zelf brood bakken
Re: zelf brood bakken
Het meel van de Aveve is gewoonweg de beste en de meerprijs waard.
Een broodmachine van Panasonic is super. Vroeger nog een Domo gehad. Was om te huilen.
Wil je goed brood bakken dat altijd lukt dan moet je gewoon hiermee rekening houden.
Een broodmachine van Panasonic is super. Vroeger nog een Domo gehad. Was om te huilen.
Wil je goed brood bakken dat altijd lukt dan moet je gewoon hiermee rekening houden.
Re: zelf brood bakken
hetzelfde hier, all-mix van Aveve :
een brood van 500 gr duurt 1hr55 min : voorbereiding is simpel 500 gr brood afwegen in de machine doen en met de maatbeker het nodige water toevoegen, wij doen dit 's avonds terwijl we tv kijken, laten het 's nachts afkoelen en 's morgens wordt het gesneden, in de Aveve zak gestoken en de diepvries in.
wij halen 's morgens en 's avonds een paar sneedjes uit om te verbruiken : gewoon lekker en dan die geur tijdens het bakken : heerlijk
bij het uit de oven halen kan ik het niet laten om hier en daar een vers gebakken korstje of oneffenheid af te breken om op te peuzelen
een brood van 500 gr duurt 1hr55 min : voorbereiding is simpel 500 gr brood afwegen in de machine doen en met de maatbeker het nodige water toevoegen, wij doen dit 's avonds terwijl we tv kijken, laten het 's nachts afkoelen en 's morgens wordt het gesneden, in de Aveve zak gestoken en de diepvries in.
wij halen 's morgens en 's avonds een paar sneedjes uit om te verbruiken : gewoon lekker en dan die geur tijdens het bakken : heerlijk
bij het uit de oven halen kan ik het niet laten om hier en daar een vers gebakken korstje of oneffenheid af te breken om op te peuzelen
Re: zelf brood bakken
Ik denk dat het geen probleem is om het in de vriezer te bewaren. Je kan ook kleinere broden maken, altijd vers.
Duurtijd is iets van 2 uur; hangt er vanaf wat je maakt.
Voorgemaakte mix kocht ik nooit. Ik mixte liever zelf en met succes. Als je begint, volg je best eerst de gewone standaard recepten. Want 500 gram witte bloem vervang je niet zomaar door 200 gram spelt en 300 gram volkorenmeel. De binding is wat anders. Je moet er dan wat meer melk/water bij doen, of het wordt te korrelig. Maar als je start met standaard recept en geleidelijk aan wat vervangt, kom je snel te weten of het langzaam korreliger wordt. Verschillende meelsoorten hebben immers verschillend vochtpercentage nodig voor een goed brood.
Je kan er ook bijblijven tijdens het kneden. Je merkt al snel of er te weinig water (of teveel) in zit en voor het bakproces begint in de broodmachien, kan je nog wat water / meel toevoegen; Desnoods herstart je het kneden. Een goede kneedbol voelt niet plakkerig aan. Er mogen geen restjes aan je handen, kneedbak blijven plakken. Want dan is het te nat; Het mag ook niet te korrelig zijn.
Duurtijd is iets van 2 uur; hangt er vanaf wat je maakt.
Voorgemaakte mix kocht ik nooit. Ik mixte liever zelf en met succes. Als je begint, volg je best eerst de gewone standaard recepten. Want 500 gram witte bloem vervang je niet zomaar door 200 gram spelt en 300 gram volkorenmeel. De binding is wat anders. Je moet er dan wat meer melk/water bij doen, of het wordt te korrelig. Maar als je start met standaard recept en geleidelijk aan wat vervangt, kom je snel te weten of het langzaam korreliger wordt. Verschillende meelsoorten hebben immers verschillend vochtpercentage nodig voor een goed brood.
Je kan er ook bijblijven tijdens het kneden. Je merkt al snel of er te weinig water (of teveel) in zit en voor het bakproces begint in de broodmachien, kan je nog wat water / meel toevoegen; Desnoods herstart je het kneden. Een goede kneedbol voelt niet plakkerig aan. Er mogen geen restjes aan je handen, kneedbak blijven plakken. Want dan is het te nat; Het mag ook niet te korrelig zijn.
Re: zelf brood bakken
in zo'n bakmachine van den Aldi duurt het proces zelf maar 90 minuten. Tel daar 5 minuten bij om alles in het bakje te doen.
