Federale regering zomerakkoord
TIP
Re: Federale regering zomerakkoord
Wie gaat Dewever nu zoeken als zondebok nu hij de ambetaneren heeft kaltgesteld?
Mischien de collaborateurs van WO II?
Mischien de collaborateurs van WO II?
banken mogen burgers beroven, burgers mogen geen banken beroven
Re: Federale regering zomerakkoord
Het werd tijd dat de ambtenaren en nmbs personeel gelijkgesteld worden.
Nu nog alle subsidies stoppen...
Nu nog alle subsidies stoppen...
- EarthNvstr1
- VIP member
- Berichten: 7207
- Lid geworden op: 13 dec 2020
- Contacteer:
Re: Federale regering zomerakkoord
https://www.tijd.be/dossiers/regering-d ... 16637.html
Mooi zo en doe zo voort.Na een nacht onderhandelen over hervormingen in de pensioenen, de arbeidsmarkt, de zorg en de fiscaliteit zijn de federale meerderheidspartijen het maandagochtend eens geraakt over een zomerakkoord. 'We hervormen in een voor dit land lang niet meer gezien tempo', zegt premier Bart De Wever.
De hervormingen zijn een uitwerking van het regeerakkoord en komen boven op de maatregelen voor de begroting van 2025, die vorige week werden goedgekeurd door het parlement. Dat pakket omvatte onder meer de inperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd.
Pensioenen
Concreet gaat het over een hervormingspakket in de pensioenen dat ertoe moet leiden dat de vergrijzing financierbaar blijft. Het gaat dan bijvoorbeeld over de uitwerking van de invoering van een pensioenmalus, zoals die in het regeerakkoord werd aangekondigd. Wie onvoldoende effectief gewerkt heeft en toch met vervroegd pensioen gaat, zal daardoor in eerste instantie 2 procent van zijn pensioen verliezen. Op termijn wordt dat zelfs 5 procent.
Wie een loopbaan van 42 jaar achter de rug heeft en daarvan minstens 35 jaar effectief halftijds heeft gewerkt, wordt ontzien. De discussie ging lang over wat meetelt als 'effectief gewerkt'. Uiteindelijk is overeengekomen dat periodes waarin mensen zorgverlof opnemen of tijdelijk werkloos zijn worden gelijkgesteld. Voor periodes van ziekte wordt later bekeken hoe de pensioenmalus zachter kan worden gemaakt.
Vooruit en CD&V, die de sociale correcties rond de pensioenmalus graag wat ruimer hadden gezien, verkrijgen in ruil een iets soepelere toegang tot het minimumpensioen voor wie lang tijdelijk werkloos of ziek was. 'Dit is beter dan wat er door de Vivaldi-regering is beslist', benadrukte minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Minister van Financiën en Pensioenen Jan Jambon (N-VA) bevestigde ook nog eens dat de lagere wettelijke pensioenleeftijd voor NMBS-treinbestuurders en -begeleiders (55 jaar) en militairen (56 jaar) geleidelijk wordt gelijkgeschakeld met de algemene regeling.
Ook de harmonisatie van de pensioenen van de ambtenaren met die van werknemers en zelfstandigen werd bevestigd. Nu wordt het ambtenarenpensioen nog berekend op basis van de laatste tien gewerkte jaren, wat doorgaans gunstiger is. Op termijn zal dat net als bij werknemers op basis van de volledige loopbaan gebeuren.
Hoger nettoloon
Verder worden de lasten op arbeid tegen het einde van de legislatuur verlaagd. 'We doen dat nu voorzichtig en op het einde redelijk fors. De focus ligt op mensen die werken en vooral zij met een laag en een gemiddeld loon', stelde De Wever. Tegen het einde van de legislatuur moet dat voor wie werkt 115 euro (voor een brutomaandloon van 3.500 euro of hoger) tot 150 euro (voor een loon van 2.100 euro) netto extra per maand opleveren. Daarbovenop komt een verhoging van de maaltijdcheques van 8 naar 10 euro, wat door de werkgever wordt betaald.
