal) wordt de bankoverstapdienst nog verder uitgebreid. De nieuwe bank zal de recurrente betalers en schuldeisers die via domiciliëring worden betaald, informeren over het nieuwe rekeningnummer. Op dit ogenblik dient u dit nog zelf te doen.

Kredietbemiddeling

Sinds 1 november 2015 moet iedereen die aan kredietbemiddeling doet zijn beroepskennis kunnen aantonen via een examen. De overgangsperiode van 18 maanden (voor degenen die het beroep al meer dan 1 jaar beoefenen) loopt af op 1 mei 2017.

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.