Mijn bloem ga ik halen bij een boer. Witte bloem koop ik per zak van 25 kg, bruine bloem per 10kg. Veeeeeel goedkoper dan AVEVE.
Ook tussen de boeren is er verschil. Vroeger ging ik naar een andere boer maar de bloem daar was niet ideaal voor brood bakken. Nu veel beter.
En het is verwonderlijk hoe snel je bijleert. In het begin zie je soms het bos door de bomen niet meer kwestie van hoeveel water/gist/soorten bloem maar na een tijdje speel je daar mee.
Mijn bloem ga ik halen bij een boer. Witte bloem koop ik per zak van 25 kg, bruine bloem per 10kg. Veeeeeel goedkoper dan AVEVE.
Ook tussen de boeren is er verschil. Vroeger ging ik naar een andere boer maar de bloem daar was niet ideaal voor brood bakken. Nu veel beter.
En het is verwonderlijk hoe snel je bijleert. In het begin zie je soms het bos door de bomen niet meer kwestie van hoeveel water/gist/soorten bloem maar na een tijdje speel je daar mee.
Re: zelf brood bakken
@anonymous en @muyttie,
- Het electriciteitsverbruik heb ik zelf niet berekend. Een kleine energiemeter (van Aldi ) gaf me aan dat er 1,21Kwh verbruikt werd.
- Als ik bereken dat de prijs van het brood de helft is dan die van de bakker dan bereken ik dat zonder afschrijving van de broodmachine. Maar dan beschouw ik dat de broodmachine van Aldi of Blokker (60 euro) na 4 maanden afgeschreven is. Nadien is het brood pas goedkoper. Maar het is wel vanaf de eerste dag lekker.
- De mix maken we zelf. Soms kopen we een eenvoudige mix 'boerenbrood' of '6-granen' mix en vullen dat aan met zaden en spelt. We moeten er wel op letten dat er voldoende bloem in de mix zit en niet alleen meel, anders rijst de deeg moeilijker.
- Een tip voor wie weinig brood eet, voeg een beetje Vitamine C toe (ascorbinezuur), dan blijft het brood langer mals.
mvg,
Yves
- Het electriciteitsverbruik heb ik zelf niet berekend. Een kleine energiemeter (van Aldi ) gaf me aan dat er 1,21Kwh verbruikt werd.
- Als ik bereken dat de prijs van het brood de helft is dan die van de bakker dan bereken ik dat zonder afschrijving van de broodmachine. Maar dan beschouw ik dat de broodmachine van Aldi of Blokker (60 euro) na 4 maanden afgeschreven is. Nadien is het brood pas goedkoper. Maar het is wel vanaf de eerste dag lekker.
- De mix maken we zelf. Soms kopen we een eenvoudige mix 'boerenbrood' of '6-granen' mix en vullen dat aan met zaden en spelt. We moeten er wel op letten dat er voldoende bloem in de mix zit en niet alleen meel, anders rijst de deeg moeilijker.
- Een tip voor wie weinig brood eet, voeg een beetje Vitamine C toe (ascorbinezuur), dan blijft het brood langer mals.
mvg,
Yves
Re: zelf brood bakken
En dat vind je...?yvesds schreef:- Een tip voor wie weinig brood eet, voeg een beetje Vitamine C toe (ascorbinezuur), dan blijft het brood langer mals.
- Brugse Leeuw
- Hero Member
- Berichten: 894
- Lid geworden op: 31 jul 2007
- Contacteer:
Re: zelf brood bakken
Hoeveel betaal jij dan voor een kg witte bloem bij die boer?nuyttie schreef:in zo'n bakmachine van den Aldi duurt het proces zelf maar 90 minuten. Tel daar 5 minuten bij om alles in het bakje te doen.
Mijn bloem ga ik halen bij een boer. Witte bloem koop ik per zak van 25 kg, bruine bloem per 10kg. Veeeeeel goedkoper dan AVEVE.
Ook tussen de boeren is er verschil. Vroeger ging ik naar een andere boer maar de bloem daar was niet ideaal voor brood bakken. Nu veel beter.
En het is verwonderlijk hoe snel je bijleert. In het begin zie je soms het bos door de bomen niet meer kwestie van hoeveel water/gist/soorten bloem maar na een tijdje speel je daar mee.
Bij Aveve kan je ook grote zakken bloem van 10 kg kopen waardoor de prijs enorm zakt tov kleine pakjes.
Zo kost 10 kg witte bloem zo'n 9,60 euro oftewel 0,96 € per kg.
Zo veeeel goedkoper ga je zeker niet vinden!
En anders had ik graag prijzen en een adres geweten!