De regering-De Wever gaat de belastingvrije som - op de eerste 10.910 euro per jaar moet nu geen belastingen worden betaald - stelselmatig verhogen tot 15.300 euro in 2029. De bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid (BBSZ) wordt verlaagd, waarbij de focus op alleenstaanden ligt: zij kunnen rekenen op maximaal 365 euro netto per jaar. Via een sterkere fiscale werkbonus wordt ervoor gezorgd dat vooral de laagste inkomens van de hervorming profiteren.
Tegelijk wordt aan de gezinsfiscaliteit gesleuteld. Daarvan moeten kleinere gezinnen beter worden. De belastingvrije som van iemand met één kind stijgt nu al met 1.980 euro op jaarbasis. Tegen het einde van de legislatuur moet dat 2.650 euro worden, een stijging met 33 procent. Gepensioneerden die bijverdienen zullen minder worden belast en zelfstandigen zonder vennootschap krijgen een ondernemersaftrek die stelselmatig stijgt tot 900 euro in 2029.
In het fiscaal pakket zijn ook een reeks nieuwe inkomsten opgenomen. Zo wordt de strijd tegen de vervennootschappelijking opgedreven en wordt het huwelijksquotiënt, waardoor het voor een partner fiscaal loont om niet te werken, afgebouwd. De belastingvermindering voor werkloosheidsuitkeringen verdwijnt en het leefloon wordt opgenomen in het belastbaar inkomen, waardoor er belastingen op moeten worden betaald.
'In totaal gaat het over een pakket aan koopkrachtmaatregelen van liefst 4,3 miljard euro', zei Jambon. 'Hopelijk mondt dit uit in een stijging van de werkzaamheidsgraad.' Ook minister van Begroting Vincent Van Peteghem (CD&V), die in de vorige legislatuur tevergeefs zwaar inzette op een fiscale hervorming, toont zich tevreden. 'Dit is een van de beste arbeidsmarktmaatregelen die we kunnen nemen, want dit is een grote stimulans om mensen aan het werk te krijgen en te houden.'
Opzegtermijn bij ontslag
Arbeidsmarkthervormingen vormen een derde luik van het zomerakkoord. 'We willen een klimaat creëren waarin bedrijven in ons land willen investeren en jobs willen creëren', zei De Wever. Zo is nachtarbeid nu nog in de regel verboden, al zijn er wel sectorale uitzonderingen. Dat algemene verbod verdwijnt en de voorwaarden worden soepeler. Wel is afgesproken dat wie nu al 's nachts werkt, geen loon mag verliezen.
Ook komen er soepelere regels over overuren en de arbeidstijd. Nu bestaat de regel dat een werknemer minstens een derde van de tijd van een voltijdse job aan de slag moet zijn om een contract te kunnen krijgen, maar die beperking verdwijnt. De opzegtermijn bij een ontslag wordt voor nieuwe contracten beperkt tot maximaal één jaar.
Het akkoord dat de vakbonden en de werkgeversorganisaties hebben afgesloten over iets soepelere regels voor landingsbanen en het brugpensioen wordt uitgevoerd. Vorige week werd al beslist dat de verplichte sluitingsdag voor winkels verdwijnt en dat winkels sowieso tot 21 uur in plaats van 20 uur mogen openblijven.
Ereloonsupplementen
Ook over hervormingen in de zorg raakten de coalitiepartners het eens. Het gaat dan vooral over de ereloonsupplementen, de extra vergoedingen die artsen kunnen aanrekenen. Vandenbroucke had een voorstel op tafel gelegd om die in te perken. In de ambulante zorg - voor mensen die niet opgenomen worden in een ziekenhuis - wilde hij het plafond op 25 procent van het honorarium leggen. Voor een ziekenhuisopname stelde hij een plafond van 125 procent voor.
De plannen van Vandenbroucke hebben tot de eerste artsenstaking in decennia geleid. In de regering is nu afgesproken dat over die plafonds nog overleg met de artsen volgt. Als met hen geen akkoord wordt bereikt, zal de regering in 2027 zelf een plafond invoeren. Dat is het jaar dat ook de nog uit te werken hervorming van de ziekenhuisfinanciering en een bredere hervorming van de inkomens van de artsen van start moet gaan.
