229, 24598

Betalen om op reis te kunnen betalen

Betalen om op reis te kunnen betalen

Ik ga op reis en ik neem mee: cash geld, een gewone bankkaart en een kredietkaart. Maar welke van de drie gebruik ik dan het best?

Van geld is niemand vies, zegt de volksmond. Wie op reis gaat, kan dus zeker wat cash meenemen. Het is handig om (kleine) betalingen mee te doen. Een verkoper of dienstverlener heeft immers geen toestellen nodig om je geld in ontvangst te nemen.

Maar er zijn ook grenzen aan het gebruik van cash geld. De eerste drempel wordt opgelegd door de douane. Reist u naar een ander land van de Europese Unie of komt u uit een dergelijk land terug en heeft u meer dan 10.000 euro aan cash op zak? Dan moet u dat aangeven als de douane u daarom expliciet vraagt. Gaat u naar een land buiten de Europese Unie of komt u daarvan terug, dan moet u dat spontaan melden indien de waarde van uw cash geld én goud meer dan 10.000 euro bedraagt.

Andere belemmeringen om veel cash geld mee te nemen, zijn het risico op diefstal of verlies, het feit dat u valse biljetten kunt ontvangen als u wisselgeld aanneemt en een slechte wisselkoers als u euro’s moet omzetten in een andere munt of die na terugkomst terug moet omruilen.

 

Bankkaart

Uw klassieke bankkaart als alternatief gebruiken dan maar? Heeft u een debetkaart met Maestro-logo, een Visa Debit of een Debit MasterCard? Dan kunt u hiermee in het buitenland aankopen betalen en cash geld afhalen. Hetzelfde geldt als u gebruik maakt van een kredietkaart zoals Visa of MasterCard.

Blijft u binnen de eurozone, dan kost het gebruik van uw debetkaart om betalingen te doen evenveel als in eigen land. In de praktijk betekent dat er geen kosten worden aangerekend. Dat is ook zo als u uw kredietkaart gebruikt.

Gaat u buiten de eurozone, dan worden er wel kosten aangerekend voor het afhandelen van betalingen met de kaart. In de meeste gevallen zal het in dit geval goedkoper zijn dat u uw aankopen vereffent met een kredietkaart dan met een debetkaart.

Wil u in het buitenland cash geld afhalen aan de automaat, dan kunt dat eveneens doen met een klassieke bankkaart of een kredietkaart. Bij een klassieke bankkaart rekent de bank voor afhalingen in de eurozone dezelfde tarieven aan als in België. Dat betekent dat er een kleine vergoeding kan worden gevraagd voor het gebruik van de automaten van de bank waar u geld uit de muur haalt. Als u met een kredietkaart geld afhaalt, mag u meer kosten verwachten.

Buiten de eurozone kunnen zowel voor afhalingen met de debetkaart als met de kredietkaart extra kosten worden aangerekend.

Tip: Kijk hier welke voordelen aan een Mastercard vasthangen

 

Voorbeeld

Wil u de goedkoopste optie kennen, raadpleeg dan de tarievenlijst van uw bank.

Nemen we de tarievenlijst van BNP Paribas Fortis als voorbeeld.

In de eurozone zijn geldafhalingen en betalingen met de debetkaart gratis. Ook betalingen met een kredietkaart zijn gratis. Voor het afhalen van geld uit de muur met een kredietkaart is dat niet het geval. In dit geval betaalt u 6 euro plus 1% van het afgehaalde bedrag aan kosten.

Buiten de eurozone heeft u altijd kosten. Betaalt u daar met uw debetkaart, dan komt bovenop uw afrekening nog 1,21% van het betaalde bedrag, met een maximum van 12,09 euro. Bovendien moet u rekening houden met een marge van 1,63% die de bank neemt op de omrekening van euro naar vreemde munt. Voor geldafhalingen loopt de rekening op tot 2,86 euro plus 0,30% van het afgehaalde bedrag met een maximum van 12,09 euro. En ook hier is neemt de bank een wisselkoersmarge van 1,63%.

Gebruikt u een kredietkaart om een betaling te doen buiten de eurozone? Dan moet u alleen rekening houden met een wisselkoersmarge van 1,60%. Haalt u geld af? In dat geval betaalt u 6 euro plus 1,60% van het afgehaalde bedrag aan kosten.

Tip: Kijk hier welke voordelen aan een Visakaart vasthangen

 

Waarborg

Soms moet u ook een waarborg kunnen voorleggen. Dat is bijvoorbeeld het geval als u een auto wil huren of als u een hotelkamer wil betreden. Dat kunt u met uw kredietkaart. U geeft dan uw goedkeuring dat de autoverhuurder of hoteluitbater een bedrag van uw rekening mag halen als u extra kosten maakt.

Tip: Op reis? Kijk hier dan ook eens naar het aanbod aan reisverzekeringen.

 

Lees ook:

Andere tips over kredietkaarten

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.