Voor een groot brood heb ik 0,6 kg bloem nodig. Dus kostprijs zo'n 60 cent. Dan wat gist, water, zout, boter,elektriciteit en afschrijving machine nog eens 50 cent heb je een brood voor 1,10 euro. Bij de bakker dus al vlug 2,20 €.
Kan je dus wel zeggen dat je uw brood aan de helft van de prijs hebt!
En dan rekenen we de brandstofkosten van uw auto niet voor diegenen die veel naar de bakker rijden!
Ikzelf bak met een Panasonic = de beste en duurtijd is 4u.
Ik koop nooit bij een bakker!
Wat je zelf doet, doe je beter en je weet wat je eet!

Re: zelf brood bakken
Van buiten weet ik dat niet maar voor ne zak van 25 kg denk ik rond de 17 euro. Hij is bijna leeg, zal er op letten.
Voor ne zak bruine bloem van 10 kg ist dacht ik rond de 6 euro.
Natuurlijk heb je daar niet zoveel keuze als in de AVEVE. Het is echt bij ne boer zonder winkel. Die zakken liggen in zijn hangar en de kassa is een bakske op een tafel
Voor ne zak bruine bloem van 10 kg ist dacht ik rond de 6 euro.
Natuurlijk heb je daar niet zoveel keuze als in de AVEVE. Het is echt bij ne boer zonder winkel. Die zakken liggen in zijn hangar en de kassa is een bakske op een tafel

Re: zelf brood bakken
[quote="anonymous" En dat vind je...?[/quote]
Vitamine-C in poedervorm kocht ik vroeger in een 'zelf wijn maken winkel' in de buurt, later 1x besteld in wijnmaken webwinkel. Maar iedere apotheker heeft dat in huis. Dus als je uw apotheker goed kent kun je daar misschiebn 100gr bij kopen. Ikzelf gebruik het niet meer omdat ik geen wijn meer maak en omdat ons brood vlug op is.
Vitamine-C in poedervorm kocht ik vroeger in een 'zelf wijn maken winkel' in de buurt, later 1x besteld in wijnmaken webwinkel. Maar iedere apotheker heeft dat in huis. Dus als je uw apotheker goed kent kun je daar misschiebn 100gr bij kopen. Ikzelf gebruik het niet meer omdat ik geen wijn meer maak en omdat ons brood vlug op is.
Re: zelf brood bakken
Boer Aldi biedt vandaag een broodbakmix van 5kg aan 0,90 € per kgBrugse Leeuw schreef:Zo kost 10 kg witte bloem zo'n 9,60 euro oftewel 0,96 € per kg.
Zo veeeel goedkoper ga je zeker niet vinden!
En anders had ik graag prijzen en een adres geweten!![]()

- Spruitekop
- VIP member
- Berichten: 5977
- Lid geworden op: 07 apr 2008
- Contacteer:
Re: zelf brood bakken
Opletten met sommige zaken:yvesds schreef:...Lijnzaad, maanzaad, sesamzaad in bio winkel...
Lijnzaad: verhoogt drastisch de vruchtbaarheid.
Maanzaad: opletten als je gaat sporten, je kan positief testen. (sporters mijden deze broodjes!)
Banken zijn instellingen opgericht voor en door oplichters waarvoor in de penitentiaire instellingen geen plaats meer is.
Sta op uw rechten: Betaal enkel in CASH!!
Sta op uw rechten: Betaal enkel in CASH!!
-
- Full Member
- Berichten: 155
- Lid geworden op: 18 sep 2010
- Contacteer:
Re: zelf brood bakken
Ondertussen al een paar broden gebakken met het Aldi-toestel (Primo). Doet zijn ding perfect.
Het toetel heeft 3u30 nodig, de eigenaar 20 minuten voor de voorbereiding en opkuis.
De besparing heb ik uit deze link http://www.vief.be/geld-en-recht/bak-ze ... brood.html" onclick="window.open(this.href);return false; geplukt.
Een aanrader?
Het is altijd toffer iets zelfgemaakt te consumeren, smaak kan je elke keer veranderen, de geur.
Nadeel is de plaats die de toestellen innemen en de opkuis/kruimels(bij snijden).
Het toetel heeft 3u30 nodig, de eigenaar 20 minuten voor de voorbereiding en opkuis.
De besparing heb ik uit deze link http://www.vief.be/geld-en-recht/bak-ze ... brood.html" onclick="window.open(this.href);return false; geplukt.
Een aanrader?
Het is altijd toffer iets zelfgemaakt te consumeren, smaak kan je elke keer veranderen, de geur.
Nadeel is de plaats die de toestellen innemen en de opkuis/kruimels(bij snijden).
Re: zelf brood bakken
voor 25 kg 17,4 euro. Dus juist geen 0,7 euro per kg 

Re: zelf brood bakken
20 minuten voor de voorbereiding en opkuis ? Dan ben je niet goed bezig.
Ik maak tekens een 20 tal dozen (lege dozen van ijscreme 1 liter) klaar en dit kost mij nog geen half uurtje en.dan ben ik 20 dagen gerust
Ik maak tekens een 20 tal dozen (lege dozen van ijscreme 1 liter) klaar en dit kost mij nog geen half uurtje en.dan ben ik 20 dagen gerust

-
- Full Member
- Berichten: 155
- Lid geworden op: 18 sep 2010
- Contacteer:
Re: zelf brood bakken
20 min is misschien wat overdreven. Maar het versnijden is een kruimelige zaak en vergt opkuis. Er is tevens een verschil met kant en klare bloem en deze waar je zelf nog gist, boter, zout en suiker moet bij doen. Smakelijk!