Dit jaar komen er wel nog aanpassingen aan de tariefafspraken die artsen en ziekenfondsen onderling maken. Het wordt voor zorgverleners financieel interessanter om zich te conventioneren, wat betekent dat ze gemaakte prijsafspraken respecteren en geen supplementen aanrekenen.
Begroting
Vorige hadden de coalitiepartners al een akkoord bereikt over een reeks andere dossiers, zoals de fusie van de Brusselse politiezones, strengere gezinshereniging en een noodwet tegen de overbevolking van de gevangenissen.
'We zijn nog niet aan het einde van dit verhaal', besloot De Wever. 'Zoals de voormalige Britse premier Winston Churchill ooit zei: this is not the end and this is not the beginning of the end. It is perhaps the end of the beginning. We hebben nog veel werk op de plank.' De premier verwees onder meer naar het verder saneren van de overheidsfinanciën, want België kijkt tegen 2030 aan tegen een begrotingstekort van 6,5 procent van het bruto binnenlands product.
Re: Federale regering zomerakkoord
Nu nog maaltijdcheques voor de lagere pensioenen en iedereen is tevreden.
Re: Federale regering zomerakkoord
De maaltijdsex moet door het patronaat worden betaald, en zij zijn er geen voorstander van.
De ROVERHEID heeft het wel makkelijk om te beslissen zolang het maar iemand anders moet betalen.
De ROVERHEID heeft het wel makkelijk om te beslissen zolang het maar iemand anders moet betalen.
Re: Federale regering zomerakkoord
Ziet er een vrij goed akkoord uit. Ik vraag me wel af wat men gaat doen met "beroepsdoppers", OCMW-trekkers, asielzoekers etc. die bijlange niet aan een loopbaan van minstens 35 gewerkte jaren komen? Malus bedraagt in slechtste geval -5% per jaar te weinig. Dus iemand met pakweg amper 15 gewerkte jaren 0 EUR pensioen (20×5%=100%) ?
- EarthNvstr1
- VIP member
- Berichten: 7207
- Lid geworden op: 13 dec 2020
- Contacteer:
Re: Federale regering zomerakkoord
Nee.coenen schreef: ↑21 juli 2025, 14:05 Ziet er een vrij goed akkoord uit. Ik vraag me wel af wat men gaat doen met "beroepsdoppers", OCMW-trekkers, asielzoekers etc. die bijlange niet aan een loopbaan van minstens 35 gewerkte jaren komen? Malus bedraagt in slechtste geval -5% per jaar te weinig. Dus iemand met pakweg amper 15 gewerkte jaren 0 EUR pensioen (20×5%=100%) ?
De formule is op basis van leeftijd, niet op basis van gewerkte jaren.
Stel:
- het is 2042 en de wettelijk pensioenleeftijd is dan 69 jaar
- je voldoet niet aan de voorwaarden om vrijgesteld te worden van de pensioenmalus, hier zijn het aantal gewerkt jaren van belang
- je gaat op vervroegd pensioen op je 60ste
=> 69 - 60 = 9 jaar x 5% (>2040) = 45% malus
Maar niemand verplicht je om vervroegd met pensioen te gaan natuurlijk ... de bedoeling is net om dat te ontmoedigen ...

Re: Federale regering zomerakkoord
In ruil voor de maaltijdcheques kan men de fiscale voordelen voor restaurantbezoek afschaffen. Iedereen tevreden dan.
Re: Federale regering zomerakkoord
Ja vooral de restaurants.
-
- VIP member
- Berichten: 1094
- Lid geworden op: 22 dec 2008
- Contacteer:
Re: Federale regering zomerakkoord
Volgens mij kan je maar ten vroegste 5 jaar voor de wettelijke pensioenleeftijd op vervroegd pensioen gaan.EarthNvstr1 schreef: ↑21 juli 2025, 15:00Nee.coenen schreef: ↑21 juli 2025, 14:05 Ziet er een vrij goed akkoord uit. Ik vraag me wel af wat men gaat doen met "beroepsdoppers", OCMW-trekkers, asielzoekers etc. die bijlange niet aan een loopbaan van minstens 35 gewerkte jaren komen? Malus bedraagt in slechtste geval -5% per jaar te weinig. Dus iemand met pakweg amper 15 gewerkte jaren 0 EUR pensioen (20×5%=100%) ?
