229, 19662

Belgen blijven kiezen voor cash geld

Belgen blijven kiezen voor cash geld

Ondanks de toegenomen mogelijkheden om elektronisch te betalen, wil 62% van de Belgen de mogelijkheid behouden om zijn rekeningen cash te vereffenen, blijkt uit een internationaal overzicht van ING.

Belgen hebben gemiddeld zo'n 50 euro op zak. 59% van hen had in de 48 uur voor het invullen van de enquête ook effectief iets met contant geld betaald, al ging dat uiteraard vooral om kleine bedragen. 85% van de Belgen betaalt een bedrag van 1 tot 10 euro overigens vaak contant.

Er zijn wel regionale verschillen. Zo zegt 58% van de Vlaamse respondenten bijna systematisch geld op zak te hebben, tegenover 31% van de Walen en 37% van de Brusselaars. Vlamingen zouden zich ook het meest ongemakkelijk voelen zonder contant geld op zak, zowel voor één dag als voor een week, een maand of voor de langere termijn.

In andere landen zijn er niettemin nog meer liefhebbers van cash geld. In Duitsland en Oostenrijk hebben bijna 7 consumenten op de 10 zowat systematisch contant geld op zak en liggen de bedragen die ze bij zich hebben flink boven het Europese gemiddelde. Het verschil is des te opmerkelijker voor grotere aankopen. Zo betalen 17% van de Duitsers en 22% van de Oostenrijkers gewoonlijk met cash voor bedragen van meer dan 100 euro, tegenover slechts 5% in België.

Een reden om cashverhandelingen tegen te gaan, is de strijd tegen het zwartwerk. Dergelijke transacties laten immers toe om betalingen uit te voeren zonder een spoor na te laten. Vooral grote coupures van boven de 50 euro worden hiervoor gebruikt. Volgens een andere enquête, die ING in het eerste kwartaal van 2017 hield (1200 respondenten) zijn bijna 4 Belgen op 10 gewonnen voor het afschaffen van deze biljetten van meer dan 50 euro.

Toch zijn er ook redenen om cash te behouden, stelt ING. Om te beginnen is er de belangrijke kwestie van veiligheid en cybercriminaliteit, want met zuiver elektronisch geld kan men niet anders dan permanent investeren in de veiligheid van de informaticasystemen en de opslag van gegevens. Als er geen alternatief is om te betalen, zou een algemeen computerdefect of een inbraak in het computersysteem van grote omvang alle commerciële activiteit kunnen stilleggen.

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.