Fiscus kan titularis rekening laten opzoeken door Nationale Bank

0
Reageer
Fiscus kan titularis rekening laten opzoeken door Nationale Bank

De fiscus kan voortaan bij het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank informatie opvragen over een rekeningnummer dat ze bij een onderzoek van een belastingplichtige aantreft indien die zelf niet de titularis ervan wil identificeren. De toestemming daarvoor werd op 7 juli in het staatsblad gepubliceerd.

De fiscus kan niet zomaar financiële informatie over een belastingplichtige opvragen bij een bank. Er zijn slechts drie mogelijkheden waarbij dat wel kan. Eén: uit een controle of een onderzoek blijkt dat er aanwijzingen van fraude of belastingontduiking zijn. Twee: de fiscus wil iemand taxeren op basis van tekenen en indiciën omdat hij een ruimere levenswandel heeft dan hij zich op basis van zijn inkomsten zou kunnen veroorloven. En drie: een buitenlandse belastingdienst vraagt inlichtingen aan onze fiscus.

De fiscus moet altijd ook eerst de belastingplichtige de kans geven om zelf met informatie over de brug te komen. Pas als die dat niet doet, krijgen de tollenaars via de Nationale Bank toegang tot de bankgegevens.

De opdracht tot het aanvragen van de bankinfo moet ook gegeven worden door iemand met een directiefunctie bij de belastingadministratie, die nagegaan heeft of aan de voorwaarden werd voldaan. De uitvoering ervan moet vervolgens gebeuren door iemand die minstens de graad van inspecteur heeft. Voor een vraag van een buitenlandse belastingdienst is dit niet nodig. Hier wordt aangenomen dat er aanwijzingen van fraude zijn.

Wordt aan alle voorwaarden voldaan, dan kan de fiscus bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) bij de Nationale Bank vragen over welke rekeningen de belastingplichtige beschikt.  Die instantie houdt immers de lijst ervan bij. Vervolgens kan de belastingdienst bij de individuele banken aankloppen voor meer getailleerde info.

Dit laatste wordt nu verruimd. Als de fiscus bij een onderzoek op een rekeningnummer stoot, waarvan ze de begunstigde niet kent, kan hij nu ook de titularis laten identificeren bij het CAP.

Lees meer:

- Fiscus kent binnenkort al uw rekeningen 
-
Particulieren moeten buitenlandse rekening extra melden
- Steeds meer Belgen geven buitenlandse rekening aan 

 

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(1 stem, gemiddeld 5 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over betalen en kaarten