282, 13435

Fiscus kent binnenkort al uw rekeningen

Na de afschaffing van het bankgeheim wordt het voor de Belgische fiscus nog gemakkelijker om bankgegevens op te vragen. Via een “Centraal Aanspreekpunt” (CAP) van de Nationale Bank kan hij of zij binnenkort nagaan wie welke rekeningen heeft bij welke bank.

Wanneer de fiscus fraude vermoedt, dan kan hij of zij inlichtingen inwinnen over de betrokken belastingplichtige bij diens bank. Maar dan moet de fiscus natuurlijk wel eerst weten bij welk bank(en) die belastingplichtige een rekening heeft. Om te voorkomen dat die alle banken zou moeten aanschrijven, plande men reeds in 2011 een Centraal Aanspreekpunt (CAP). Dit verzamelpunt verenigt gegevens van zowel banken, leasingondernemingen, beleggingsvennootschappen en filialen of verkooppunten van buitenlandse financiële instellingen.

De bedoeling is dat de banken aan dit meldpunt alle rekeningen (zowel zicht- als spaarrekeningen) doorgeven samen met de naam van de rekeninghouder(s). Er worden echter geen bedragen vermeld. Daarnaast geldt de meldingsplicht ook voor bepaalde contracten zoals kredietverlening (vanaf 200 euro), leasingcontracten en contracten betreffende beleggingsactiviteiten. Verzekeringscontracten moeten dan weer niet aangegeven worden.

Buitenlandse banken zonder Belgische vestiging ontsnappen aan de meldingsplicht. Daarom heeft men besloten dat Belgische belastingplichtigen vanaf volgend jaar buitenlandse rekening(en) zelf moeten aangeven bij het CAP.

Twee jaar later neemt het Centraal Aanspreekpunt eindelijk concrete vormen aan. Het werd opgericht als onderdeel van de Nationale Bank en de regels werden gepubliceerd in het Staatsblad. Echt actief is het CAP nog niet. De banken krijgen immers nog tot begin 2014 om alle gegevens te verzamelen en door te geven. De fiscus zelf zal die gegevens pas vanaf mei 2014 kunnen inkijken.

Het CAP werkt overigens ook met terugwerkende kracht. Banken moeten alle informatie vanaf 2010 doorgeven. Daarnaast betreft het ook alle rekeningen die ooit bestaan hebben gedurende die tijdsspanne. Het heeft dus absoluut geen zin om nu – of voor het einde van 2013 – nog snel een rekening af te sluiten.

Betaalt u te veel voor uw zichtrekening of zoekt u betere spaaropties?

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen en zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.