De formule is op basis van leeftijd, niet op basis van gewerkte jaren.
Stel:
- het is 2042 en de wettelijk pensioenleeftijd is dan 69 jaar
- je voldoet niet aan de voorwaarden om vrijgesteld te worden van de pensioenmalus, hier zijn het aantal gewerkt jaren van belang
- je gaat op vervroegd pensioen op je 60ste
=> 69 - 60 = 9 jaar x 5% (>2040) = 45% malus
Maar niemand verplicht je om vervroegd met pensioen te gaan natuurlijk ... de bedoeling is net om dat te ontmoedigen ...![]()
Max malus is -25%
Identiek hetzelfde wat de regel was voor zelfstandigen met vervroegd pensioen in de jaren 70-80.
Zo geniaal gevonden is dat nu ook weer niet dus

-
- VIP member
- Berichten: 1094
- Lid geworden op: 22 dec 2008
- Contacteer:
Re: Federale regering zomerakkoord
Over de losse eindjes in de meerwaarde-belasting hoort ge geen details...
nochtans behoort dat ook tot het Zomerakkoord maar die steekt men liever de dooppot in.
Alle werkenden die nu blij zijn met de belastingvermindering op arbeid, realiseren zich niet dat het teruggepakt gaat worden via hun spaargeld later.
Wanneer én de vrijstelling van 10 000 én de verhoging naar 30% een feit zal zijn.
De huidige gepensioneerden lachen zich een kriek voor zoveel domheid. Tja, slecht onderwijs levert nu eenmaal geen slimme generaties af
nochtans behoort dat ook tot het Zomerakkoord maar die steekt men liever de dooppot in.
Alle werkenden die nu blij zijn met de belastingvermindering op arbeid, realiseren zich niet dat het teruggepakt gaat worden via hun spaargeld later.
Wanneer én de vrijstelling van 10 000 én de verhoging naar 30% een feit zal zijn.
De huidige gepensioneerden lachen zich een kriek voor zoveel domheid. Tja, slecht onderwijs levert nu eenmaal geen slimme generaties af

Re: Federale regering zomerakkoord
Lach maar een kriek, je komt ook nog wel aan de beurt. Zoals Premier De Wever zegt "this is not the end and this is not the beginning of the end. It is perhaps the end of the beginning, we hebben nog veel werk op de plank". Na de zomer is er nog de begrotingscontrole, daar zal wel blijken dat er nog een paar miljard gevonden moet worden, de huisjes die nu nog niet aan de beurt waren kunnen nog wat verwachtenspaarfreakje schreef: ↑21 juli 2025, 18:29 De huidige gepensioneerden lachen zich een kriek voor zoveel domheid. Tja, slecht onderwijs levert nu eenmaal geen slimme generaties af![]()

Re: Federale regering zomerakkoord
Geen slimme generaties..... en zelf het verschil niet kennen tussen doopvont of doofpot. Tja.spaarfreakje schreef: ↑21 juli 2025, 18:29 Over de losse eindjes in de meerwaarde-belasting hoort ge geen details...
nochtans behoort dat ook tot het Zomerakkoord maar die steekt men liever de dooppot in.
Alle werkenden die nu blij zijn met de belastingvermindering op arbeid, realiseren zich niet dat het teruggepakt gaat worden via hun spaargeld later.
Wanneer én de vrijstelling van 10 000 én de verhoging naar 30% een feit zal zijn.
De huidige gepensioneerden lachen zich een kriek voor zoveel domheid. Tja, slecht onderwijs levert nu eenmaal geen slimme generaties af![]()
Re: Federale regering zomerakkoord
Je pensioen afkopen met je studiejaren was tot nu toe te duur. Misschien met die pensioenmalus is het nu wel de moeite, of verdwijnt deze mogelijkheid nu?